càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra de Tributació Autonòmica participa en les XI Jornades RIFDE sobre Finances Autonòmiques

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 20 de maig de 2024
Taula redona moderada per Amadeo Fuenmayor.
Taula redona moderada per Amadeo Fuenmayor.

Amadeo Fuenmayor, Director de la Càtedra de Tributació Autonòmica,​​​​​​​ va moderar la taula redona "L'equitat i l'estimació de les necessitats de despesa", en la qual van participar acadèmics de diverses universitats espanyoles.

La Xarxa d'Investigadors en Finançament autonòmic i Descentralització financera a Espanya (RIFDE) i l'Institut  Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) han organitzat les XI Jornades RIFDE sobre Finances Autonòmiques, celebrades a València el 7 i 8 de maig de 2024.

Prop de 70 experts en finançament autonòmic, incloent-hi acadèmics i responsables polítics, es van reunir per a debatre i proposar solucions que equilibren els recursos entre les comunitats autònomes (CCAA).

Els consellers d'Hisenda de Galícia, Castella-la Manxa, Múrcia i Comunitat Valenciana van coincidir en la urgència de reformar el sistema de finançament autonòmic actual. Malgrat les seues diferents afiliacions polítiques, els consellers van subratllar la necessitat de corregir les desigualtats d'ingressos perquè tots els ciutadans reben els mateixos recursos, independentment de la seua regió.

Durant les jornades, es va discutir també la situació de les regions més endeutades i les opcions per a millorar el seu accés als mercats. La presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero, va tancar l'esdeveniment amb una conferència titulada "Una resposta integral per a garantir la sostenibilitat de les finances públiques".

A més, es van dur a terme diverses taules de debat on es van discutir temes com l'equitat i les necessitats de despesa, així com la reforma dels mecanismes de governança financera. Els participants, provinents d'universitats i institucions com Fedea, Funcas i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), van analitzar el paper de les comunitats autònomes en el desenvolupament local i van advocar per una reestructuració del sistema que permeta un repartiment més just i eficient dels recursos financers.

La taula de debat moderada per Amadeo Fuenmayor, Director de la Càtedra de Tributació Autonòmica, portava per títol "L'equitat i l'estimació de les necessitats de despesa". En ella van participar Javier Suárez Pandiello (Universitat d'Oviedo), María Cadaval (Universidade de Santiago de Compostel·la) i Antoni Zabalza (Universitat de València).