Ruigeu Logo del portal

Les unitats d’igualtat de la Xarxa Vives debaten mesures per combatre la violència masclista en l’àmbit digital

  • 3 de desembre de 2023
Image de la noticia

La Facultat de Nàutica de Barcelona de la Universitat Politènica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha acollit l’‘XI Trobada Fòrum Vives del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere, format per les representants de les unitats d’igualtat de cada universitat. En aquesta trobada, les assistents han debatut els reptes que planteja la tecnologia en la perspectiva de gènere, així com l’oportunitat de desplegar polítiques universitàries per combatre la situació de desigualtat entre homes i dones, posant el focus d’atenció en l’esfera digital. La jornada ha comptat amb la participació de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, qui ha adreçat unes paraules d’agraïment en l’acte de benvinguda institucional.

El programa d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives respon al compromís de les universitats per incloure de manera efectiva la perspectiva de gènere en tots els entorns de la docència, la recerca i la gestió universitàries. En aquesta ocasió, representants de 18 universitats de la Xarxa Vives s’han donat cita en aquesta trobada anual, que cerca teixir complicitats i intercanviar idees per implantar polítiques decidides amb aquesta finalitat.

La trobada celebrada a la UPC ha posat el focus, d’una banda, en augmentar la consciència dels biaixos de gènere en la intel·ligència artificial; en identificar els perills de la violència digital i com tenir-la en compte en la definició de polítiques d’igualtat a les universitats; i, finalment, en facilitar la discussió i la recerca sobre bones pràctiques relacionades amb el gènere i la docència. La jornada, dividida en dues sessions (una formativa oberta al públic i una interna de discussió) ha servit per conèixer les problemàtiques que presenta la tecnologia en àmbits com la violència masclista i el ciberassetjament.

La catedràtica en Intel·ligència Artificial (IA) i Ciència de Dades i directora de l’Intelligent Data sciEnce and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la UPC, Karina Gibert, ha sigut l’encarregada d’obrir la jornada amb una ponència inaugural sobre la IA, un assumpte d’actualitat que preocupa en l’àmbit acadèmic. La jornada ha continuat amb la ponència d’Àlex Haché, cofundadora de Donestec, entitat que estudia la intersecció entre el feminisme, la tecnologia i la sobirania digital.

La problemàtica de la violència masclista digital i el ciberassetjament ha centrat el debat d’una taula rodona, que comptà amb les intervencions d’Àlex HachéJosep Pegueroles, professor del Departament d’Enginyeria Telemàtica de la UPC; Laia Serra, advocada penalista especialista en violències digitals; i Aina Troncoso, psicòloga i terapeuta experta en violència de gènere. Tots els ponents han coincidit en la necessitat de normatives de prevenció i actuació davant una problemàtica que es preveu en creixement. La jornada ha continuat amb un taller sobre experiències de docència en perspectiva de gènere dirigit a les unitats d’igualtat.