Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

L'àrea d'estudi de la Unitat de Canvi Global està relacionada amb els canvis que pateix el nostre planeta analitzats amb el suport de satèl·lits de teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades per aquests. La investigació del grup té com a objectiu desenvolupar algorismes operatius que permeten estimar diferents paràmetres com la temperatura de la superfície terrestre i de la mar, l'emissivitat de la superfície terrestre, l'albedo, la inèrcia tèrmica, l'evapotranspiració, la radiació neta, el contingut total en vapor d'aigua de l'atmosfera, etc. També s'estudia la dinàmica espaciotemporal de la cobertura terrestre des de satèl·lits. Tot això es realitza a partir de les dades subministrades per sensors situats a bord de satèl·lits (AVHRR, TM, AATSR, MODIS, SEVIRI, METOP, ÀSTER, etc) i sensors aerotransportats (DONEU, AHS, etc). A més la UCG també organitza i realitza freqüents campanyes de camp en les quals es determinen alguns d'aquests paràmetres a partir de l'ús de radiòmetres, cambres tèrmiques, etc.

La UCG compte, entre una altra instrumentació, amb antenes receptores d'imatges de satèl·lit corresponents als satèl·lits MSG (Meteosat Second Generation) i NOAA, així com una estació de recepció que permet l'obtenció d'imatges dels satèl·lits TERRA i AQUA (www.uv.es/iplsat/). La UCG és un grup de referència que permeta aplicar els algorismes desenvolupats a les imatges rebudes en temps real; mantindre un arxiu de dades de satèl·lit que puga estar a la disposició de qualsevol organisme públic interessat en el seguiment de desastres naturals, desertització, incendis forestals, etc; i participar en projectes de desenvolupament de missions espacials futures per a l'observació de la terra, tant a nivell nacional com internacional.

La UCG presenta a més una àmplia experiència en la participació activa en diferents projectes d'investigació, liderant dos projectes europeus: 

  • WATERMED "WATer use Efficiency in natural vegetation and agricultural areas by remalnom sensing in the MEDiterranean basin" en el qual han participat 5 grups d'Espanya, Dinamarca, França, Egipte i el Marroc. 
  • EAGLE "Exploitation of Angular effects in Land surfacE observations from satellites" en el qual participen grups d'Espanya, Holanda i França. 

I participant en nombrosos projectes europeus WATCH "Water and Global Change" del VI programa marc i CEOP-AEGIS "Coordinated Àsia-European long-term Observing system of Qinghai - Tibet Plateau hydro-meteorological processes and the Asian-monsoon systEm with Ground satellite Image data and numerical Simulations" del VII programa. A més s'ha participat i/o liderat altres projectes finançats per l'Agència Espacial Europea (CEFLES2, AGRISAR, SEN2FLEX, SPARC, SIFLEX i DAISEX), el Ministeri d'Educació i Ciència i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI). 
Cap també destacar les nombroses col·laboracions de la UCG amb personal investigador de centres nacionals i internacionals, en particular amb el International institute for Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) d'Holanda, el Goddard Space Flight Center (GSFC) de la NASA, l'Institut d'Investigació Alterra de la Wageningen University and Research Centre en Holanda, la Universitat de Washington (els EUA), el National Aerospace Laboratory (NLR) d'Holanda, el Institut National de Recherche Agronomique de Avignon i Bordeus (França), el Groupe de Recherche en Télédetection Radiométrique de la Universitat Louis Pasteur d'Estrasburg (França), el Laboratori d'Agricultura Sostenible del CSIC a Còrdova, el Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals d'Universitat de Xile, la Universitat de Marràqueix al Marroc.

Objectius CT
  • Estimació de paràmetres físics i biofísics a partir d'imatges de satèl·lit: temperatura, emissivitat, evapotranspiració, inèrcia tèrmica, etc.
  • Estudi de la dinàmica espaciotemporal de la cobertura de la superfície terrestre des de satèl·lit.
  • Calibratge de satèl·lits de teledetecció.
  • Validació d'algorismes d'estimació de paràmetres físics i biofísics.
  • Correccions atmosfèriques de les imatges de satèl·lits.
Línies d'investigació
  • Geoportal

    GEOPORTAL (http://ceosspain.lpi.uv.es) en el qual es proporcionen productes, històrics (des de l'any 2007) i en temps real (menys de 5 hores) dels sensors SEVIRI i MODIS.

  • Calibratge / validació

    Calibratge de satèl·lits de teledetecció mitjançant la realització de mesures in situ simultànies amb el pas del satèl·lit. Posada en marxa d'estacions de mesura in situ en diferents punts d'Espanya (Espai natural de Doñana, Almería, Barrax, etc) i del món (el Perú, Xile, etc). Validació d'algorismes.

  • Correcció atmosfèrica

    Desenvolupament de mètodes de correcció de la pertorbació atmosfèrica en les dades subministrades pels satèl·lits artificials.

  • Estimació de paràmetres a partir de dades de satel·lit

    Desenvolupament d'algorismes per a estimar paràmetres físics i biofísics des de satèl·lit, entre ells la temperatura, l'albedo, la reflectivitat, l'emissivitat de la superfície terrestre, la inèrcia tèrmica, evapotranspiració, contingut en vapor d'aigua de l'atmosfera.

  • Anàlisi multitemporal

    Utilització de sèries temporals d'imatges de satèl·lit des de 1981 fins a l'actualitat per a estudiar la dinàmica de la superfície terrestre.

Direcció
  • SOBRINO RODRIGUEZ, JOSE ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • SOBRINO RODRIGUEZ, JOSE ANTONIO
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Laboratori de Processament d'Imatges (IPL)
Dades de contacte del grup
Unitat de Canvi Global (UCG)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner,50

46100 Burjassot (València)

963 543 115

Geolocalització

www.uv.es/ucg

jose.sobrino@uv.es

Persones de contacte
  • SOBRINO RODRIGUEZ, JOSE ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa