Ruigeu Logo del portal

Comunicat de RUIGEU pel Dret a l'educació de les dones i nenes afganeses

  • 30 de setembre de 2021
Image de la noticia
Mujeres de Afganistán, de Gervasio Sánchez y Mònica Bernabé

Transcorregut una mica més d'un mes des de la presa de Kabul pels talibans, des de la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària (RUIGEU) llancem aquest Comunicat en relació amb el Dret a l'Educació de les Dones i les Nenes Afganeses.

Des de la RUIGEU assistim amb profunda preocupació a les dificultats, barreres i restriccions per a accedir als centres escolars que estan sofrint les dones i nenes afganeses, comprometent gravíssimament -de facto o de iure- un dels seus drets humans més bàsics, el dret a l'educació, fins a arribar a anul·lar-lo.

El tancament dels centres de secundària per a les adolescents mentre es mantenen els masculins, mostra amb claredat l'hostilitat del govern talibà a respectar el dret fonamental a l'educació de dones i nenes. Dificultar, restringir o directament impedir l'exercici d'aquest dret bàsic a dones i nenes deixa patent la violència endèmica que pateixen.

L'educació és imprescindible per a garantir el desenvolupament intel·lectual dels pobles i el de les persones que en ells habiten, atorgant-los creixents cotes d'autonomia que els permetin una vida digna i independent. De l'exercici d'aquest dret no es pot privar, de cap manera, a les nenes i les dones.

Per això, mentre persisteixin les actuals condicions a l'Afganistan, instem les universitats espanyoles a activar tot tipus de programes, ajudes, beques, etc., dirigides a les docents i les alumnes afganeses, com contempla la iniciativa ONLINE LINGUISTIC SUPPORT del programa ERASMUS. Confiant que altres institucions d'educació superior a la Unió Europea s’afegeixen a aquesta mena d'iniciatives.

És el moment de mostrar, més enllà d'actes merament declaratius, la sororitat i el compromís real amb les nostres companyes afganeses.

24 de setembre de 2021