Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

L'activitat investigadora del grup busca la comprensió dels diversos elements estructurals que constitueixen l'Univers, com són els forats negres, les estreles, les galàxies i l'estructura a gran escala de l'Univers, i la seua interrelació mútua. L'Astrofísica i la Cosmologia, disciplines tradicionalment observacionals, han patit un desenvolupament molt important en les últimes dècades gràcies a l'aparició dels supercomputadors. Aquestes grans infraestructures científiques, a manera de laboratoris virtuals, permeten utilitzar sofisticats programes de simulació numèrica mitjançant els quals desenvolupar i comprovar els models teòrics a partir de la comparació amb les dades observacions obtinguts amb els telescopis més moderns. És precisament en aquesta avantguardista àrea de la computació científica en la qual s'emmarca la labor investigadora del nostre grup. Entre els camps d'estudi es troben: 

  1. Dolls astrofísics relativistes produïts en diferents escenaris, com a nuclis de galàxies actius i estreles binàries massives. 
  2. Fonts astrofísiques de radiació gravitatòria. L'objectiu és calcular l'emissió de radiació gravitatòria produïda en el procés de creixement sobre estreles de neutrons i forats negres, en el col·lapse gravitatori de nuclis estel·lars magnetitzats i en rotació, en les pulsacions d'estreles relativistes i en rotació ràpida i en sistemes binaris d'estreles de neutrons. 
  3. Cosmologia, amb especial interés en la formació i l'evolució de les galàxies i el seu paper mediador entre l'astrofísica estel·lar i la cosmologia a gran escala. 

Els membres del grup compten amb una àmplia experiència en el desenvolupament, l'optimització i la paral·lelització de programes de simulació basats en diferents tècniques numèriques (mètodes en diferències/volums finits per a les equacions de la hidrodinàmica i magnetohidrodinàmica clàssica i relativista, tècniques N-bodi, AMR, Relativitat Numèrica,...). A més tenen accés de forma regular a infraestructures de càlcul de grans prestacions (Xarxa Espanyola de Supercomputació, PRACE,...). Aquesta activitat investigadora es desenvolupa en estreta col·laboració amb grups observacionals i/o experimentals. 

El grup compta a més amb una àmplia xarxa de col·laboradors en nombrosos centres d'investigació, entre els quals destaquen els Instituts d'Astrofísica de Canàries i d'Andalusia, el Departament d'Astrofísica de la Universitat Complutense, el Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, el Departament de Física de la Universitat Aristòtil de Salònica, els Instituts Max Planck d'Astrofísica (Garching, Alemanya), Radioastronomia (Bonn, Alemanya) i Física de la Gravitació (Golm, Alemanya), els Observatoris de Paris (Meudon, França) i Trieste (Trieste, Itàlia) i l'Institut de Cosmologia Computacional (Durham, el Regne Unit). 

Tots els membres del grup investigador compten amb finançament ininterromput procedent de programes regionals, estatals i/o europeus des dels seus inicis en la investigació.

Objectius CT
  • Contribuir a la comprensió dels diversos escenaris astrofísics que constitueixen l'Univers mitjançant l'ús de simulacions numèriques.
Línies d'investigació
  • Dolls extragalàctics relativistes a escala del parsec

    Estudi de les propietats dels dolls extragalàctics a les regions més internes de les galàxies actives, com l'estabilitat, o el paper del camp magnètic en la dinàmica dels dolls. A més, es col·labora en la interpretació d'observacions radiointerferomètriques d'aquests objectes.

  • Magnetohidrodinàmica relativista computacional

    Disseny d'algorismes per a la resolució numèrica de les equacions de la magnetohidrodinàmica relativista.

  • Fluxes relativistes en estreles binàries massives

    Estudi de l'evolució de dolls relativistes i la interacció entre els vents de púlsars relativistes i els vents estel·lars, en estreles binàries d'alta massa. Aquests escenaris són interessants com a fonts potencials de radiació d'alta energia.

  • Estructura a gran escala de l'Univers

    Simulacions de grans volums cosmològics incloent matèria fosca i gas. Anàlisi de descriptors estadístics i comparació amb les dades observacionals. Estudi dels buits cosmològics.

  • Cosmologia i camps magnètics

    Simulacions cosmològiques incloent camps magnètics primordials. Comparació amb les simulacions sense camp magnètic i estudi dels efectes del camp en la dinàmica de les estructures cosmològiques.

  • Simulació de fonts astrofísiques de radiació gravitatòria

    Simulació de processos astrofísics emissors de radiació gravitatòria (collapsars, col·lisió d'estreles de neutrons en binàries compactes,...). Obtenció del fons cosmològic de radiació gravitatòria a partir de la formació de forats negres supermassius i d'estructures a gran escala.

  • Dolls extragalàctics a escala del kiloparsec

    Estudi de l'evolució dels dolls extragalàctics i dels factors rellevants en l'evolució (potència, càrrega de massa per núvols de gas i vents estel·lars dins de la galàxia progenitora, desenvolupament d'inestabilitats, ...). Efectes en la galàxia progenitora.

  • Desenvolupament d'algoritmes per a l'anàlisi de senyals de radiació gravitatòria

    Reconstrucció de senyals de col·lapse gravitatori del nucli d'estreles massives. Catàlegs de senyals per mecanisme magneto-rotacional, neutrins i acústic. Obtenció de paràmetres físics. Comparació de tècniques d'inferència Bayesiana i algorismes tipus Split-Bregman.

  • Formació i evolució de galàxies i cúmuls de galàxies

    Simulació de la formació i evolució de galàxies incloent processos de refredament i calfament, metalls i formació estel·lar. Estudi de les poblacions estel·lars en galàxies: gradients de metal·licitat i edat. Comparació amb dades observacionals.

  • Estreles de neutrons fortament magnetitzades

    Estudi de la configuració del camp magnètic, emissió persistent en raigs X, i oscil·lacions quasi-periòdiques en magnetars.

Direcció
  • MARTI PUIG, JOSE MARIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Membres
  • CORDERO CARRION, ISABEL
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • FONT RODA, JOSE ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • QUILIS QUILIS, VICENTE
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • TORRES FORNE, ALEJANDRO
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • RUIZ MENESES, MILTON JAVIER
  • PI-Invest Disting d'Excel.lencia Cv
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • CORDERO CARRION, ISABEL
    Alumn.-Servei de Formacio Permanent
    Expandir
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup d'Astrofísica i Cosmologia Computacional (CompAC)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 071

Geolocalització

www.uv.es/rag

jose-maria.marti@uv.es

Persones de contacte
  • MARTI PUIG, JOSE MARIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa