Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Alliberament controlat de fàrmacs

Estudi de l'ús de portes moleculars en l'alliberament de fàrmacs. Aplicació a diferents patologies posant l'accent en la malaltia inflamatòria intestinal.

Anatomia i morfometria geomètrica 3D del tòrax de pacients amb osteogènesi imperfecta

Estudi de l'anatomia i la morfometria geomètrica del tòrax dels pacients amb osteogènesi imperfecta i la seua relació amb la patologia pulmonar.

Anatomia quantitativa ocular

Estudi de les anatomia quantitativa ocular en relació amb patologies com l'ull sec, glaucoma, diabetis, hipertensió ocular, l'anestèsia corneal, etc.

Angiogènesi i immunoregulació

Estudi d'interrelacions entre la neovascularització tumoral, la presència de poblacions de cèl·lules immunoreguladores i la recidiva o progressió en el microambient tumoral.

Anàlisi de trombes obtinguts mitjançant trombectomia mecànica en pacients amb ictus isquèmic per oclusió de gran vas

En els pacients d'ictus isquèmic de gran got, l'ús de dispositius de trombectomia permet recuperar el trombe oclusor i tindre'l disponible per a la seua anàlisi. El trombe pot estudiar-se en fresc, congelar-se o fixar-se per a conservar-se i analitzar-se posteriorment. L'objectiu és sotmetre els trombes a diferents tipus d'anàlisis per a obtindre informació sobre les seues característiques, estructura i composició, i establir associacions entre la naturalesa del trombe i variables clínic-radiològiques relatives al diagnòstic, tractament i pronòstic de l'ictus. A més, contribuirà a explicar el comportament del trombe durant la fibrinòlisi i/o trombectomia, permetent la recerca i desenvolupament de tractaments trombolítics i dispositius de trombectomia més eficaços.

Anàlisi del ratolí FNdeltaRGD

Volem esbrinar quines són les implicacions d'eliminar la seqüència RGD localitzada en la repetició 10a de tipus III: 1) poden les integrines a5ß1 i la classe av unir-se a altres regions de la FN o depenen totalment d'aquesta seqüència? Es pot produir fibril·logènesi de FN en absència d'aquest?

Anàlisi genòmic de la transcripció en llevat

La complexitat del fenomen de l'expressió gènica es comprendrà millor si es milloren les tècniques per a mesurar, al nivell genòmic, la transcripció in vivo i s'usen aproximacions genètiques i genòmiques per a aclarir les connexions funcionals que controlen la transcripció. 

Aplicacions tecnològiques de les ciències de la visió

Desenvolupament i caracterització de dispositius, basats en el processament realitzat pel sistema visual: caracterització colorimètrica de dispositius de captura i visualització d'imatges, processat d'imatges. Caracterització de dispositius òptics.

Avaluació clínica, cognitiva i de funcionament psicosocial en Psicosi i Trastorn bipolar

Estudiar els resultats de les avaluacions en les àrees que es veuen afectades en aquests trastorns com la clínica, la neurocognitiva, la cognició social (processament emocional, Tom, coneixement social i estil atribucional) i la seua relació amb funcionament social.

Avaluació cognitiva en trastorn mental

Avaluar la neurocognició i la cognició social en esquizofrènia, incloent l'atenció, memòria episòdica, funcions executives, percepció emocional, teoria de la ment, estil atribucional i percepció social.

Avaluació de les característiques emocionals, familiars i socials en infància i adolescència

L'avaluació longitudinal de les característiques associades a la infància i l'adolescència permet la identificació dels perfils psicosocials saludables.

Avaluació de l’ús de l’anàlisi de moviments oculars per al diagnòstic primerenc d’EHM

Avaluem la utilitat de les alteracions dels moviments oculars per al diagnòstic primerenc de la EHM. S'està abordant en col·laboració amb l'empresa AURA Innovative Robotics, que ha desenvolupat equips sensibles per a l'anàlisi fina de diferents paràmetres dels moviments oculars. 

Avaluació dels efectes de l'tractament amb rifaximina i els mecanismes implicats

Avaluem els efectes del tractament dels pacients amb EHM amb rifaximina sobre alteracions neurològiques, cerebrals, immunològiques, metabòliques i en exosomes. Línia finançada pel ISCIII (PI18/00150). 

Bibliometria i indicadors d'activitat científica

El principal objectiu d'aquesta línia és el desenvolupament d'indicadors bibliomètrics útils en l'avaluació de l'activitat científica que permeten mesurar els resultats de la investigació i el rendiment de la ciència, la qual cosa permet adequar millor les polítiques públiques d'investigació.

Bio- i Quimioluminiscència computacional i teòrica

Determinació dels mecanismes de quimioluminescència i bioluminescència. Comprensió de les propietats d'estructura electrònica necessàries per a produir una excitació química eficient. Caracterització de diferents mecanismes (no catalitzats, catalitzats intra- i intermoleculars, etc.)

Bioaigua i nanoaigua

Fotofísiques i fotoquímica d'agregats d'aigua i la seua rellevància en sistemes biològics i nanotecnològics.

Biòpsia líquida

Anàlisi de biomarcadors en mostres mínimament invasives (saliva, sang, líquid cefalorraquidi, líquid pleural, etc), amb l'objectiu de millorar el diagnòstic, personalitzar els tractaments i realitzar un monitoratge més estret dels pacients (detecció de resistències i recaigudes).

Caracterització clínica, histopatològica i genètica en Meningioma recidivant

Els objectius d'aquest treball són establir perfils morfològics i genètics del meningioma recidivant amb un objectiu diagnòstic i pronòstic.

Caracterització de les alteracions cognitives, neuropsicològiques i cerebrals en pacients amb encefalopatia hepàtica mínima (EHM)

Estem caracteritzant millor les alteracions neurològiques i cerebrals primerenques associades a la EHM i els mecanismes que les produeixen per a identificar i avaluar nous procediments diagnòstics de EHM més primerencs i sensibles. Línia finançada pel ISCIII (PI18/00150). 

Caracterització del repressor de Start Whi7

El nostre grup ha caracteritzat un nou regulador important en la transició de Start: Whi7. Whi7 actua com a repressor transcripcional del programa de Start col·laborant amb Whi5 en aquesta funció, de manera que, com ocorre en mamífers amb la família Rb, el control de la iniciació del cicle cel·lular depén del joc entre diferents repressors. Els treballs del grup pretenen avançar en la caracterització de la regulació i funció de Whi7 i la seua comparació amb Whi5 en diferents condicions fisiològiques, la qual cosa pot ajudar a entendre com es coordina l'acció de diferents repressors en el control de l'inici del cicle cel·lular. A més, s'està investigant la relació existent entre Whi7 i la ruta de la proteinaquinasa C. El fet que un membre de la família Rb estiga mutat en quasi tots els tumors reforça fins i tot més la importància d'estudiar el paper d'aquests repressors de G1. 

Caracterització del repressor de Start Whi7

El nostre grup ha caracteritzat un nou regulador important en la transició de Start: Whi7. Whi7 actua com a repressor transcripcional del programa de Start col·laborant amb Whi5 en aquesta funció, de manera que, com ocorre en mamífers amb la família Rb, el control de la iniciació del cicle cel·lular depén del joc entre diferents repressors. Els treballs del grup pretenen avançar en la caracterització de la regulació i funció de Whi7 i la seua comparació amb Whi5 en diferents condicions fisiològiques, la qual cosa pot ajudar a entendre com es coordina l'acció de diferents repressors en el control de l'inici del cicle cel·lular. A més, s'està investigant la relació existent entre Whi7 i la ruta de la proteinaquinasa C. El fet que un membre de la família Rb estiga mutat en quasi tots els tumors reforça fins i tot més la importància d'estudiar el paper d'aquests repressors de G1.

Caracterització metabolòmica i de l'entorn microvascular del glioma agressiu humà mitjançant DCE-MRI i estudi genètic de biòpsies

Els objectius d'aquest treball és caracteritzar l'entorn microvascular dels gliomes, així com estudiar la infiltració, la migració i el caràcter invasiu d'aquestes neoplàsies mitjançant DCE-MRI.

Caracterització morfològica i molecular d'exosomes. Estudi del seu potencial metastàtic en càncer

Els exosomes han interromputs en ciència com una possible via de comunicació a llarga distància, emprant vesícules. Aquestes contenen proteïnes i àcids nucleics. El projecte intenta conéixer més sobre aquestes vesícules en sang, la seua morfologia i contingut molecular procedents de càncer metastàsic.

Caracteritzar les alteracions en inflamació, neuroinflamació i funció cerebral associades a l'aparició de la EHM

Caracteritzem els canvis en immunofenotip i inflamació associats a aparició de EHM. Analitzem el contingut en microARNs i proteïnes de exosomes i la seua utilitat per a diagnosticar EHM. Analitzem les alteracions en la connectivitat neuronal per RM funcional. Finançament: ISCIII (PI18/00150). 

Cicatrització de ferides cutànies en els ratolins FN-syn

La nostra hipòtesi és que les adhesions que fa el queratinòcit amb FN, que necessàriament estan mediatitzades per integrines a5ß1, són més febles. Per a estudiar-ho estem utilitzant microimpressió de línies de FN-syn de diferent gruix i distàncies que obliguen la cèl·lula a suportar més tensió.

Cirurgia Endocrí/Metabòlica

Tècniques innovadores de diagnòstic en l'hiperparatiroïdisme.
Fisiopatologia dels pacients sotmesos a Cirurgia Bariàtrica/Metabòlica.

Cirurgia hepato-bilio-pancreàtica

Fisiopatologia de la pancreatitis aguda. Reconstrucció diagnòstica en 3D de la patologia hepàtica i pancreàtica. Incidència de les complicacions postoperatòries en el pronostique oncològic dels tumors de fetge i pàncrees.

Cirurgia oncològica esòfag-gàstrica i peritoneal

Habilitació gàstrica prequirúrgica en cirurgia del càncer d'esòfag. Diagnòstic de la disseminació peritoneal del càncer gàstric. Influència dels factors genètics en el pronòstic del càncer gàstric.

Coloproctologia

Cirurgia del sòl pelvià. Diagnòstic i tractament del càncer de còlon amb tècniques quirúrgiques avançades. Prehabilitació de pacients en la cirurgia colorectal.

Contaminació atmosfèrica i salut

Estudi de la relació entre la pol·lució de l'aire i els efectes en la salut, desenvolupant-se estudis multicèntrics. També es realitzen estudis d'avaluació de l'impacte de la contaminació sobre la salut de les poblacions.

Control del checkpoint d'integritat del DNA per proteinquinasa C

Pkc1 de llevat i l'isoforma PKCd de mamífers comparteixen la mateixa funció de control del checkpoint d'integritat genòmica. Es planteja un estudi en paral·lel en tots dos organismes per a caracteritzar les claus moleculars d'aquest mecanisme.

Control del checkpoint d´integridad del DNA per proteinquinasa C.

Pkc1 de llevat i la isoforma PKCd de mamífers comparteixen la mateixa funció de control del checkpoint d'integritat genòmica. Es planteja un estudi en paral·lel en tots dos organismes per a caracteritzar les claus moleculars d'aquest mecanisme.

Creixement tumoral en ratolins amb el lloc sinergic de la FN inactivat

Volem creuar un cep de ratolins amb propensió a generar tumors amb els nostres ratolins FN-syn i analitzar la influència d'aquesta mutació en el desenvolupament del tumor i en la migració i formació de metàstasi de la cèl·lules tumorals.

Càncer colorectal i nous desenvolupaments terapèutics en tumors sòlids

Caracterització molecular del càncer colorectal mitjançant la biòpsia líquida a partir del anàlisi del ctDNA i les CTCs. Aplicació de la radiòmica en l'avaluació pronòstica. Estudi dels mecanismes de resistència de la teràpia estàndard i dirigida i identificació de noves dianes terapèutiques. Desenvolupament d'assajos clínics amb fàrmacs dirigits contra alteracions potencialment targetejables.

Càrrega de malaltia global

Treball en Xarxa sobre la càrrega de malaltia.

Cèl·lula Mare Tumoral (CSC)

Caracterització i aïllament de CSC a partir de mostres de tumors. Desenvolupament de models in vitro i in vivo per al disseny de noves estratègies terapèutiques destinades al control de la població de CSCs.

Desenvolupament d'un model d'anàlisi poblacional i de distribució espacial en aquestes neoplàsies

Aquesta línia de treball està orientada a establir models del creixement tumoral en el GBM a través de l'anàlisi de les poblacions cel·lulars en mitosis/cicle cel·lular i la seua distribució en el tumor establint patrons espacials intercel·lulars i intratumorals.

Desenvolupament d'un model en cultius cel·lulars i xenotrasplantaments per a l'anàlisi dels processos de modulació de l'activitat gènica per microRNA en els processos d'emigració (infiltració), angiogènesi, hipòxia, apoptosi i cicle cel·lular

L'objectiu d'aquest treball és generar models experimentals per a estudiar la modulació de l'activitat gènica, mitjançant mètodes de transfecció (inhibició i sobreexpressió) de miRNAs en cultius cel·lulars primaris i línies cel·lulars establides de Glioblastomes multiforme.

Desenvolupament de competències emocionals en infància i adolescència

La investigació en educació emocional se centra en el coneixement i destreses (competències), que tenen els xiquets i adolescents i que els permeten identificar les seues pròpies emocions i les dels altres, així com expressar i regular les emocions agradables i desagradables.

Desenvolupament de models cel·lulars a partir de cèl·lules de pacients amb ERR

Immortalització de monòcits i hepatòcits provinents de pacients amb DAAT sever (ZZ). Cultius cel·lulars derivat de l'epiteli nasal ciliat mitjançant tècnica Aire-Liquide (ALI).

Desenvolupament de nous catalitzadors quirals

Disseny i síntesi de nous lligands quirals capaços de formar complexos amb ions metàl·lics d'utilitat com a catalitzadors quirals (àcids de Lewis). Disseny i síntesi de nous catalitzadors orgànics quirals per transferència de protó, formació de ponts d'hidrogen o transferència de fase.

Desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament de la recaiguda en el consum d'alcohol

Desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per al tractament de les recaigudes en el pacient alcohòlic. Assajos preclínics amb D-Penicil·lamina, un agent segrestant d'un metabòlit de l'etanol, l' acetaldehid.

Desenvolupament de noves metodologies de formació d’enllaços C-C mitjançant catàlisi asimètrica

Utilització de catalitzadors quirals (complexos metàl·lics i organocatalitzadors) en noves reaccions d'interés en síntesi orgànica en les quals es generen simultàniament enllaços C-C i centres estereogènics. Síntesi de building blocks quirals.

Desenvolupament i aplicació de mètodes per a la simulació de espectroscòpia òptica lineal i no-lineal en sistemes moleculars

Desenvolupament teòric de mètodes per a la simulació precisa de tècniques d'espectroscòpia òptica lineal i no-lineal i la seua aplicació en sistemes moleculars, particularment enfocat per a l'anàlisi de processos dinàmics en l'estat electrònic excitat i per a la determinació precisa d'intensitats d'absorció i emissió en fases condensades.

Deteriorament cognitiu

Caracterització del deteriorament cognitiu, la seua relació amb la síndrome de fragilitat i cerques de biomarcadors de diagnòstic i pronòstic. Estudi d'intervencions eficaces per a previndre o retardar la progressió del deteriorament cognitiu en persones vulnerables.

Diabetis tipus 2 (DMT2) i malaltia cardiovascular (ECV)

Estudi de mecanismes moleculars que connecten potencialment la diabetis tipus 2 (DMT2) i malaltia cardiovascular (ECV), així com l'estudi de noves vies terapèutiques.

Dieta Mediterrània i Salut

Influència de la dieta mediterrània en els diferents estats de salut i malaltia.

Diferències de gènere en l'esquizofrènia i altres psicosis

Estudi de les diferències que es produeixen tant en les característiques sociodemogràfiques, com en les clíniques, neurocognitives, de cognició social, de funcionament social, de reposada als tractaments, d'inserció laborar, etc.

Dolor musculoesquelètic crònic; dels mecanismes del dolor al diagnòstic i tractament amb fisioteràpia

L'objectiu d'aquesta línia és indagar en els mecanismes fisiopatològics que subjauen al dolor crònic i testar l'eficàcia terapèutica de tractaments dirigits a aquests mecanismes.

Endofenotips cognitius i biomarcadors en pacients esquizofrènics, bipolars i els seus familiars de 1r grau

Bases genètiques i moleculars de les alteracions neurocognitives en els pacients amb TMG, amb la finalitat de desenvolupar bio-marcadors, instruments d'avaluació diagnòstica i intervencions terapèutiques que ajuden a millorar el pronòstic funcional, l'autonomia i la qualitat de vida d'aquestes persones.

Endometriosi

El grup estudia els mecanismes d'aquesta malaltia tan enigmàtica i freqüent, la seua fisiopatologia i formes de detecció precoç. Igualment, està involucrat en el desenvolupament de nous medicaments per al seu tractament mitjançant assajos clínics.

Enfocament fisioteràpic en la valoració i terapèutica del pacient amb problemes de salut d'índole respiratòria

La fisioteràpia des d'una perspectiva integral pot millorar la salut del pacient amb problemes respiratoris. Aquesta línia d'investigació pretén elaborar noves eines i implementar intervencions que permeten valorar el pronòstic i millorar la capacitat funcional d'aquests pacients.

Envelliment i malaltia d'Alzheimer. GSK3 com diana terapèutica

El projecte pretén l'anàlisi de les NSCs, nínxols neurogènics i la neurogènesi amb l'edat així com la seua afectació d'en l'EA. D'altra banda s'estudiarà el paper de GSK3 en els processos de proliferació i diferenciació de les NSCs tant in vitro com in vivo així com la seua regulació com a diana.

Espectre O-C

Validesa comparativa de les diverses propostes sobre els trastorns a incloure en l'espectre obsessivocompulsiu.

Estigma associat a la malaltia mental

Estudi de les creences, actituds i discriminació cap a la malaltia mental en la població general i la seua relació amb el coneixement i el contacte o familiaritat amb la malaltia mental.

Estudi de factors reguladors de l'estat de quiescència de les NSCs

Estudi dels mecanismes moleculars responsables del manteniment i correcte funcionament de les NSC en el cervell adult. De manera específica, pretenem abordar l'estudi de com es regula la quiescència a nivell molecular i com la quiescència-activació respon a l'elements del nínxol.

Estudi de l'etiologia de l'esclerosis lateral amiotròfica i el desenvolupament de teràpies basades en el paper neuroprotector de les cèl·lules mare

S'analitzaran les afectacions més primerenques que esdevenen en les neurones de la medul·la espinal, així com el paper que juga la glia, amb l'objectiu d'identificar els mecanismes causants i implicats en la malaltia. D'altra banda, s'estudiarà una potencial via de propagació entre neurones.

Estudi de la biologia REDOX en pacients a ERR

Estudi mitjançant tècniques de Citometria de Flux de la biologia REDOX en pacients amb Dèficit d'Alfa-1 Antitripsina i amb Síndrome de Discinèsia Ciliar Primària.

Estudi de la microbiota en pacients amb deteriorament cognitiu associat a malalties hepàtiques cròniques: cirrosi i esteatohepatitis no alcohòlica

L'objectiu d'aquest estudi és la cerca de biomarcadors de la deterioració cognitiva associada a la malaltia hepàtica mitjançant la caracterització de la microbiota salivar i fecal en pacients cirròtics i en pacients amb esteatohepatitis no alcohòlica.

Estudi de les alteracions neurològiques, cerebrals i bioquímiques en pacients amb malaltia greix de fetge. Mecanismes moleculars i cel·lulars

Estudiem si els pacients amb malaltia hepàtica grassa presenten alteracions neurològiques, cerebrals i bioquímiques, per a caracteritzar-les i buscar biomarcadors de les alteracions cerebrals en esteatohepatitis. Finançat: Agència Valenciana de la Innovació (Generalitat Valenciana). 

Estudi de les bases cel·lulars de la malaltia de parkinson

Estudi de les alteracions associades a o causants de la degeneració de les neurones dopaminèrgiques i la seua relació amb l'envelliment i condicionants associats. Estudis dels efectes del parkinsonisme sobre el comportament de les NSCs.

Estudi de les bases neuroanatòmiques de l'efecte analgèsic dels fàrmacs

Estudi de les bases neurals responsables de l'acció analgèsica de diferents fàrmacs.

Estudi de les bases neuroanatòmiques del dolor i l'analgèsia

Estudi dels mecanismes neurals implicats en el processament del dolor i l'analgèsia.

Estudi de l´estrés oxidatiu i els mecanismes de reparació de l´ADN en diferents síndromes progeroides i genodermatosis

Estudi de l´estrés oxidatiu i els mecanismes de reparació de l´ADN en diferents síndromes progeroides i genodermatosis.

Estudi de l´impronta genòmica i la seua regulació epigenètica en cèl.lules mare neurales

Aquesta línia pretén estudiar la regulació epigenètica bàsica (centrant-nos en l'empremta genòmica) en NSCs sota condicions fisiològiques, i identificar nous mecanismes epigenètics que puguen modular-se potencialment durant les teràpies de reactivació o en la formació de tumors.

Estudi de processos bàsics del desenvolupament en Drosophila rellevants per a la salut humana

Estudi a nivell genètic i cel·lular de processos del desenvolupament en Drosophila, com el tancament dorsal embrionari i l'establiment de la polaritat plana epitelial, utilitzats com a models de processos rellevants per a la salut humana com la cicatrització de ferides o processos de migració cel·lular.

Estudi del Sistema Nerviós entèric en la Malaltia de Parkinson

Estudis recents han mostrat la presència de cossos de Lewy dins del sistema nerviós entèric (SNE). La simptomatologia gastrointestinal d'aparició primerenca i anterior als símptomes motors en la malaltia de Parkinson han fet pensar recentment que les lesions en el SNE puguen desenvolupar-se primerencament en el curs de la malaltia, prèviament a l'aparició de citopatologia en les neurones de la substància negra, i així l'estudi del SNE podria ajudar a comprendre la citopatologia de la malaltia de Parkinson. Aquestes dades i la facilitat per a l'obtenció de mostres de pacients mitjançant biòpsies colòniques rutinàries han portat a la utilització del SNE com a model d'estudi en la nostra línia d'investigació. El nostre principal objectiu és estudiar les neurones dopaminèrgiques dels plexes de Meissner i de Auerbach de mostres de còlon tant proximal com distal d'un model de rata parkinsoniana. Els estudis es duen a terme mitjançant anàlisis morfològiques d'alta resolució.

Estudi del control de la traducció pel factor, conservat evolutivament, eIF5A i la seva funció en patologies

eIF5A és un factor d'elongació que s'uneix als ribosomes quan aquests s'embossen durant la síntesi d'algunes proteïnes que contenen motius amb prolines, glicines i amino àcids carregats. El nostre grup ha determinat que eIF5A és necessari per a la síntesi de formines (de llevat, mosca i ratolins), col·lagen (de ratolí i humans) i proteïnes humanes que tenen tendència a l'agregació en cèl·lules envellides. El nostre objectiu és determinar mecanísticament la funció de eIF5A, a través de la síntesi de les seues proteïnes diana, en patologies com ara la fibrosi, el càncer o durant l'envelliment. Comprendre aquests mecanismes ajudarà el desenvolupament de teràpies específiques dirigides a regular la funció de eIF5A.

Estudi dels oligodendròcits i la seua capacitat de mielinitzar durant el desenvolupament i en l'adult

Es pretén l'anàlisi del procés de mielinització durant el desenvolupament, els quals resulten de vital importància per a la inducció de processos de mielinització/remielinització en l'adult. En models de desmielinització s'analitzarà remielinització utilitzant els coneixements adquirits.

Estudis anatòmics aplicats a l'intervencionisme en dolor

Estudis anatòmics per al perfeccionament tant de diferents tècniques terapèutiques invasives com de vies d'abordatge quirúrgic aplicades a l'intervencionisme en dolor.

Estudis i indicadors sociosanitaris

Contribuir al cos del coneixement sobre el comportament humà i la interacció social mitjançant la recollida de dades d'interés dels diferents sectors socials i dels responsables en la presa de decisions en les esferes pública i privada, així com de personal investigador.

Farmacologia cardiovascular

Identificació de mecanismes moleculars, noves dianes farmacològiques i molècules actives en patologies cardiovasculars i obesitat.

Farmacologia del Sistema Respiratori i les malalties associades

Cerca de dianes farmacològiques i fàrmacs actius en patologies respiratòries.

Farmacologia i Fisiopatologia de la pell

Estudi de les modificacions de les propietats de la pell per agents mediambientals i farmacològics i nous fàrmacs actius en dermatitis i fibrosi cutània.

Fecundació in vitro

En aquesta línia d'investigació es pretén entendre el funcionament dels ovaris en pacients sotmeses a fecundació in vitro i millorar els resultats, disminuint les complicacions.

Fisiologia, fisiopatologia i farmacologia vascular

Estudi de mecanismes de regulació del to vascular.

Fisiopatologia de la pancreatitis aguda

Senyalització redox en la cascada inflamatòria de la pancreatitis aguda; Paper dels nucleosomes extracelul·lars en la resposta inflamatòria de la pancreatitis aguda.

Fisiopatologia de l´anèmia de Fanconi i l´atàxia de Friedreich

Fisiopatologia de l´anèmia de Fanconi i l´atàxia de Friedreich.

Fisiopatologia del melanoma uveal

Desenvolupament d'aproximacions terapèutiques eficaces que possibiliten tant l'evasió terapèutica com l'erradicació de la malaltia abans de metastatitzar.

Fisiopatologia, prevenció i tractament de la retinopatia diabètica i de la degeneració macular associada a l'edat

Avaluació de perfils lipidòmics, metabolòmics i epigenètics comparatius entre pacients sans i malalts.

Fisioteràpia especialitzada en les lesions musculoesquelètiques del pacient amb hemofília

Aprofundir en el coneixement de les lesions musculoesquelètiques comunes en el pacient amb hemofília i les seues seqüeles, així com dissenyar i validar mètodes d'avaluació. Estudiar l'efectivitat de tècniques i protocols de fisioteràpia per a millorar la funció física i qualitat de vida.

Fisioteràpia especialitzada en patologia neurològica, patologia infantil i desenvolupament psicomotor

Aquesta línia se centra en la cerca d'eines de valoració i en la definició de programes de promoció de la salut i d'intervenció fisioteràpica especialitzada en el xiquet xicotet amb alteració del desenvolupament psicomotor així com en xiquets o persones adultes amb patologia neurològica.

Fisioteràpia i prevenció secundària en les malalties cardiovasculars

Avaluar l'efecte de l'exercici terapèutic i la fisioteràpia sobre la funció cardiocirculatòria en adults i majors amb malalties cardiovasculars, així com estudiar l'efectivitat d'estratègies que milloren l'adherència a un estil de vida físicament actiu en aquests subjectes.

Fotoquímica en la oscuritat - Relació entre fotoquímica i quimioluminiscència

Predicció de fenòmens en els quals una reacció química indueix un procés fotoquímic sense l'ús de llum, i de rellevància en biologia, medicina o nanotecnologia. Exemples: Generació de lesions de tipus UV en la foscor; Activació del procés de la visió en la foscor.

Fotoquímica i luminiscència en nanotecnologia

Determinar les raons del comportament emissor/no-emissor de molècules orgàniques i inorgàniques d'interés en optoelectrònica i dispositius fotovoltaics. Millorar l'eficiència mitjançant la identificació i eliminació de processos fotoquímics no desitjats. Fotoquímica de borans i molècules orgàniques amb gran conjugació de tipus pi. 

Fragilitat

S'investiga la síndrome de fragilitat, una síndrome que apareix com a resposta a diferents situacions d'estrés i que pot servir com a marc conceptual i experimental per a explicar algunes de les diferents vies que deriven cap a la discapacitat i dependència en persones majors o en pacients vulnerables. Estudi d'intervencions eficaces per a previndre o retardar la progressió de la síndrome de fragilitat.

Funcionament de la memòria implícita en esquizofrènia

Estudi del funcionament de la xarxa semàntica de la memòria per a identificar de manera específica tant dèficits com funcions preservades en esquizofrènia amb el propòsit d'elaborar plans de rehabilitació personalitzats.

Funcionament intel·lectual en trastorn mental

Desenvolupament de versions abreujades de les proves clàssiques utilitzades en l'avaluació intel·lectual, amb l'objectiu de facilitar l'avaluació del funcionament intel·lectual i el cribratge els pacients amb trastorn mental greu.

Funcionament psicosocial en els trastorns psicòtics i afectius

Estudiar com és el funcionament psicosocial de les persones amb diagnòstic d'esquizofrènia, altres psicosis i trastorn bipolar, en els diferents moments del desenvolupament d'aquests problemes de salut mental.

GBM primari. Estatus d'amplificació d'EGFR i fenotips angiogènic/infiltratiu. Xarxes moleculars responsables dels processos de modulació d'aquests patrons

L'objectiu d'aquest treball és definir les característiques fenotípiques i genètiques en el Glioblastoma Multiforme (GBM). Analitzar les característiques angiogénicas i infiltratives del patró nodular i difús del GBM, els perfils genètics i les xarxes moleculars responsables d'aquests patrons de GBM en relació amb els perfils d'amplificació del receptor EGFR.

Genètica de l'esquizofrènia

Estudi d'expressió gènica, identificació de biomarcadors de resposta al tractament en esquizofrènia, i caracterització de la resposta cel·lular al fàrmacs en models derivats de cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSCs).

Genòmica Traslacional

La nostra activitat investigadora se centra en estudiar mecanismes de patogènesis i a descobrir teràpies farmacològiques potencials per a malalties d'origen genètic, en particular Distròfia Miotònica (DM1 i DM2), Atròfia Muscular Espinal (ESTIME) i Distròfia Muscular de Cintures (LGMDD2).

Hepatotoxicitat

L'objectiu fonamental d'aquesta línia és investigar els mecanismes moleculars de la hepatotoxicitat per medicaments. Aquests estudis són una ajuda molt valuosa en les etapes preclíniques del desenvolupament de nous fàrmacs, així com per a elucidar reaccions adverses hepàtiques a fàrmacs ja comercialitzats. També són fonamentals per a trobar nous biomarcadors (microRNAs, metabòlits) per a, per exemple, predir la esteatosi o la colèstasi, que són dues de les manifestacions més freqüents en la lesió hepàtica per medicaments.

Heterogeneitat del trastorn obsesiu-compulsiu

Analitzar si les diferents manifestacions simptomàtiques del TOC són:

  • Conseqüència de factors etiopatogènics diferents.
  • Responen de manera diferent als tractaments psicològics empíricament validats (i.e., Teràpia cognitiu-conductual, TCC).
  •  Presenten una comorbiditat diferent.
Identificació de biomarcadors: Identificació i modelització d'esdeveniments moleculars i cel·lulars de la resposta immunitària associada a l'aparició de la EHM en pacients cirroti

Estem caracteritzant detalladament els processos inflamatoris per a crear un model bioinformàtic d'esdeveniments moleculars, cel·lulars i de comunicació intercel·lular associats a l'aparició de EHM. Avaluarem la seua utilitat per a predir l'aparició de EHM. Finançada per la Fundació Ramón Areces. 

Identificació dels mecanismes específics de desregulació cel·lular que faciliten el seu diagnòstic/pronòstic

Les ERR són molt complexes i estan associades amb alteracions en múltiples rutes metabòliques. Un aspecte important per al diagnòstic, pronòstic i tractament de les ERR és identificar els canvis aberrants que es produïsquen en aquestes rutes metabòliques i elucidar la seua relació amb la malaltia. En aquest sentit utilitzarem assajos d'alt rendiment (high-throughput) com els bioxips i la seqüenciació massiva per a l'anàlisi de mostres biològiques de pacients amb Dèficit d'alfa-1 antitripsina i amb Síndrome de Discinèsia Ciliar Primària amb la finalitat d'identificar les possibles rutes metabòliques implicades en el desenvolupament d'aquestes malalties, amb l'objectiu d'identificar nous biomarcadores diagnòstics, pronòstics (incloent la resposta al tractament) i identificar noves dianes terapèutiques.

Identificació i caracterització dels nínxols neurogènics en el cervell adult de mamífers

El projecte general la identificació i caracterització dels nínxols neurogènics en les diferents zones del sistema nerviós: la ZSV, el GD de l'hipocamp, el tercer ventricle i la medul·la espinal. Aquests nínxols seran analitzats en diferents espècies animals des de ratolí, mico fins a humà.

Inflamació sistèmica

Estudi de la inflamació sistèmica induïda per diferents factors de risc d'aterosclerosi: l'angiotensina-II, la menopausa, el fum del cigarret, la síndrome metabòlica, resistència a la insulina o la hipercolesterolèmia familiar. Cerca de biomarcadors de patologia cardiovascular.

Influencia del lloc sinèrgic de la FN en la coagulació sanguinea

Mitjançant experiments de microscòpia intravital en vénules del múscul cremaster de ratolí després d'una lesió estem estudiant la velocitat de formació del coàgul i l'estabilitat d'aquest en els ratolins FN-Syn.

Informació i Documentació en Ciències de la Salut

Avaluació de l'activitat científica i anàlisi de l'ús compartit de dades brutes d'investigació en les àrees de ciències de la salut.

Infància i medi ambient

Descriure el nivell d'exposició i contaminació durant la gestació i la primera infància, avaluar el paper dels contaminants ambientals més comuns i els factors protectors de la dieta en el creixement fetal i el desenvolupament neuro-endocrí-immunitari per a confeccionar indicadors de salut.

Integració d'òmiques

Integració de diferents òmiques (genòmica, metabolòmica, transcriptòmica, epigenòmica, metabolòmica, proteòmica) amb factors ambientals per a l'estudi de les interaccions gen-dieta en diferents fenotips de salut-malaltia.

Intervencions psicològiques en l'esquizofrènia i altres psicosis

Desenvolupament i implementació de programes d'intervenció centrats en la millora de les habilitats socials, en l'entrenament neurocognitiu i de cognició social i psicoeducatius per a la millora del funcionament social i de la qualitat de vida des de la perspectiva de la recuperació (recovery).

Intervenció psicològica en cognició en trastorn mental

Avaluar l'eficàcia de diferents programes (p.e. IPT, EMT, INT) per a millorar la neurocognició, la cognició social i el funcionament social de persones amb trastorn mental.

Investigació bàsica en dolor crònic

Estudi de les bases neuroanatòmiques de diferents síndromes de dolor crònic i dels mecanismes neuroanatòmics i funcionals implicats en les alteracions de l'estat d'ànim, els trastorns del somni i la deterioració cognitiva associats a aquests.

Investigació bàsica en visió

Estudis bàsics de psicofísica, mecanismes i models de processament visual. Òptica fisiològica.

Investigació en serveis de salut i intervencions en salut pública

La línia d'investigació se centra en la investigació en serveis de salut i tecnologies aplicades a la salut, i en el disseny, execució i avaluació d'intervencions de promoció de la salut i prevenció de la malaltia.

La forma del dolor

Estudi de la forma geomètrica de la columna lumbar i la seua relació amb el dolor lumbar crònic inespecífic.

La senescència cel·lular com a biomarcador i diana terapèutica a l'ictus isquèmic

La senescència de les cèl·lules cerebrals roman sense explorar com a diana de neuroprotecció en l'accident cerebrovascular. L'objectiu és caracteritzar la senescència de les cèl·lules cerebrals associada a l'envelliment i el ictus en un model en rata, i reposicionar un fàrmac senolític, Navitoclax, com a neuroprotector eficaç per a la seua administració complementària al tractament endovascular en l'ictus isquèmic. També s'analitzarà la influència del sexe.

Lluita contra l'estigma de les malalties mentals

Es desenvolupat l'app esTOCma per a lluitar contra l'estigma associat a les malalties mentals en general, i a les de l'espectre O-C en particular, mitjançant la disseminació dels coneixements actuals i les possibilitats de tractament eficaç i recuperació d'aquests trastorns. https://estocma.blogs.uv.es/

Marcadors moleculars en oncologia

Biomarcadors de diagnòstic, pronòstic i/o predictius: en càncer de pulmó, de cap i coll, càncer de còlon, càncer de mama, melanoma, entre altres, a través de diferents aproximacions òmiques (genòmica, transcriptòmica, metabolòmica).

Mecanismes de dany i reparació en l'ADN/ARN

Estudi de processos fotoinduïts que porten a la producció de lesions en l'ADN/ARN. Determinació de propietats de fotoestabilitat  i fotorreactivitat dels components de l'ADN/ARN. Funció d'espècies reactives d'oxigene/nitrogen, electrons de baixa energia i altres agents reactius endògens/exògens en el mal a l'ADN/ARN. Mecanismes de mal per fotosensibilització (teràpia fotodinàmica per al tractament del càncer).

Mecanismes neurobiològics implicats en l'addicció a l'alcohol

La nostra línia d'investigació se centra en l'establiment de les bases mecanístiques subjacents a l'acció de l'etanol sobre el sistema mesolímbic.

Meteorología, clima i salut

Avaluació de la relació entre els factors climàtics i la variables meteorològiques, especialment la temperatura ambiental i la salut, així com les mesures de salut pública que poden minimitzar l'impacte dels canvis climàtics previsibles en el futur.

Models cel·lulars hepàtics humans avançats

En aquesta línia, l'objectiu principal és desenvolupar i millorar models cel·lulars hepàtics humans in vitro de manera que mantinguen un fenotip adult diferenciat i mostren una reposada fisiopatològica similar a l'observada in vivo. 

Models cognitius del trastorn obsesiu-compulsiu

Analitzar les diferents propostes cognitives explicatives del TOC (model basat en les valoracions disfuncionals versus confusió inferencial) en relació al context d'aparició d'intrusions/obsessiones, el sí mateix, variables cognitives i contingut dels pensaments.

Models experimentals en malalties neurodegeneratives mitocondrials

Obtenció de models experimentals i caracterització dels efectes produïts per: 

  • La pèrdua/guany de funció de frataxina i paraplegina en Drosophila de forma sistèmica i específica de teixit.
  • les alteracions funcionals d'ambdues proteïnes en models humanitzats de paraplegina i frataxina en Drosophila.
Multimorbilitat directa i inversa en pacients amb malalties complexes com els trastorns del SNC, el càncer o les malalties metabòliques

Comprendre les associacions inesperades entre malalties aparentment diferents, com el càncer i determinades malalties del sistema nerviós central.

Neuroplasticitat en els trastorns psicòtics i afectius

Estudi de la plasticitat del sistema nerviós i del paper que juguen sobre aquesta les alteracions genètiques, biològiques i cognitives de persones amb trastorns psicòtics i afectius, amb la finalitat de desenvolupar estratègies per a previndre i intervindre sobre la seua deterioració funcional.

Neuroplasticitat

Estudi de la plasticitat del sistema nerviós adult. Estudi de la plasticitat estructural de interneurones en el cervell adult i el paper de l'àcid polisiàlic en esta plasticitat, la microcircuiteria del bulb olfactori i l'hipocamp, tant en condicions normals com patològiques (síndrome de Down, epilèpsia…). 

Nous mecanismes de control d'altres reguladors del cicle cel·lular

Els treballs del grup també se centren en l'estudi de mecanismes de regulació espacial en el control del cicle cel·lular, mecanismes que impliquen el control de la localització sub cel·lular de proteïnes clau per a la progressió en el cicle. S'ha estudiat en particular el paper de la carioferina Msn5 en el control de factors de transcripció (Swi6, Swi4, Mbp1, Swi5, Whi5) així com de ciclinas de Start (Cln1, Cln2). A més, s'investiguen determinants de l'especificitat funcional de ciclines i la identificació de nous mecanismes que controlen la síntesi i degradació de ciclines (Cln2, Clb2).

Nous mecanismes de control d'altres reguladors del cicle cel·lular

Els treballs del grup també se centren en l'estudi de mecanismes de regulació espacial en el control del cicle cel·lular, mecanismes que impliquen el control de la localització subcel·lular de proteïnes clau per a la progressió en el cicle. S'ha estudiat en particular el paper de la carioferina Msn5 en el control de factors de transcripció (Swi6, Swi4, Mbp1, Swi5, Whi5) així com de ciclinas de Start (Cln1, Cln2). A més, s'investiguen determinants de l'especificitat funcional de ciclines i la identificació de nous mecanismes que controlen la síntesi i degradació de ciclines (Cln2, Clb2).

Nous mecanismes moleculars en la malaltia del fetge gras no alcohòlic

L'objectiu principal d'aquesta línia és el d'entendre millor, des del punt de vida molecular, la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Aquesta malaltia té tints de pandèmia ja que afecta un elevat percentatge de la nostra població. La dificultat radica en el fet que és una malaltia multifactorial, amb mecanismes etiològics diversos i no coneguts íntegrament. El grup investiga fonamentalment mecanismes transcripcionals causals. També ens interessa les vies específiques que donen lloc a la esteatosi metabòlica i a la provocada per xenobiòtics, com els medicaments. Del coneixement bàsic esperem trobar biomarcadors predictius i diagnòstics que permeten un millor maneig d'aquesta malaltia. 

Nous tractaments per als trastorns obsessiu-compulsius

Dissenyar i validar noves maneres de dispensació de TCC per als trastorns de l'espectre O-C, específicament, Realitat Virtual i aplicacions per a mòbils (App) que faciliten la dispensació de la TCC i la seua disseminació.

 

Paper dels microRNA en la regulació gènica de les vies de senyalització dependents d'EGFR. Patrons d'expressió dels microRNA en el GBM. Perfil d'expressió de microRNA en els patrons angiogènic i infiltratiu del GBM. Valor pronòstic

Els objectius d'aquest treball són l'estudi de l'expressió de miRNAs en gliomes d'alt grau, com Glioblastomes multiforme Primari, Glioblastomes secundari i Astrocitomes d'alt grau.

Preservació de la fertilitat

Estudi i millora de les tècniques de criopreservació de teixit ovàric, detecció de malaltia metastàtica oculta en pacients amb càncer de mama, activació i maduració in vitro, preservació de la fertilitat en pacients amb leucèmia i trasplantament d'úter.

Prevenció de la fragilitat

Prevenció dels signes de fragilitat en poblacions de risc. Atesa la valoració de les funcions humanes; valoració funcional i neurocognitiva, i incorporant estudis de medicina nutricional sobre l'Omega 3.

Processos de fotoionització a l'ADN

Mecanismes moleculars que medien l'absorció de llum d'alta energia (VUV i major) produint la pèrdua d'un o més electrons donant lloc a la fotoionització de l'ADN.

Progressió de la osteoarthritis en ratolins FN-RGE

Els ratolins FN-RGE expressen FN que no pot unir integrines a5ß1, però si uneix les integrines de classe av. Estem estudiant en aquests ratolins com evoluciona el cartílag del genoll després d'induir-li una lesió.

Psicofísica clínica

Disseny i testatge de dispositius d'avaluació de la funció visual, aplicats a la detecció i caracterització d'anomalies.

Psicologia de l'envelliment

L'envelliment actiu i saludable és un constructe de creixent rellevància. En el seu vessant psicològic, han d'incloure's els aspectes clínics (cognitius i emocionals), funcionals, culturals i sociofamiliars així com diferents variables demogràfiques i d'estils de vida. Entre els objectius del grup es troba l'avaluació i intervenció al llarg del cicle vital, incloent l'optimització del seu desenvolupament, tant de les persones o pacients implicats com del seu entorn familiar, cuidadors, etc., especialment en els àmbits cognitiu, emocional, funcional i d'estils de vida. Dins de la fragilitat en l'envelliment, resulta de particular interés el tòpic de la fragilitat cognitiva i les variables implicades en aquesta.

Química induïda per la llum solar a l'atmosfera de La Terra

Determinació de les intensitats d'absorció de llum solar de molècules atmosfèriques. Predicció de mecanismes de resposta a la llum solar. Cicle del Hg en l'atmosfera terrestre.

Ratolins FN-Syn y FN-HepII i regeneració del muscul esquelètic

La regeneració del múscul esquelètic implica l'activació de les cèl·lules satèl·lit. El nínxol en el qual viuen les cèl·lules satèl·lit augmenta granment l'expressió de FN quan aquestes s'activen. Volem esbrinar que paper juga aquesta FN

Receptors nuclears

Estudi els Receptors relacionats amb l'Àcid Retinoic (RORs) implicats en la regulació el metabolisme de la glucosa, la inflamació i l'angiogènesi en la disfunció endotelial i angiogènesi associada a l'obesitat i a l'aneurisma aòrtic abdominal.

