La determinació de les micotoxines presents en els aliments i els coneixements sobre la seua ingesta i toxicitat són la base per a avaluar el risc associat al consum d'aliments contaminats i aportar dades per a la protecció de la salut del consumidor.
El grup d'investigació COAL centra la seua investigació en l'anàlisi de micotoxines en aliments, estudi de la toxicitat in vitro i in vivo, factors que influeixen sobre la bioaccessibilitat intestinal i els procediments de descontaminació amb la finalitat d'avaluar el risc. El grup COAL també desenvolupa ingredients/productes bioactius d'origen natural per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en aliments per a la seua possible aplicació tant en camp com durant la conservació de diferents productes agroalimentaris.
El grup d'investigació COAL participa en diversos projectes d'investigació competitius, sent els punts comuns el desenvolupament de metodologies basades en ingredients naturals per a la reducció del creixement de fongs en aliments i pinsos:
- "Integrated and innovative key actions for mycotoxin management in the food and feed chain (Mycokey) (GA 678781)".Projecte europeu finançat pel programa H2020 basat en el desenvolupament de metodologies de reducció del creixement de fongs productors de micotoxines en dacsa, ordi i blat emmagatzemats en sitges.
- "Smart and innovative packaging, postharvest rot management and shipping of organic citrus fruit (BiOrangePack)". Projecte finançat pel programa europeu PRIMA-H2020 amb l'objectiu de desenvolupar un envàs innovador basat en cel·lulosa recuperada de les deixalles de la indústria de la producció de sucs a base de cítrics (principalment des de l'albedo) continent un ingredient bioactiu fermentat per BALs, capaç de reduir el creixement de la microflora fúngica contaminant de les fruites al llarg del transport i emmagatzematge.
- "Enhancing Research and Innovation Capacity of Tubitak MAM Food Institute on Managment of Mycotoxigenic Fungi and Mycotoxins (MycoTWIN)". Projecte finançat per H2020 on el nostre grup d'investigació organitzarà diferents activitats relatives a la difusió del coneixement de les tècniques més efectives per al control de les micotoxines presents en aliments, entre les quals es troben workshops, taules redones, info days, training schol etc.
- "Biopreservació de pa de motle amb sèrum de llet fermentat enfront de micotoxines i fongs toxigènics. Seguretat d'ús en presència de carotenoids. (SAFEBIOBREAD) (PID2019-108070RB-100)". Projecte finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat es basa en l'aïllament de nous ceps de bacteris làctics (BALs) provinent del sèrum almívar de llet de cabra líquid, de la seua caracterització del potencial antifúngic, de la identificació i quantificació de les molècules que donen lloc a l'activitat objecte de l'estudi, i de la seua possible aplicació com a ingredient bioactiu en la conservació del pa de motle. Un altre vessant del projecte serà la d'estudiar els efectes beneficiosos dels compostos bioactius produïts pels bacteris àcid làctics al llarg de la fermentació, tant mitjançant assajos in vitro amb cultius cel·lulars com amb models animals.
El grup COAL col·labora amb diferents empreses d'àmbit nacional i internacional sobre el desenvolupament d'ingredients/productes per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines tant en camp com en emmagatzematge.
Els resultats de l'activitat investigadora del grup han suscitat un ampli interés per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i per la European Food Safety Agency (EFSA) i ha donat com a resultat la publicació en revistes internacionals d'alt índex d'impacte com Food Chemistry, Food Chemical & Toxicology, Journal of Agricultural & Food Chemistry, Food Control, Food Additives & Contaminants, Journal of Chromatography, Toxicon, Toxicology Letters, etc. Així mateix col·labora amb grups nacionals i europeus de prestigi en l'àmbit científic tècnic.
- Control de qualitat de serveis de restauració.
- Estudi del risc associat a la ingesta d'aliments contaminats amb micotoxines.
- Modulació de la composició dels aliments per a reduir l'absorció de les micotoxines.
- Anàlisi de micotoxines presents en aliments i en fluids biològics.
- Descontaminació de fongs i micotoxines en aliments.
- Micotoxines
Desenvolupament de mètodes d'anàlisis ràpides, precisos i selectius per a la determinació de micotoxines en aliments per a avaluar la ingesta poblacional.
- Risc d'exposició a contaminants en aliments
Determinar la toxicitat de les micotoxines per mètodes in vivo, utilitzant diferents espècies de rosegadors, i mètodes alternatius in vitro sobre línies cel·lulars de mamífers (procedents d'ovari, renyó, fetge, intestí, etc.).
- Desenvolupament d'ingredients / productes per reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en aliment tant en camp com durant l'emmagatzematge
Consisteix en el desenvolupament de productes basat en ingredients bioactius d'origen natural o bé d'origen botànic o d'origen microbià amb possible efecte bioestimulant / biocontrol en camp i per a reduir el creixement de fongs productors de toxines en fruita de quarta gamma, cereals, productes lactis, carn curada, fruita seca, etc.
Col·laboradors/es
- Fojan Agahi - Universitat de València
Campus Burjassot/Paterna
Av. Vicent Andrés Estellés, s/n
46100 Burjassot (València)