Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El debat científic sobre la legitimitat i els límits del Dret penal de la perillositat no ha deixat de créixer al nostre país durant els últims anys. I referent a això constitueix sens dubte un factor determinant el notable protagonisme que semblant model d'abordar la lluita contra la delinqüència està adquirint en el marc del dret comparat. L'ordenament penal espanyol no resulta en absolut alié a aquesta tendència i bona mostra d'això són algunes de les novetats que incorpora l'EL 1/2015, de reforma del Codi penal: 

  1. S'amplia l'àmbit d'aplicació de la llibertat vigilada.
  2. Es fa dependre de paràmetres de perillositat aspectes tan rellevants com el règim de revisió de la nova pena de presó permanent revisable.
  3. S'introdueix com a pena accessòria la possibilitat d'inscriure perfils genètics de condemnats per delictes greus en la base policial de dades d'ADN en tant que puga concloure's l'existència un risc greu de reiteració delictiva.
  4. Es revisa el règim de suspensió de l'execució de la pena privativa de llibertat, condicionant-se expressament la imposició de nombroses regles de conducta a criteris de perillositat del reu.
  5. O, en fi, es reformulen alguns tipus delictius i s'incorporen uns altres de nova creació -entre els quals destaquen figures delictives que eleven a categoria de tipus penal mers actes preparatoris- en els quals és possible detectar una clara influència dels caràcters del Dret penal de la perillositat i de l'anomenada Justícia preventiva (Preventive Justice). En aquesta mateixa línia, el Reial decret 1110/2015 crea el Registre Central de Delinqüents Sexuals.

 El grup d'investigació sobre Dret penal de la perillositat té per objecte l'estudi d'aquesta creixent tendència polític-legislativa centrada en la idea de la seguretat ciutadana i en l'objectiu de combatre a ultrança la perillositat criminal del delinqüent amb predomini de mecanismes inocuitzadors. A tal fi s'analitza, des d'una perspectiva general, el fonament d'aquest model i se subratllen els seus límits des de l'òptica dels principis garantistes que han de presidir la lluita contra la delinqüència en un Estat de Dret; i al seu torn, i sobre la base de l'anterior, s'examinen els variats aspectes i institucions del dret positiu ja referits que constitueixen manifestacions d'aquest paradigma de Dret penal.

La investigació se centra inicialment en la projecció d'aquesta tendència legislativa en el marc dels delictes contra la llibertat sexual i contra la violència de gènere si bé s'amplia amb posterioritat a altres àmbits delictius, com el dels delictes de terrorisme o dels desordres públics, als quals també aconsegueix ja de manera palesa el model del Dret penal de la perillositat.

Tot això s'aborda des d'una perspectiva dogmàtica i política-criminal i sense perdre de vista la referència del Dret comparat, i, en concret, dels sistemes jurídic penals angloamericà, alemany i italià.

Objectius CT

Estudi del fonament i límits del dret penal de la perillositat i de les seues diverses manifestacions concretes en el dret positiu nacional i comparat.

Línies d'investigació
  • Reforma penal i noves tendències político-criminals

    Examen crític, a partir de diversos models legislatius de dret comparat, dels principals trets que caracteritzen la política criminal contemporània a la llum de les últimes reformes i, en particular, dels denominats Dret penal de l'enemic i de la seguretat ciutadana.

  • Expansió de la criminalització d'actes preparatoris

    Anàlisi de la tendència legislativa a avançar la barrera d'intervenció penal a través de la criminalització d'actes preparatoris i dels problemes que això comporta en el pla dogmàtic, polític-criminal i constitucional (llibertat d'expressió i dret de reunió i manifestació, dret penal d'autor).

  • Perillositat criminal, mesures de seguretat i inocuització del delinqüent

    Anàlisi crítica del model legislatiu orientat a combatre la perillositat del delinqüent a través de mesures de seguretat i d'estratègies inocuitzadores que s'acumulen a la pena i que prescindeixen dels límits del Dret penal de la culpabilitat.

  • Prevenció i tractament de la delinqüència sexual

    Estudi dogmàtic i polític-criminal dels delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos, assetjament, exhibicionisme, provocació i infraccions relatives a la prostitució i a l'explotació i corrupció de menors; anàlisi de mecanismes de prevenció i tractament d'agressors sexuals.

  • Violència de gènere

    Estudi i valoració dels mecanismes legals orientats a combatre la violència de gènere introduïts per les diferents reformes penals operades en els últims anys en aquesta matèria, amb especial atenció a la LO 1/2004 de protecció integral.

Direcció
  • ALONSO RIMO, VICENTE ALBERTO
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • BORJA JIMENEZ, EMILIANO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • CERVELLO DONDERIS, MARIA VICENTA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a d' Institut Universitari
Veure fitxa
  • COLOMER BEA, DAVID
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • ROIG TORRES, MARGARITA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/ es

  • Inma Valeije Álvarez - Universidad de Vigo.

 

Producció cientifica per investigador UV
  • ALONSO RIMO, VICENTE ALBERTO
    PDI-Titular d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Institut de Criminologia i Ciències Penals
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació sobre Dret Penal de la Perillositat (DERPEligro)

Campus de Tarongers

Edifici Departamental Occidental. Av. dels Tarongers, s/n

46022 València (València)

963 828 142

Geolocalització

alberto.alonso@uv.es

Persones de contacte
  • ALONSO RIMO, VICENTE ALBERTO
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa