Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Aerosols en la columna atmosfèrica

Caracterització d'aerosols atmosfèrics a partir de mesures d'extinció d'irradiància solar i radiància de cel. Dependència dels aerosols atmosfèrics respecte a l'origen de les masses d'aire. Mètodes d'inversió per a determinar distribucions de grandària d'aerosols. Correcció atmosfèrica. Estudi de la interrelació d'aerosols i núvols.

Anisotropies del fons còsmic de microones: simulacions i anàlisi estadística

Adaptació de codis paral·lels del consorci HYDRA –simulacions d'estructures cosmològiques— per a aplicar-los a l'estudi dels efectes Rees-Sciama, lent i Sunyaev-Zel´dovich. Anàlisi estadística dels mapes resultants, i comparació dels resultats amb dades observacionals.

Anàlisi multitemporal

Utilització de sèries temporals d'imatges de satèl·lit des de 1981 fins a l'actualitat per a estudiar la dinàmica de la superfície terrestre.

Análisis i simulació de dades

Anàlisi de les dades d'ATLES i LHCb en l'accelerador LHC i estudis de física per als futurs acceleradors lineals.

Auditoria, gestió i estandarització de projectes ITS i TIC

Auditories tècniques de sistemes ITS i sistemes TIC. Secretariat i gestió de projectes Europeus. Representació de l'administració en comités de normalització i estandardització. Traducció i avaluació de normes. Estudis de consultoria de trànsit i transport, ITS i TIC.

Biogeografia i ecologia de sistemes aquàtics

Anàlisi de la distribució espacial d'organismes aquàtics en relació al medi i els processos dispersius.

Calibratge / validació

Calibratge de satèl·lits de teledetecció mitjançant la realització de mesures in situ simultànies amb el pas del satèl·lit. Posada en marxa d'estacions de mesura in situ en diferents punts d'Espanya (Espai natural de Doñana, Almería, Barrax, etc) i del món (el Perú, Xile, etc). Validació d'algorismes.

Calibratge i validació (CAL/VAL) de productes derivats de satèl·lit

El calibratge i validació de productes permet quantificar la precisió i la qualitat dels productes derivats de satèl·lits per a proporcionar-nos una coherència espacial i temporal enfront de valors de referència i productes satel·litaris existents.

Canvi climàtic

Aquesta línia d'investigació tracta d'estudiar la variabilitat espaciotemporal de la temperatura i precipitació, així com d'altres elements climàtics, en el context de la teoria canvie climàtic en una zona vulnerable com el Mediterrani, amb especial èmfasi en el territori valencià.

Climatologia des de satèl·lits

Aplicació de les tècniques de teledetecció en l'estudi dels processos climàtics, especialment els relacionats amb els balanços de radiació, energia i aigua en la superfície de la Terra.

Computació distribuïda (GRID)

Desenvolupament de la computació distribuïda mitjançant tècniques GRID.

Correcció atmosfèrica

Desenvolupament de mètodes de correcció de la pertorbació atmosfèrica en les dades subministrades pels satèl·lits artificials.

Cosmologia (energia fosca)

Utilitzem els retards temporals en els quàsars amb lent gravitacional per a mesurar les distàncies cosmològiques i després els utilitzem per a restringir les propietats de l'energia fosca que està impulsant l'expansió accelerada del nostre Univers

Cosmologia i camps magnètics

Simulacions cosmològiques incloent camps magnètics primordials. Comparació amb les simulacions sense camp magnètic i estudi dels efectes del camp en la dinàmica de les estructures cosmològiques.

Desenvolupament d'algoritmes per a l'anàlisi de senyals de radiació gravitatòria

Reconstrucció de senyals de col·lapse gravitatori del nucli d'estreles massives. Catàlegs de senyals per mecanisme magneto-rotacional, neutrins i acústic. Obtenció de paràmetres físics. Comparació de tècniques d'inferència Bayesiana i algorismes tipus Split-Bregman.

Desenvolupament d'aplicacions web avançades

Sistemes WEB per a l'accés a BBDD. WEB semàntica, Ontologies i metadades. Sistemes de difusió per RDS i sistemes d'intercanvi de dades en protocol DATEX. Desenvolupament de serveis WEB. Aplicacions mòbils. Formularis electrònics, serveis de pagament i tractament segur d'informació.

Dinàmica de la vegetació. Anàlisi de sèries temporals i detecció de canvis

A fi de quantificar canvis, es desenvolupen metodologies de processament i anàlisi de sèries cronològiques que empren paràmetres biofísics i índexs de vegetació. La dinàmica de la vegetació s'analitzen en termes de variabilitat intraanual i interanual, les quals estan relacionades amb la fenologia i les tendències de la vegetació.

Dinàmica del sabor i violació de CP

Objectius d'estudi: millores en els test de la matriu ckm amb els resultats del lhc. clarificació de les tensions en les tensions b->s en lhcb. Anàlisi del sector de sabor de quarks independent del model. realització de tests genuïns de t, cp i cpt. Fenomenologia de models mfv.

Discos d'acreció en quàsars

Utilitzem la variabilitat dels quàsars amb lent produïda per la microlent estel·lar per a estudiar l'estructura dels discos d'acreció dels quàsars, en particular la seua grandària en funció de la longitud d'ona com a sonda de l'estructura de temperatura del disc.

Dolls extragalàctics a escala del kiloparsec

Estudi de l'evolució dels dolls extragalàctics i dels factors rellevants en l'evolució (potència, càrrega de massa per núvols de gas i vents estel·lars dins de la galàxia progenitora, desenvolupament d'inestabilitats, ...). Efectes en la galàxia progenitora.

Dolls extragalàctics relativistes a escala del parsec

Estudi de les propietats dels dolls extragalàctics a les regions més internes de les galàxies actives, com l'estabilitat, o el paper del camp magnètic en la dinàmica dels dolls. A més, es col·labora en la interpretació d'observacions radiointerferomètriques d'aquests objectes.

Ecologia aquàtica integrativa

Ecologia de les interaccions aquàtiques i les seves aplicacions.

Energia intrínseca i moments intrínsecs d'un espaitemps: universos que podrien ser creables

Cerca de la definició més general de 4-moment lineal i angular propis de l'univers. Ús d'aquesta definició per a determinar si són creables (com a fluctuacions quàntiques del buit) els diferents models d'univers que s'utilitzen en la literatura tècnica per a explicar les observacions.

Espectroscòpia de camp

La caracterització espectral de les superfícies naturals es duu a terme mesurant la irradiància i radiància en el camp mitjançant espectreradiòmetres per a obtindre el factor de reflectància bidireccional. S'utilitza per a comprendre millor la naturalesa de la interacció de la radiació solar amb la superfície de la Terra.

Estimació de fluxos de carboni utilitzant imatges de satèl·lit

Els fluxos de carboni s'obtenen emprant un model d'ecosistema funcional amb les seues aportacions derivades de dades de teledetecció i adaptats per a les condicions mediambientals de l'àrea d'estudi. El carbó fixat per la vegetació a través de la fotosíntesi depén de l'eficiència de l'ús de la llum, que es veu afectada per l'estrés hídric.

Estimació de paràmetres a partir de dades de satel·lit

Desenvolupament d'algorismes per a estimar paràmetres físics i biofísics des de satèl·lit, entre ells la temperatura, l'albedo, la reflectivitat, l'emissivitat de la superfície terrestre, la inèrcia tèrmica, evapotranspiració, contingut en vapor d'aigua de l'atmosfera.

Estreles actives i exoplanetes

Estudi d'estreles BeX, espectroscòpia estel·lar, exoplaneta.

Estreles de neutrons fortament magnetitzades

Estudi de la configuració del camp magnètic, emissió persistent en raigs X, i oscil·lacions quasi-periòdiques en magnetars.

Estructura Galàctica (matèria fosca)

Estem duent a terme un nou estudi d'imatges en l'infraroig mitjà per a analitzar l'estadística de les "relacions de flux anòmales" dels quàsars amb lent per a estimar l'abundància de satèl·lits de matèria fosca sense estreles en les galàxies amb lent.

Estructura a gran escala de l'Univers

Simulacions de grans volums cosmològics incloent matèria fosca i gas. Anàlisi de descriptors estadístics i comparació amb les dades observacionals. Estudi dels buits cosmològics.

Estructura a gran escala de l'univers

Estadística de la distribució de galàxies i mesura de les oscil·lacions acústiques de barons.

Fenomenologia d'extensions del Model Estàndard

Construïm i analitzem les conseqüències fenomenolòfgiques de models teòrics que resolen alguns problemes oberts del Model Estàndard, per exemple la naturalesa de la matèria fosca. En particular models supersimètrics. 

Fenomenologia de neutrins

L'objectiu és dissenyar i optimitzar estratègies per a determinar la matriu de masses dels neutrins i testar models més enllà del Model Estàndard amb neutrins massius.

Fluxes relativistes en estreles binàries massives

Estudi de l'evolució de dolls relativistes i la interacció entre els vents de púlsars relativistes i els vents estel·lars, en estreles binàries d'alta massa. Aquests escenaris són interessants com a fonts potencials de radiació d'alta energia.

Forats negres acústics i radiació de Hawking

Estudi de la possible detecció experimental de l'efecte Hawking en models anàlegs de gravetat.

Formació i evolució de galàxies i cúmuls de galàxies

Simulació de la formació i evolució de galàxies incloent processos de refredament i calfament, metalls i formació estel·lar. Estudi de les poblacions estel·lars en galàxies: gradients de metal·licitat i edat. Comparació amb dades observacionals.

Física Experimental d'Astropartícules

Anàlisi de dades dels telescopis de neutrins ANTARES i KM3NeT: estudi de fonts de neutrins còsmics, cerca indirecta de matèria fosca i mesura de la jerarquia de masses dels neutrins. Participació en la construcció de KM3NeT: calibratge temporal i disseny de les targetes de control de l'adquisició de dades.

Física de astropartícules

Explorem la física de neutrins, antimatèria i matèria fosca en astrofísica. Més concretament, estudiem els neutrins solars i el problema de la composició solar, l'origen dels positrons en la nostra galàxia i els possibles senyals de axions com a candidats a la matèria fosca. 

Física de neutrins i astropartículas

Objectius d'estudi: possible estructura del corriment al roig i neutrins còsmics. inclusió d'efectes de masses de esfermions en leptogènesi. Excés de positrons en l'experiment pamela/atic i candidats a matèria fosca. objectius d'estudi: contribució no pertorbativa del loop de quarks al propagador del gluó. Modificacions a les equacions de dyson-schwinger degudes a la presència de condensats del buit de QDC regles de suma d'energia finita i reanàlisi de les constants de desintegració de fondes b i d.

Física del model estàndard i supersimetria

Objectius d'estudi: matèria fosca. Detecció del wims mitjançant col·lisió inelàstica amb nuclis. L'asimetria leptònica compartida entre leptons i sleptons pot ser rellevant per a la leptogènesi. Fenomenologia de models supersimètric en LHC. Estudi de teories de sabor en supersimetria.

Física hadrónica i QDC

Estudis no pertorbatius en QCD: QCD a baixes energies i regles de suma. Càlculs no pertorbatius  de QCD en el reticle.

Genòmica d'artròpodes aquàtics

Genòmica evolutiva i funcional.

Geoportal

GEOPORTAL (http://ceosspain.lpi.uv.es) en el qual es proporcionen productes, històrics (des de l'any 2007) i en temps real (menys de 5 hores) dels sensors SEVIRI i MODIS.

Gravetat modificada

Gravetat modificada en el formalisme de Palatini i aplicacions en cosmologia i forats negres.

Imatge i display 3D

Desenvolupament en implementació de tècniques de captura d'imatge 3D basades en la presa de múltiples imatges amb diferent perspectiva. Aquesta informació multiperspectiva permet tant la reconstrucció de l'escena 3D original, com el desenvolupament de noves tècniques de processament digital 3D.

Inputs al sistema hidrològic

En un escenari de reducció de la precipitació al Mediterrani previst per al segle XXI, aquesta pionera línia d'investigació estudia altres inputs d'aigua al sistema hidrològic. El grup treballa en l'anàlisi de la precipitació oculta de l'aigua de boira i les seues potencials aplicacions.

Instrumentació de detectors per a futurs col·lisionadors

Desenvolupament de noves tècniques i sistemes de detecció per a física de partícules basats en detectors de Silici (micro-bandes i píxels) per als nous col·lisionadors, HL-LHC i el futur col·lisionador lineal (ILC) 

Integració de dades procedents de missions actuals d'observació de la terra

L'objectiu és combinar diferents dades recollides per satèl·lit, sobretot per a aprofitar l'ús sinèrgic de programes de teledetecció reals. Això ofereix un gran potencial per a actualitzar la producció de paràmetres de vegetació pràcticament en temps real per a aplicacions.

Interpretació dinàmica de matèria i energia fosques

Estudi de la relació entre el problema de N partícules autogravitants en relativitat general i els fenòmens matèria i energia fosques a escala galàctica i cosmològica.

La Teledetecció com a eina per a l'estudi de la qualitat de l'aigua i l'estat ecològic de les aigües continentals

Utilització dels sensors remots, satel·litaris o aerotransportats, per a mesurar els valors de les variables ambientals relacionades amb les característiques ambientals, la qualitat i l'estat ecològic dels ecosistemes aquàtics continentals.

Lattice Field Theory

La formulació de les teories quàntiques de camps en un reticle espaciotemporal permet resoldre-les a partir de primers principis mitjançant simulacions numèriques. El nostre objectiu és aplicar aquest mètode a la física hadrònica en QCD i a teories amb ruptura dinàmica de la simetria. 

Lents difractives

Les lents difractives són elements molt interessants per ser components òptics compactes, lleugers i econòmics. En aquesta línia d'investigació s'aborda la realització de nous dissenys per a la seua aplicació en oftalmologia tant en forma de lents intraoculars com de lents de contacte.

Limnología fonamental i aplicada

Limnologia fonamental i aplicada: Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics epicontinentals. Estructura de les comunitats i diversitat funcional. Avaluació de l'estat ecològic i de conservació. Ecologia microbiana en ecosistemes lenítics: Estudi de la composició i funcionalitat de la comunitat microbiana per tècniques moleculars. Metagenómica. Metabarcoding i e-DNA. Biogeoquímica i balanços de carboni en aiguamolls mediterranis, fluxos de gasos carbonats d'efecte hivernacle. Efectes de les característiques ecològiques i estat de conservació en la capacitat mitigadora del canvi climàtic dels ecosistemes lenítics. Ecotoxicologia. Sistemes d'informació geogràfica (SIG). Teledetecció. Limnologia polar.

Magnetohidrodinàmica relativista computacional

Disseny d'algorismes per a la resolució numèrica de les equacions de la magnetohidrodinàmica relativista.

Matèria fosca en astrofísica, física de partícules i cosmologia

Cerca de candidats a constituir la major part de la matèria de l'Univers, no lluminosa. Estudi teòric de diferents models que proporcionen candidats a la matèria fosca i els seus senyals en experiments de detecció directa o indirecta, així com en observables cosmològics.

Microscòpia 3D

En aquesta línia d'investigació es desenvolupen noves tècniques de microscòpia no invasiva amb alt seccionat òptic, com al microscòpia confocal, la microscòpia per il·luminació estructurada o la microscòpia hologràfica digital.

Modelatge de plasmes Astrofísics assistit per computador

Modelatge de plasmes Astrofísics assistit per computador.

Modelització de variables climàtiques essencials (paràmetres biofísics)

El propòsit principal és aprofitar per complet les dades de teledetecció per a mesurar Variables Climàtiques Essencials (ECVs): LAI, FAPAR, PARELL, contingut d'aigua en el dosser arbori, biomassa i coberta terrestre i/o tipus funcional d'ecosistema. Els mapes d'aquests ECV produeixen des de la reflectància EO i altres dades auxiliars.

Modelització i disseny de dispositius fotònics

Modelització i disseny de guies d'ones i altres dispositius fotònics, com les fibres de cristall fotònic, les guies i els ressonadors integrats de semiconductors i dielèctrics, els làsers de fibra òptica, o els metamaterials.

Models amb dimensions extra

Es pretén estudiar les propietats d'extensions del Model Estàndard en més de 3+1 dimensions i la possibilitat de construir models fenomenològicament viables. 

Neutrins en cosmologia

Les mesures de la radiació còsmica de microones, l'estructura a gran escala de l'Univers i l'abundància dels elements lleugers permeten extraure informació molt valuosa sobre els neutrins i altres relíquies del Big bang, que podrien tindre relació amb la matèria i energia fosques. 

Nova física en l'era del Gran Col·lisionador

Fenomenologia de models estesos, especialment supersimètrics, en acceleradors de partícules i especialment el Gran Col·lisionador Hadrònic del CERN. Predicció i anàlisi de dades en funció del model, buscant senyals específics de noves partícules.  

Origen de l'asimetria bariònica

S'estudien extensions del model estàndard que puguen explicar l'origen de l'asimetria matèria-antimatèria observada en l'Univers, així com les seues possibles implicacions en experiments.

Origen de la massa del neutrí i el problema del gust

En aquesta línia investiguem models de física de partícules més enllà del Model Estàndard que generen la massa i l'estructura de mescla dels neutrins, en particular els inspirats en models tipus see-saw a gran o xicoteta escala, amb o sense unificació, models radiatius o supersimètrics.  

Planetes extra-Solars

Només molt recentment estem començant a descobrir planetes de baixa massa com la Terra. Les cerques de microlents són probablement la sonda més potent per a trobar planetes com la Terra en la zona habitable. Treballem amb una gran col·laboració internacional cap a aquest extraordinari objectiu.

Propietats dels neutrins: implicacions astrofísiques, cosmològiques i en el laboratori

Anàlisis globals de les dades d'experiments de neutrins solars, atmosfèrics, de reactor i accelerador. Conseqüències experimentals de l'existència d'interaccions no estàndard. Els neutrins com a sondes en astrofísica (Sol, supernoves) i cosmologia (CMB, LSS), astronomia amb neutrins. 

Radiació solar UVB

Efectes de la radiació UVB sobre els éssers humans. Predicció de l'UVI (UltraViolet Index). Modelització de la radiació solar UV sobre plans inclinats. Mesuraments de la radiació solar UVB i predicció de la radiació solar UV eritématica baix cels clars i sense núvols.

Riscos meteorològics

Aquesta línia abasta l'anàlisi mitjançant modelització numèrica, teledetecció i dades climàtiques, dels factors i processos dinàmics que desencadenen els riscos meteorològics (pluges torrencials, incendis forestals i temperatures extremes) al Mediterrani, a fi de millorar la seua predicció .

Seguretat informàtica, protecció de dades i privacitat

Anàlisi de la seguretat dels sistemes informàtics, detecció de vulnerabilitats, criptogràfica i comunicacions segures. Mecanismes per a la protecció de dades personals, traçabilitat de la informació, disseny orientat a la privacitat i seguretat. Anonimització de dades. Auditories de seguretat. Normativa internacional.

Sensors remots i tècniques de teledetecció

Desenvolupament de sensors remots i tècniques de teledetecció per a millora de la capacitat d'observació del sistema climàtic.

Simulació de fonts astrofísiques de radiació gravitatòria

Simulació de processos astrofísics emissors de radiació gravitatòria (collapsars, col·lisió d'estreles de neutrons en binàries compactes,...). Obtenció del fons cosmològic de radiació gravitatòria a partir de la formació de forats negres supermassius i d'estructures a gran escala.

Sistemes avançats de gestió i explotació d'informació

Sistemes per a la recopilació, tramitació i tractament estadístic de dades. Aplicacions de gestió avançada de BBDD. Disseny i implementació de DWH. reenginyeria de sistemes i arquitectures client/servidor. Modelatge de dades. Gestió documental. Sistemes multimodals . Gestió hospitalària.

Sistemes de localització, transacció i comunicacions mòbils

Sistemes de cobrament electrònic de peatges i vehicles mòbils. Sistemes de localització mitjançant satèl·lit i telefonia. Aplicacions GPS i GSM. Sistemes de comunicació V2V, V2I i I2V. Sistemes de detecció Bluetooth, RFID i WIFI. Sistemes cooperatius. Navegació dinàmica.

Sistemes de monitorizació, control i representació avançada de dades de trànsit

Monitoratge de trànsit, Sistemes d'identificació de petjada magnètica de vehicles, sistemes DAI, aplicacions per a l'optimització de rutes i/o temps, temps de viatge, matrius O/D, aplicacions GIS, representació geogràfica de dades i simulació virtual. Plans de gestió d'emergències.

Sistemes de posicionament relativista: teoria i simulacions

Estudi analític i numèric del posicionament únic i doble (bifurcació). Selecció de la vertadera posició en el cas de bifurcació, i elecció dels quatre satèl·lits de la constel·lació que conduïsquen a mínims errors de posicionament. Navegació amb premeres dins del sistema solar.

Solucions exactes de les equacions d'Einstein: caracteritzacions intrínseques

Estudi de les simetries i els paràmetres que caracteritzen diverses solucions de les equacions d'Einstein a partir de concomitants del tensor de curvatura. Anàlisi del concepte d'estat intrínsec de radiació gravitatòria a partir de les propietats invariants del tensor de Bel-Robinson.

Supergravetat

Estudi de supergravetat, supersimetria, deformacions de l'espaitemps i les seues conseqüències a baixes energies.

Tecnologia d'acceleradors

Participació en el desenvolupament de noves tècniques d'acceleració per al futurs col·lisionadors hadrònic (HL-LHC, FCC) i e+e- (ILC,CLIC) i les seues possibles aplicacions en medicina.

Teledetecció

Aplicacions de la teledetecció al medi ambient, agricultura i qualitat d'aigües. Desenvolupament de nous sensors i missions d'observació de la Terra.

Teoria quantica de camps en espai-temps curvats

Estudi de fenòmens quàntics on la gravitació juga un paper fonamental, com en les proximitats dels forats negres o l'univers molt primitiu.

Teories de Gauge, Bosons de Higgs i factors de forma

Objectius d'estudi: Estudi de models estesos amb moment dipolar del tau. Propietats dels moments dipolars. Determinació precisa i com pot mesurar-se en LHC. Interferometria H/A de bosons de Higgs quasi degenerats amb CP oposats. Mescla H/A: efectes de violació de CP.

Teories vector-tensor de la gravitació, energia fosca i models cosmològics

Estudi de models cosmològics basats en teories vector-tensor de gravitació amb paràmetres PPN acceptables. Ús dels codis numèrics CMBFAST, CAMB i COSMOMC, adaptats a les noves cosmologies, per a estimar els paràmetres cosmològics i la seua compatibilitat amb les dades observacionals.

Tècniques de teledetecció per a la validació i avaluació d'algorismes i productes LST

Millora i adaptació d'algorismes d'obtenció de la temperatura de la superfície terrestre (LST) per a diversos satèl·lits, principalment MSG-SEVIRI, EOS-MODIS, i ENVISAT-AATSR. Disseny i desenvolupament de sistemes de radiometria angular de camp.

Índexs de vegetació

El disseny de nous índexs de vegetació basats en l'ús de models de reflectància del dosser arbori, així com en l'espectroscòpia de camp i de laboratori. Els índexs de vegetació són els paràmetres més emprats per a estudiar la vegetació a partir de dades teledetectats.

Òptica difractiva i òptica de polsos

Dispositius òptics per a la manipulació de polsos de desenes de femtosegon mitjançant l'ús d'elements òptics difractius permetent el control espacial del front d'ona del feix premut, així com el conformat de l'envolupant temporal dels polsos ultracurts.