University of Valencia logo Logo SATTUi Logo del portal

8M Dia Internacional de la Dona

  • March 7th, 2023
8M Dia Internacional de la Dona

El tema del Dia Internacional de la Dona del proper 8 de març serà “Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere”.

Enguany, la celebració de les Nacions Unides del Dia Internacional de la Dona reconeix i homenatja les dones, xiquetes i organitzacions que estan lluitant per l'avanç de la tecnologia transformadora i l'accés a l'educació digital. Incorporar les dones, així com aquells grups tradicionalment marginalitzats, a la tecnologia permet solucions més creatives i té un major potencial per a innovacions que satisfacen les necessitats de les dones i promoguen la igualtat de gènere.

Des de SATTUi volem ajudar en aquest procés fent una reflexió sobre com la criança condiciona limitacions que afecten els futurs adults, si no s’arriba a ser-ne conscient. Per exemple, les xiquetes solen sentir-se menys intel·ligents que els xiquets i els xiquets aprenen que no poden expressar-se emocionalment amb llibertat. Si bé açò està canviant, encara tenim molt de camí per endavant, atesa la nostra percepció de com aquests rols estan presents en molts i moltes de les nostres companyes.

Per això, continua sent necessari l’aportació de totes i tots per a transformar les mirades educatives esbiaixades (també en la universitat) per tal de viure en igualtat i equitat. Equitat, en concret, distribució justa dels drets, els beneficis, les obligacions, les oportunitats i els recursos sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència entre dones i homes en la societat. Igualtat, ço és la condició d'ésser iguals homes i dones en les possibilitats de desenvolupament personal i de presa de decisions, sense les limitacions imposades pels rols de gènere tradicionals, per la qual cosa els diferents comportaments, aspiracions i necessitats de dones i d’homes han de ser igualment considerats, valorats i afavorits.

 

Mentre una dona no puga anar per on li plaga,

com li plaga i a l'hora que li plaga,

sense sentir por o inseguretat:

no hi haurà igualtat!