Omet navegació

Plexe braquial

El membre superior està innervat a partir de les branques anteriors de diversos nervis raquidis. Concretament, des del cinqué nervi raquidi cervical (C5) al primer toràcic (T1). Així doncs, el plexe braquial estaria format per les branques anteriors dels nervis raquidis C5, C6, C7, C8 i T1.

Aquestes branques inicials van fusionant-se i ramificant-se i tornant-se a fusionar, formant una xarxa de fibres nervioses coneguda com a plexe braquial. El plexe braquial s'estendrà des de la columna cervical i toràcica més alta fins a l'axil·la, on apareixeran els seus nervis terminals, que seran els que finalment arribaran als músculs o territoris sensitius que innerven.

En aquest plexe trobem, doncs, diferents porcions, que anem a explicar de proximal a distal, segons s'allunyen de l'origen de les branques anteriors dels nervis raquidis:

  • Arrels: són les pròpies branques anteriors dels nervis raquidis, de C5 a T1. 
  • Troncs: les arrels C5 i C6 es fusionen entre elles, per donar lloc al tronc superior del plexe braquial. Les arrels C8 i T1 fan de la mateixa manera, formant el tronc inferior. L'arrel C7 es manté sense fusionar-se amb cap altra, i per ella mateixa forma el tronc mitjà del plexe.

Troncs i arrels del plexe braquial s'originen prop de la columna vertebral, a la regió cervical, abans d'arribar a la clavícula i entrar a l'axil·la. Es consideren doncs la part supraclavicular del plexe braquial. 

  • Divisions: els troncs superior, mitjà i inferior es separen cadascú en una divisió anterior i una altra posterior. És a dir, si cada tronc dels tres que teníem dona una divisió anterior i una altra posterior, tindrem tres divisions anteriors i tres posteriors. El conjunt de divisions anteriors es denomina clàssicament l'aleta anterior del plexe braquial, i el conjunt de divisions posteriors, l'aleta posterior. Les divisions del plexe ja entren en contacte amb estructures axil·lars, i de fet es consideren anteriors i posteriors segons la seua posició respecte de l'artèria axil·lar.
  • Fascicles: les tres divisions posteriors es fusionen per a formar el fascicle posterior, que continua per darrere de l'artèria axil·lar. Les divisions anteriors dels troncs superior i mitjà es fusionen també, per a formar el fascicle lateral o anterolateral. La divisió anterior del tronc inferior forma per ella mateixa el fascicle medial o anteromedial.
  • Nervis terminals: dels fascicles ja sorgeixen les branques nervioses finals que aniran a buscar el múscul o el territori sensitiu corresponent. El fascicle lateral té com a nervis terminals el nervi musculocutani i una branca per al nervi medià. El fascicle medial té com a nervis terminals el nervi cubital i l'altra branca que forma el nervi medià. El fascicle posterior té com a nervi terminal el nervi radial, i segons molts autors també el nervi axil·lar.

És important tindre clara la composició de fibres de cada nervi terminal, després de totes les divisions i encreuaments de les branques del plexe. En general, els nervis més laterals corresponen, per raons de topografia, a les arrels més altes del plexe:

  • El nervi musculocutani està format per fibres que venen de les arrels C5 i C6.
  • El nervi axil·lar està format. igualment, per fibres de les arrels C5 i C6.
  • El nervi radial està format per fibres de totes les arrels del plexe braquial menys l'última: C5, C6, C7 i C8.
  • El nervi medià és a la inversa, està format per fibres de totes les arrels del plexe braquial menys la primera: C6, C7, C8 i T1.
  • El nervi cubital està format per fibres de les arrels C7, C8 i T1.

Fixeu-se com el nervi medià ve de dos branques, una del fascicle lateral i una altra del fascicle medial, que en ajuntar-se formen una mena de lletra "V". És el que anomenem la V del medià. Si a eixa V li afegim lateral/ superiorment la pota del nervi musculocutani, i medial/ inferiorment la pota del nervi cubital, tindrem l'anomenada M del medià. Esta referència és important per identificar els nervis terminals que provenen de les divisions anteriors del plexe, que sempre quedaran anteriors a l'artèria axil·lar. En canvi, els nervis radial i axil·lar quedaran posteriors a l'artèria. 

Els nervis terminals no són les úniques branques del plexe braquial. Abans d'arribar al seu nivell, cada porció del plexe dona branques que van a innervar diferents músculs i territoris sensitius. Aquestes branques del plexe que sorgeixen d'ell abans d'arribar als nervis terminals són les branques col·laterals del plexe braquial:

  • De les arrels del plexe tenim dos branques col·laterals : el nervi toràcic llarg i el nervi dorsal de l'escàpula.
  • Dels troncs del plexe tenim també dos branques col·laterals : el nervi supraescapular i el nervi subclavi.
  • Dels fascicles del plexe tenim moltes branques col·laterals :
    • El fascicle lateral és l'origen del nervi pectoral lateral, que s'anastomosarà amb el nervi pectoral medial per a formar l'ansa pectoral.
    • El fascicle medial té com a branques col·laterals el nervi pectoral medial, el nervi cutani medial del braç i el nervi cutani medial de l'avantbraç.
    • El fascicle posterior té com a branques col·laterals els nervis subescapulars superior i inferior, el nervi toracodorsal i, per a alguns autors, el nervi axil·lar (aquells autors que no el consideren un nervi terminal del fascicle posterior)

Esquema del plexe braquial
Esquema del plexe braquial
Daniel Sánchez Zuriaga. Esquema del plexe braquial (CC BY-NC-ND)
Plexe braquial, clavícula i artèria axil·lar
Plexe braquial, clavícula i artèria axil·lar
Pilar Alberola Zorrilla. Plexe braquial, clavícula i artèria axil·lar (CC BY-NC-ND)
Dissecció del plexe braquial
Dissecció del plexe braquial
Daniel Sánchez Zuriaga. Dissecció del plexe braquial (CC BY-NC-ND)