càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Universitat celebra l’aniversari del Dia Mundial d’Informació sobre el Desenvolupament

  • 24 d’octubre de 2017
Image de la noticia

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Saló de Graus Enric Valor) va acollir, el passat 24 d’octubre, la celebració del Dia Mundial d’Informació sobre el Desenvolupament amb la jornada titulada ‘Comunicació per al Desenvolupament (CpD): Un nou enfocament de formació universitària’.

L’acte comptà amb la presència del delegat del Rector per a Cooperació, José Miguel Soriano; el degà de la Facultat, Carles Padilla; i l’expert en cooperació Juan José Iborra.

Es va tractar d’una activitat organitzada pel Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i la Generalitat Valenciana, amb la col·laboració de la Fundació General de la Universitat de València que, en el marc de les activitats de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, editarà un monogràfic de la revista ‘EDHC’ (número 8) sobre ‘Comunicació i desenvolupament humà’; i publicarà en la col·lecció ‘La Nau Solidària’ un nou volum amb l’estudi ‘Desenvolupament humà i Universitat de València: la percepció d’estudiants’, coordinat per Juan José Iborra i José Miguel Soriano, i amb la participació d’Elena Mut, Carmen Lloret, María Jesús Martínez Usarralde i Ximo Revert.

 

Enguany s'ha celebrat el 45é aniversari de la institució del Dia Mundial d’Informació sobre el Desenvolupament. Per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides i d’acord a la resolució 3038 (XXVII), es va decidir “instituir un Dia Mundial d’Informació sobre el Desenvolupament, l’objectiu del qual consisteix a assenyalar cada any a l’atenció de l’opinió pública mundial els problemes del desenvolupament i la necessitat d’intensificar la cooperació internacional per a resoldre’ls”. Així mateix, la data d’aquesta jornada coincideix, en principi, “amb el Dia de les Nacions Unides, 24 d’octubre, que és també la data en què es va aprovar el 1970 l’Estratègia Internacional del Desenvolupament per al Segon Decenni de les Nacions Unides per al Desenvolupament”.

Una de les eines d’importància per a desenvolupar són les activitats denominades de comunicació per al desenvolupament (CpD). Per a Nacions Unides, la CpD és entesa com un procés horitzontal i inclusiu, que apodera les persones i contribueix al debat i la participació social com a part indispensable en els processos de definició de les polítiques de desenvolupament, convertint-se en un dels mitjans més importants per a ampliar les oportunitats de les persones i, per tant, per a avançar en el desenvolupament.

Aquesta concepció de la CpD comparteix objectius similars a altres conceptualitzacions, com la ‘comunicació per al canvi social’, la ‘comunicació per a la transformació social’ o l’‘educació per al desenvolupament’, centrant els seus esforços en la difusió de valors i informacions que permeten als éssers humans relacionar-se de forma més coherent amb el món i conformar una ciutadania mundial compromesa amb el desenvolupament.

Arxivat en: Cooperació , Sensibilització cooperació , Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació , Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació , Fundació General UV , Càtedres