Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Promoció de la Salut Sexual en Població General i amb Diversitat Funcional - SALUSEX

Descripció

La línia d'investigació en salut sexual té una llarga trajectòria. En els seus inicis en 1995 el focus d'interés es va centrar en l'estudi dels factors facilitadors i mantenidors de les conductes de risc per a la infecció per VIH perquè en aquell moment la prevenció de la sida era un objectiu de primera magnitud en la societat occidental. Gràcies al finançament obtingut per diversos organismes públics vam anar aïllant i analitzant per separat els diversos factors responsables de l'extensió de la pandèmia. Els resultats de les nostres investigacions que van quedar recollits en diverses tesis doctorals es van difondre en congressos, articles de rellevància nacional i internacional així com en llibres de recopilació de resultats.

A partir d'ací el focus es va ampliar cap a la promoció de la salut sexual més enllà de la prevenció de la sida incloent diferents col·lectius i nous objectius com la promoció de la salut en els treballadors masculins del sexe, la prevenció de l'abús sexual en adults amb discapacitat intel·lectual, l'educació afectiu-sexual en els adolescents i joves amb Trastorn de l'Espectre Autista o la identificació dels mites que entorpeixen el desenvolupament sexual saludable tant dels adolescents com de les persones majors. Aquesta ampliació quant a l'espectre de temàtiques i col·lectius ens va portar a modificar l'acrònim amb el qual ens vam fer conéixer des dels inicis centrat principalment en la prevenció de la sida (UNISEXSIDA) a un altre que, mantenint l'esperit de l'anterior donara cabuda a una dimensió més àmplia de la promoció de la salut (SALUSEX-UNISEXSIDA).

En l'abordatge dels objectius associats a aquests àmbits ens hem vist obligats a aprofundir en aspectes com ara la cerca de sensacions sexuals, la compulsivitat sexual, l'homofòbia, els efectes de l'exposició involuntària dels xiquets a pornografia en Internet, la influència de les xarxes socials en el desenvolupament psicosexual, generant fenòmens com el sexting; i més recentment el sexe virtual.

En sentit invers a l'especialització exigida per la problemàtica particular dels diferents objectius i col·lectius, també ens hem vist obligats a incrementar la investigació en els aspectes bàsics del desenvolupament no sols sexual sinó general sobretot en població infantil ja que a vegades determinats comportaments i actituds només són una manifestació del desenvolupament peculiar que han experimentat, per exemple, els xiquets que han prolongat de manera excessiva i desfavorable l'acolliment en família aliena. El desenvolupament emocional i afectiu, al llarg del cicle vital, constitueix, per tant, una línia imprescindible d'estudi.

Aquesta àmplia línia de treball és l'objecte d'estudi d'un equip interuniversitari on es conjuminen els investigadors de dues universitats, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València que tenen una trajectòria de més de 15 anys de treball col·laboratiu i elevada productivitat que ha generat nombroses aportacions a congressos nacionals i internacionals, capítols de llibre, monografies, tesis i sobretot publicacions en revistes de fort impacte en l'àrea.

Objectius CT
  • Promoció de la salut sexual al llarg del cicle vital. Aquest objectiu es fonamenta sobre una visió positiva de la sexualitat i part que aquesta es manifesta de diverses maneres al llarg de tot el cicle vital. En el cas dels xiquets la nostra investigació s'ha centrat en la prevenció de l'abús sexual. En els adolescents en la prevenció d'embarassos no desitjats i dels riscos del sexting que consisteix a enviar imatges pròpies o d'altres persones amb contingut sexual. En joves i adults analitzem els aspectes implicats en la satisfacció sexual de les persones amb diversitat sexual. També analitzem la imatge corporal i altres aspectes implicats en la qualitat de vida en dones durant la menopausa.
  • Prevenció de comportaments sexuals de risc. En aquest objectiu que és amb el qual es va iniciar la línia i del qual amb més treballs comptem ens hem centrat en la identificació de les variables que prediuen el comportament de risc conduent a la infecció per VIH. Recentment hem iniciat un estudi transcultural en el qual participa Mèxic, Colòmbia, Xile, l'Argentina, Portugal i Itàlia, a més de diferents regions de l'estat espanyol, on analitzem els comportaments, actituds i motivacions que condueixen als adolescents i joves a practicar el sexting.
  • Elaboració de programes d'Educació afectiu-sexual a col·lectius amb diversitat funcional. Concretament hem desenvolupat un programa d'educació afectiu-sexual per a adolescents amb Trastorn d'Espectre Autista i un altre per a adults amb diversitat funcional intel·lectual. El segon està ja testat (és objecte d'una tesi doctoral que es troba en procés) i serà pròximament publicat en l'editorial Piràmide.
  • Realització d'estudis sobre prevalença de sexe virtual, exposició involuntària a continguts sexuals en Internet, sexting, etc. Estem elaborant un projecte europeu en el qual participen nombrosos països (Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, Txecoslovàquia, entre altres) que consisteix en un estudi epidemiològic del consum de recreatiu, de risc i patològic del sexe virtual entre joves de 18 a 25 anys. Aquest estudi es realitza després d'haver conclòs un estudi nacional amb aquest mateix objectiu i estar elaborant en aquests moments un programa d'intervenció en línia per a les persones amb un consum patològic.
  • Anàlisi de les característiques de col·lectius en risc d'exclusió social: treballadors masculins del sexe, transsexuals, etc.". Anàlisi de les característiques de col·lectius en risc d'exclusió social: treballadors masculins del sexe. En 1998 concloem el primer estudi descriptiu sobre les característiques sanitàries, socials i psicològiques de les persones que exercien la prostitució masculina en la dècada dels 90. Va ser un estudi pioner, el primer realitzat al nostre país que va ser publicat a més d'en els articles en revistes especialitzades, de manera íntegra en un monogràfic publicat en Promolibro. Fa uns anys un dels membres de l'equip va actualitzar la informació duent a terme una tesi doctoral codirigida per mi i per un altre membre de l'equip, el prof. Ballester.
Línies d'investigació

SALUSEX

Promoció de la salut sexual en diferents col·lectius com els treballadors masculins del sexe, els TEA o els VAIG DONAR amb diversos objectius com l'educació afectiu-sexual per a previndre abusos, la prevenció de pràctiques sexuals de risc i altres comportaments com el sexting o sexe virtual.

Membres
  • CASTRO CALVO, JESUS
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Responsables de Gestio Academica
  • Coordinador/a Practiques Ext Centre
Veure fitxa
  • FERNANDEZ GARCIA, ANGUSTIAS OLGA
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • GIL JULIA, BEATRIZ
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • MORELL MENGUAL, VICENTE JAVIER
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • ABENGOZAR TORRES, M. CARMEN
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Rafael Ballester Arnal - Universitat Jaume I de Castelló
  • Cristina Gimenez García - Universitat Jaume I de Castelló
  • Estefanía Ruiz Palomino - Universitat Jaume I de Castelló
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Psicologia Evolutiva i de l'Educació
Dades de contacte del grup
Promoció de la Salut Sexual en Població General i amb Diversitat Funcional (SALUSEX)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 21

46010 València (València)

963 983 157

Geolocalització

www.uv.es/salusex