Recerca traslacional en hepatotoxicitat i en teràpia cel·lular

Els resultats de la investigació bàsica realitzada pel grup són sempre analitzats des de múltiples angles amb la finalitat de buscar l'aplicació clínica d'aquests. Dins d'aquesta faceta més translacional de la nostra investigació ens hem plantejat com a objectius principals desenvolupar nous procediments de diagnòstic, seguiment i pronòstic clínic per a la lesió hepàtica induïda per medicaments. Aquesta investigació implica el posar en marxa diversos assajos clínics per a validar els procediments proposats. Un altre objectiu prioritari és l'obtenció de cèl·lules mare induïdes de pacients amb diverses hepatopaties per a la seua correcció i posterior ús en teràpia cel·lular. En aquest mateixos context el grup també ha sigut pioner en la realització de trasplantaments d'hepatòcits humans com a alternativa al trasplantament ortotòpic d'òrgan.

Regulació de la defensa antioxidant

Paper de la MAP cinasa p38 alfa en la regulació de la defensa antioxidant en hepatòcits.

Regulació de les NSCs durant el desenvolupament de l'escorça cerebral i la seua relació amb les malalties del neurodesenvolupament

En aquesta línia de treball pretenem estudiar els mecanismes cel·lulars i moleculars que regulen el correcte balanç entre la producció i l'especificació de les cèl·lules de l'escorça cerebral per part de les NSCs. Així mateix perseguim entendre com a alteracions en aquests processos es relacionen amb malalties del neurodesenvolupament com l'autisme mitjançant l'estudi de models murins d'aquests trastorns.

Regulació del cicle cel·lular

Paper de la MAP cinasa p38 alfa en la regulació de la citoquinesi en hepatòcits.

Regulació epigenètica en la fisiopatologia de les malalties rares

Estudi de l´estrés oxidatiu i els mecanismes de reparació de l´ADN en diferents síndromes progeroides i genodermatosis.

Sensors moleculars

Disseny, síntesi i caracterització de sensors per a la detecció de molècules d'interés biològic i mediambiental. Entre les molècules estudiades es troben els gasos nerviosos, gasos contaminants i drogues d'abús.

Síntesi de nous fàrmacs

Síntesi química de nous compostos "multidiana", i en particular dels receptors activadors de la proliferació de peroxisomes i els receptors X del fetge, que són reguladors del metabolisme lipídic, l'homeòstasi de la glucosa i el colesterol, així com del procés inflamatori.

Síntesi enantioselectiva de compostos d'interés biològic i farmacològic

Síntesi enantioselectiva de compostos que presenten activitat biològica o farmacològica, coneguda o potencial mitjançant la transformació química de productes quirals obtinguts a través de catàlisi asimètrica.

Teràpia cel·lular amb cèl·lules mare adultes en isquèmia cerebral

S'analitzarà el paper neuroprotector de cèl·lules mare de la medul·la òssia en un model d'isquèmia cerebral. Per a això les cèl·lules seran marcades amb ferro i dirigides al lloc de la lesió mitjançant camps magnètics amb la finalitat d'augmentar el nombre de cèl·lules viables el teixit lesionat.

Teràpia cel·lular en model animal d'esclerosi múltiple. Modificació genètica dirigida a potenciar la regeneració axonal

El projecte versa sobre l'aplicació de teràpia cel·lular amb cèl·lules mesenquimales modificades genèticament (plasmidi episomal) per a tractar-la evolució i reparar la deterioració neurològica en el model animal d'esclerosi múltiple.

Teràpia gènica en ERR

Edició gènica i reparació mitjançant el sistema CRISPR/Cas9 i tècniques de teràpia gènica no viral de la mutació Z del gen SERPINA 1 que codifica per al gen de l'alfa-1 antitripsina en monòcits i hepatòcits de pacients amb dèficit d'alfa-1 antitripsina.

Teràpies basades en nanopartícules i biomaterials amb aplicació en isquèmia cerebral i càncer

Desenvolupament de nanopartícules amb capacitat de funcionalització per a la seua aplicació en bioimatge, aplicació com a teràpia anti-tumoral i teràpia regenerativa. (Projecte desenvolupat per Vicente Herranz Pérez, investigador post-doctoral contractat per CIBERNED).

Transculturalitat de les IMD

Examinar les variants transculturals de les IMD amb continguts obsessius, dismòrfics, hipocondríacs i alimentaris.

Transdiagnòstic

Esbrinar quines variables o factors operen de manera transdiagnòstica en les diverses dimensions i/o subtipus del TOC i en altres trastorns de l'espectre emocional (trastorns d'ansietat i de l'estat d'ànim). Específicament centrem l'estudi en les intrusions mentals desagradables (IMD)

Trastorns del Espectre del Autisme, TDAH i altres trastorns del neurodesenvolupament

Els trastorns del neurodesenvolupament (TND) són, per definició, dinàmics i canviants en el temps. Aquest dinamisme dels TND fa que la comorbilitat amb altres trastorns i altres malalties siga molt alta al llarg del cicle vital i, especialment, en l'adultesa i en l'envelliment. L'objectiu del Grup d'Investigació és l'estudi d'aquests trastorns i la seua evolució en el temps, incidint especialment en les tècniques i mètodes que milloren les habilitats de les persones que els pateixen i el seu entorn familiar, de manera que es genere una millor qualitat de vida, promocionant la salut general no sols de la persona amb un Trastorn del Desenvolupament sinó de tots els membres de la unitat familiar.

Tràfic Intracel.lular en la Malaltia de Parkinson

L'objectiu principal de la nostra línia d'investigació és l'anàlisi dels mecanismes citopatològics implicats en la fragmentació de l'aparell de Golgi i en les alteracions del trànsit intracel·lular en les neurones dopaminèrgiques en la malaltia de Parkinson.

Utilitat dels polifenols naturals com a agents preventius del desenvolupament de malalties oculars

Analitzar la capacitat antioxidant polifenòlica com a protecció per al desenvolupament de retinopaties relacionades amb l'estrés oxidatiu.

Utilització de Drosophila com a model per a l'estudi de patologies humanes d'origen genètic

Estem utilitzant diverses aproximacions per a l'estudi en Drosophila de malalties genètiques humanes a fi de disseccionar les seues rutes de patogènesi i identificar biomarcadors que permeten el seu diagnòstic i/o la seua progressió, així com de descobrir molècules amb potencial terapèutic.

Variants anatòmiques de la columna vertebral

Identificació de les variants anatòmiques de la columna vertebral que poden condicionar l'aparició de simptomatologia clínica com a mal de cap, marejos, tinnitus, síndrome d'insuficiència vertebrobassilar, etc.

Ètica professional i salut en fisioteràpia

Analitzar actituds, valors professionals i altres paràmetres relacionats amb l'ètica professional i salut en fisioterapeutes, estudiants de fisioteràpia i pacients. Dissenyar i validar eines d'avaluació. Estudiar l'efectivitat de programes innovadors sobre ètica i salut en fisioteràpia.