càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Report For Good: L'eina digital, senzilla i gratuïta per a gestionar la sostenibilitat en les empreses.

  • 21 de desembre de 2023
Fotocall amb participants

El Parc Científic de la Universitat de Valéncia va albergar el matí del 19 de desembre, l'acte de presentació d'una nova solució que permet realitzar un diagnòstic de l'organització en matèria de sostenibilitat i elaborar les memòries per a comunicar els resultats aconseguits als grups d'interès.

Report For Good naix a la Universitat de València gràcies al finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació - Programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional(FEDER) Comunitat Valenciana 2021-2027; amb l'objectiu d'oferir una plataforma digital ludificada en format WebApp que ajude les empreses a diagnosticar i mesurar el seu acompliment en sostenibilitat, permetent la creació sistemàtica d'informes de sostenibilitat adaptats a les exigències de reporte dels grups d'interès amb els quals s'interrelacionen.

L'acte va ser inaugurat amb un desdejuni i la posterior intervenció de Tomás González Cruz, líder del projecte, qui va parlar de les motivacions per a emprendre aquesta iniciativa des de la universitat i la proposta de valor de la qual és “posar llum en el camí cap a la sostenibilitat”. Una solució pensada per a aquelles empreses de menor grandària que no compten amb recursos i eines dedicats en exclusiva a la gestió de la sostenibilitat, als qui els proporcionarem una eina que de manera senzilla permeta l'elaboració d'una primera memòria i facilite la recopilació de la informació i gestió d'aquesta.

Com a ponent convidat, Paco Alvarez Molina, Portaveu internacional de l'Economia del Bé Comú (EBC) i Representant de la EBC en els grups de treball de EFRAG, va fer una xarrada sobre el significat de la vertadera sostenibilitat i l'estat actual de les directives europees en aquesta matèria.

Va destacar que la sostenibilitat no pot tenir cognoms (social, econòmica o ambiental) i que totes les empreses, estiguen obligades o no, han de gestionar el seu acompliment i contribució per a aconseguir un desenvolupament sostenible real.

Quant al que està passant a la UE a nivell de directives, Paco va recordar la recent aprovació de la CSRD i va avançar que el desenvolupament reglamentari és pròxim a acabar-se i després passarà a aprovació del Parlament Europeu. Es preveu que per a Juny de 2024 s'haja culminat aquest procés.

Una altra notícia fresca de la qual es va parlar va ser l'acord polític aconseguit entre la Comissió de la UE, el Consell i el Parlament, sobre els punts crítics de la CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), una fita important per als drets humans i la protecció del medi ambient en les cadenes de subministrament i subcontractació.

Paco va insistir en el rol clau que juguen les pimes i va instar a sumar-se al moviment sostenible encara que no existisca obligatorietat, perquè és la manera de preparar-se per al que ve i aplicar la vertadera sostenibilitat.

Finalment, va destacar la importància que entitats independents com la universitat, promoguen iniciatives i solucions que ajuden les empreses a recórrer el camí. Bé siga amb eines o formació especialitzada.

A continuació, Deyanira Sánchez Amézquita va realitzar la demostració de la plataforma que ja està disponible en www.reportforgood.com

Per a fer ús de Report For Good, es realitza un procés de 3 passos per a donar d'alta a l'empresa i a l'usuari.

Una vegada s'accedeix amb el nou usuari i contrasenya, es procedeix amb carregar la informació empresarial responent una sèrie de preguntes organitzades per mòdul o àrea funcional (recursos humans, finances, producció, etc.)

A través de la informació subministrada, l'eina calcula indicadors d'acompliment en 4 dimensions: social i laboral, medi ambient, ètica i governança, econòmica i d'innovació.

El sistema d'indicadors d'aquesta primera versió de la plataforma coincideix amb el del Registre d'Entitats Valencianes Responsables per a facilitar a les empreses la preparació de la informació i l'elaboració de la memòria de sostenibilitat que després li permeta sol·licitar la qualificació de la Generalitat Valenciana.

En la mesura que l'empresa avança en una completa recopilació de la informació, pot generar informes de seguiment tipus semàfor, a través dels quals visualitzar les àrees fortes o de millora.

Quan l'empresa ha completat el 100% de les preguntes, pot crear una memòria de sostenibilitat.

Aquesta funcionalitat de la plataforma lliura a les empreses una plantilla de memòria que ofereix una estructura que pot adaptar a les seues necessitats.

L'avantatge és que ve emplenada amb les dades prèviament ingressades i amb els indicadors de gestió calculats i organitzats. La plantilla també ofereix una guia orientativa sobre les descripcions de text que hauria d'incloure l'empresa en relació a la secció i indicador.

Un altre benefici de la plataforma és l'accés a una zona d'aprenentatge. En aquesta secció ja es troben disponibles més de deu entrades de contingut d'actualitat i formatiu, el que també està disponible a través de la newsletter i les xarxes socials de Report For Good.

Imatges: