càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Article d'Adrián Todolí: Fent que els algoritmes siguen segurs per als treballadors: riscos laborals associats amb el treball gestionat per intel·ligència artificial

  • 12 de gener de 2022

Cada cop és més habitual que les empreses utilitzen mecanismes d'intel·ligència artificial per gestionar el treball. Este estudi examina els perills per a la salut causats per estes noves formes de gestió tecnològica. Els riscos laborals es poden reduir si es tenen en compte a l'hora de programar l'algoritme. Este estudi confirma la necessitat que els algoritmes es programen correctament, tenint en compte estos riscos laborals. De la mateixa manera que els supervisors han de ser formats en prevenció de riscos per poder realitzar la seua tasca, l'algoritme s'ha de programar per ponderar els riscos laborals, i quan estes característiques no existisquen, s'han de prendre mesures per evitar que l'algoritme s'utilitze per dirigir els treballadors. L'algoritme ha d'avaluar tots els factors coneguts que representen un risc per a la salut i la seguretat dels treballadors. Per tant, sembla necessari incorporar una avaluació de riscos obligatòria realitzada per especialistes en la programació d'algoritmes perquè es tinguen en compte els riscos determinats.

 

L'ús d'algoritmes i d’intel·ligència artificial per a la gestió del treball

La intel·ligència artificial s’està incorporant progressivament a la gestió del treball en les empreses. Entre d’altres, s’utilitza per establir torns de treball, per assignar tasques als treballadors, per fer contractacions, per avaluar el treball realitzat i, fins i tot, per acomiadar treballadors.

Per dur a terme estes tasques, les empreses confien en estos mecanismes tecnològics per processar tota la informació disponible i prendre les decisions que més beneficien a l’empresa. D’esta manera, la intel·ligència artificial i els algoritmes estan substituint la pressa de decisions humana.

 

Els riscs laborals associats a la gestió del treball mitjançant algoritmes

La incorporació d’estes noves tecnologies a la gestió del treball comporta determinats riscs per a la salut de les persones que treballen sota eixes circumstàncies. Estos riscs estan associats amb el monitoratge constant del treball, la manca d’empatia i coneixement dels límits humans (que derivaria en una intensificació del treball), la reducció de l’autonomia del treballador, la discriminació oculta sota els algoritmes i la possibilitat d’errors de funcionament.

 

Formes de previndre els riscos laborals

Estos riscs només poden reduir-se o previndre’s en cas de tindre’ls en consideració a l’hora de realitzar la programació de l’algoritme que s’incorporarà a la gestió del treball. Així, l’algoritme ha de ser transparent, estar adaptat a les capacitats reals de treball dels treballadors i respectar la seua autonomia i privacitat.
Per tal d’aconseguir això, l’article defén la necessitat de desenvolupar una regulació específica per protegir la salut i seguretat dels treballadors enfront dels riscs específics associats a la utilització d’algoritmes o intel·ligència artificial en la gestió del treball. En eixe sentit, la regulació hauria d’incloure la necessitat d’una avaluació de tots els factors coneguts que suposen un risc (realitzada per especialistes), així com l'obligatorietat que les decisions preses amb estes tecnologies estiguen sota supervisió humana.

Llista d'enllaços: