X Jornada de Cooperació Universitària al Desenvolupament 2024
Universitat de València: 525 anys creant aliances per un món millor
El 2 d'octubre, la Facultat de Geografia i Història va acollir la X Jornada de Cooperació Universitària al Desenvolupament, inaugurada per la rectora juntament amb el director general d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana i el degà de la facultat.
La rectora, Mª Vicenta Mestre Escrivá, va inaugurar la jornada juntament amb Pedro Carceller Icardo, director general d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, i Manuel Lomas Cortés, degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. En el seu discurs, va manifestar el compromís de la Universitat de València i la seua capacitat d'adaptació davant situacions complexes com les que s'estan vivint en Palestina i, prèviament, a Ucraïna i l'Afganistan. Així mateix, va remarcar l'esperit cooperatiu de la comunitat universitària, esmentant algunes de les accions finançades per la institució i desenvolupades pel seu personal docent i investigador.
Seguidament, Pilar Serra Añó, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, va destacar el treball incansable de la institució per fomentar i consolidar una cultura de solidaritat, justícia social i desenvolupament sostenible, i va posar en valor el compromís del professorat, que més enllà de la docència, dedica temps i esforços a impulsar iniciatives de cooperació; del personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis (PTGAS), que és essencial en la gestió diària d’aquests projectes; i de l'estudiantat, com part essencial d'aquesta maquinària, amb el seu desig de fer d’aquest món un lloc millor.
En el primer bloc de la jornada, Albert Mora Castro, professor de Sociologia i Antropologia Social i investigador de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València, va retratar la realitat del racisme en la nostra societat, els principals desafiaments que es presenten en l'actualitat i les alternatives per al seu abordatge i, a continuació, es van presentar dos projectes emblemàtics finançats per la institució a través de la VI convocatòria de projectes de cooperació al Desenvolupament. Així, Luz Cardona Prósper va presentar el projecte Rehabilitació de l'edifici i moblament de la biblioteca de l'escola Sodo Georgis en Wolaita Sodo (Etiòpia). Una oportunitat per a la promoció de l'aprenentatge col·laboratiu en el barri de Arada01, i José Miguel Soriano del Castillo va exposar els resultats del projecte Implementació d'un banc de llet humana a l'Hospital Belén de Trujillo. A continuació, set membres del personal docent i investigador de la Universitat de València van introduir els projectes que estan implementant actualment a Etiòpia, Cuba, Madagascar, Kenya, el Perú i Guatemala.
La segona part de la jornada va començar amb Clara Sanchis Llodrà, estudiant de grau de Medicina, que va compartir la seua experiència de voluntariat internacional a Madagascar, finançat a través d'Universitat de València, i va concloure amb les experiències en primera persona de Parwin Dawari i Sabira Hassani, estudiants de la Universitat de València i beneficiàries de les beques Pla Refugi. Van estar acompanyades per Yolanda García Ruiz i Antonio Merelles Tormo, dos membres del professorat de la Universitat de València que han jugat un paper molt actiu en la seua integració en la institució i que van ressaltar els reptes i dificultats a què s'enfronten les persones refugiades a la seua arribada i la necessitat de l'establiment de xarxes i plans de tutela.
L'últim bloc de la sessió del matí ho van protagonitzar les entitats CEAR, Entreculturas i Fundació Mainell, que van destacar la importància de disposar d'espais com el generat a través de la jornada on poder abordar el context actual i el concepte de ciutadania global.
Durant la sessió de la vesprada va tindre lloc la inauguració del mural de Julieta XLF i UNRWA Comunitat Valenciana per la població refugiada de Palestina i va finalitzar amb la ponència de Lorena Gamito, directora d'Acció Humanitària, Emergències i Desenvolupament de UNRWA España, qui va exposar la realitat de la situació que s'està vivint a Gaza.