càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

R. Granell, de la Càtedra de Tributació Autonòmica, sobre la reforma fiscal i del finançament autonòmic

  • 23 de febrer de 2022
Fotografia amb monedes i una casa.

[Ressenya d'article d'opinió]

Rafael Granell és professor del departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València i membre de la Càtedra de Tributació Autonòmica.

En aquest article publicat en el Levante, "Reforma fiscal i del finançament autonòmic: dues cares de la mateixa moneda", l'autor presenta la rellevància de posseir un sistema fiscal desenvolupat, que genere ingressos suficients, per a poder afrontar conjuntures on la despesa pública s'eleva notablement, tal com ha ocorregut a Espanya des de l'inici de la pandèmia.

En aquest sentit, a Espanya és necessària una reforma fiscal amb la qual acostar a Espanya a la mitjana europea respecte a la pressió fiscal. Per això, a l'abril de 2021 es va crear un Comité de Persones Expertes Independents, encarregat de presentar al govern proposades per a millorar el sistema fiscal espanyol.

Simultàniament, la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic també resulta ser de gran prioritat per a millorar el finançament de les Comunitats Autònomes i especialment, de la Comunitat Valenciana, que compta actualment a Espanya amb el menor nombre de recursos per habitant.

Per a concloure aquest article d'opinió, Rafael Granell ressalta la rellevància que poden tindre la reforma fiscal i la reforma del finançament autonòmic en els recursos disponibles per a finançar els serveis públics valencians.