Logo de la Universitat de València Logo Campus d'Ontinyent Logo del portal

Image de la noticia

ÉS NECESSÀRIA L’EXPERIMENTACIÓ ANIMAL?

Cada any s'introdueixen en el mercat més de 1000 productes químics nous, s'estudien malalties i es proven i avaluen noves formes de tractament. Tots aquests productes, les malalties i els seus tractaments han d'haver sigut prèviament avaluats per a determinar nivells segurs o exposicions que disminueixen al màxim el perill o risc per a les persones, animals i el medi ambient. Aquesta avaluació requereix d'un gran nombre d'animals d'experimentació. Per això, la comunitat científica cerca alternatives fiables, de rellevància adequades i vàlides per a determinar la toxicitat de les substàncies o l'avanç de la biomedicina sense ús d'animals d'experimentació. Aquests mètodes alternatius han de complir les 3R de Russul i Burch (1959) sobre reducció, refinament i reemplaçament dels animals en investigació, sempre que siga possible. Actualment, és possible aconseguir molta informació sobre aquest tema utilitzant mètodes alternatius, però és difícil extrapolar els resultats a l'ésser viu. Els mètodes alternatius són previs i complementaris a l'experimentació animal però no poden substituir a l'animal complet. Per això, és necessari l'ocupació humanitària dels animals en investigació per a millorar la qualitat de vida d'humans i animals.

Mª José Ruiz Lea

CURRICULUM VITAE
Llicenciada i Doctora en Farmàcia (1997) per la Universitat de València. Catedràtica de Toxicologia i Directora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València. Co-directora del Màster en Qualitat i Seguretat Alimentària de la UV. Membre del comité científic de seguretat alimentària i nutrició de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN, 2017-2021).
Directora del grup d'investigació RiskTox (GIUV2021-513) de “toxicologia mecanística de substàncies químiques mitjançant l'aplicació de mètodes in vitro” des de 2002. Les seues línies d'investigació se centren en el desenvolupament de mètodes alternatius per a determinar els efectes tòxics dels contaminants orgànics i els seus metabòlits, així com en l'avaluació de la seguretat i qualitat dels aliments. S'ha format en diverses institucions nacionals i internacionals de reconegut prestigi.
Ha participat en 18 projectes d'investigació nacionals en el camp de la toxicitat induïda per contaminants presents en els aliments o en el medi ambient per a avaluar el risc potencial dels mateixos per a l’ésser humà, sent la investigadora principal en 7 d'ells. Amb la producció científica d'aquesta activitat ha publicat més de 100 treballs científics, dirigit 9 tesis doctorals i actualment, dirigint 4 tesis doctorals en curs.
Toxicòloga Registrada europea (ERT) des de 2018. Experta de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva (ANEP) per al procés de revisió de projectes d'investigació; Vicepresidenta de l'Associació Espanyola de Toxicologia (AETOX). Membre del Consell Editorial de la "Revista Espanyola de Toxicologia" i “Toxicology Mechanisms and Methods”. Membre de la Societat Europea de Toxicologia (EUROTOX) i de la Societat Europea de Toxicologia in vitro (ESTIV).