càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Jornada sobre Soledat No Desitjada

  • 23 de novembre de 2021
Image de la noticia

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu celebra una jornada informativa sobre el projecte per a la prevenció, detecció i actuació en la soledat no desitjada en persones majors.

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València juntament amb la Regidoria d'Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València, la Fundació Amics de la Gent Gran de la Comunitat Valenciana i l'ONG Telèfon de l'Esperança van presentar el dia 16 de novembre de 2021 en la sala d'actes de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València una jornada informativa sobre el projecte per a la prevenció, detecció i actuació en la soledat no desitjada en persones majors. La soledat no desitjada i el sentiment de buit existencial és un problema real i alarmant en tota la població a totes les edats, que a poc a poc es va convertint en una epidèmia i que es tracta de disfressar per a convertir-lo en un tema “tabú” i aliè a nosaltres, quan paradoxalment és la conscienciació d'aquests valors els que enriqueixen una societat motivada, resilient i empàtica.

En les persones majors, les causes de la creixent soledat no desitjada, vénen derivades principalment per la jubilació del món laboral i l'augment llars unipersonals. Existeix també una soledat no desitjada que necessàriament no està acompanyada a una absència d'interacció social, si no que s'acompanya a una soledat de tipus emocional que puc ocórrer en quan les interaccions socials/familiars són de baixa qualitat des del punt de vista emocional.

La labor i el coneixement que exerceixen des de fa dècades la fundació Amics de la Gent Major i l'ONG Telèfon de l'Esperança són clau per a prevenir, detectar i actuar davant la soledat no desitjada en les persones majors.

Les intervencions realitzades al llarg de la jornada van ser les següents:

- Obertura: Dr. Antoni Merelles Tormo, degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València.; Sr. José Javier Agudo Codina, cap del servei d'Envelliment Actiu del Ajuntament de València; Dra. Asunción Pérez Calot, defensora de les Persones Majors de la ciutat de València; Dr Omar Cauli, director de la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu. Professor de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València.

- Ponència “Escoltant als majors”. José Ortíz Pinta, president de l'ONG Telèfon de l'Esperança de València. i Julia Amezqueta Lategui, responsable del departament d'orientació.

- Ponència “Amistat contra la soledat de les persones majors”. Manuel Lajara Romance, responsable d'àrea de la Fundació Amics de la Gent Major de la Comunitat Valènciana i Lorena Batallar Martínez, tècnica social de la Fundació.

El projecte de prevenció, detecció i actuació presentat es posarà en marxa en els Centres Municipals per a Persones Majors de la ciutat de València en el 2022 i comptarà amb la col·laboració de Amics de la Gent Major i Telèfon de l'Esperança, el servei d'Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València, i la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València.

Imatges: