càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Universitat de València presenta una «Guia sobre protecció de dades per a estudiants que realitzen Pràctiques Externes»

  • 4 de novembre de 2019
Participants en la presentació

La Guia ha sigut realitzada per la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València.

Avui 4 de novembre, a les 13 hores, en la Sala de Juntes del Rectorat la Universitat de València i la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft s'ha presentat la «Guia sobre protecció de dades per a estudiants que realitzen Pràctiques Externes». La Guia ha sigut desenvolupada per Ricard Martínez Martínez director de la Càtedra, amb la col·laboració dels vicerectorats d'Ocupació i Programes Formatius i d'Estudis i Política Lingüística, amb el suport tècnic de l'Institut de Robòtica.

La Guia ha sigut presentada a la comunitat universitària en un acte institucional amb la participació de Gabriel López Serrano. Director d'Assumptes Regulatoris per a Microsoft Iberica, Cristian Veses Donet (Sotssecretari de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica) sota la presidència de la Dra. M. Dolores Real Garcia, Vicerectora d'Innovació i Transferència.

L'objectiu essencial de la Guia és aportar un element addicional de formació per als estudiants universitaris en pràctiques, encara que destaca la seua utilitat pràctica per a tots els estudiants del país. El document ofereix indicacions pràctiques sobre com complir amb els seus deures en matèria de protecció de dades en el desenvolupament de l'activitat de pràctiques tant en entitats privades com a públiques.

Les entitats públiques i privades han d'aplicar el conegut Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) des del 25 de maig de 2019. Un dels pilars essencials del RGPD és la seguretat. En particular, les empreses privades han d'enfrontar un règim sancionador molt exigent i assegurar-se de complir amb les seues obligacions en seguretat. El conjunt dels col·laboradors de qualsevol entitat ha d'assumir les seues obligacions i responsabilitats. Les persones són probablement una de les baules més febles en la garantia de la privadesa i la seguretat. Es tracta de formar per a evitar errors o conductes inadequades, com descarregar arxius o instal·lar programari no autoritzat, i de promoure en els estudiants estratègies de compromís i resiliència.

La Guia persegueix objectius formatius i permetrà als estudiants familiaritzar-se amb els aspectes bàsics relacionats amb aplicació del Reglament General de Protecció de Dades i la normativa nacional. Addicionalment es tracta de formar-los com a ciutadans capaços d'exercir el seu dret fonamental a la protecció de dades i, alhora, de comprometre's proactivament amb el compliment normatiu en el desenvolupament de la seua activitat. En les seues diferents seccions la publicació universitària tracta de promoure l'interès amb informació pràctica en un llenguatge accessible per a l'estudiant amb independència de la seua titulació d'origen. El seu segon objectiu consisteix en conscienciar a les i els estudiants amb la garantia dels drets de les persones les dades de les quals eventualment pogueren tractar durant la seua estada en pràctiques.

En paraules de l'autor de la guia «es tractava de superar l'estil habitual de formació en protecció de dades com la transmissió d'una mera llista d'obligacions de seguretat i de confidencialitat amb l'objectiu que l'estudiant, com a persona i com a futur professional, entenga quin és el significat profund dels seus deures en protecció de dades. Siga capaç de comprometre's amb la garantia dels drets fonamentals de les persones les dades de les quals tracta. I entenga, l'impacte que pot tenir una actuació inadequada en l'empresa, l'associació, fundació o administració pública en la qual exerceix la seua activitat».

Per a açò la guia informa sobre els riscos associats al compliment normatiu, defineix els drets i obligacions de l'estudiant, i exposa les raons en les quals es basa la seua necessària implicació en aquesta matèria, formant-li en el coneixement de les seues obligacions bàsiques. La Guia presta una particular atenció a situacions en les quals poden existir riscos significatius. En primer lloc, s'ha tractat de conscienciar a l'estudiant respecte de l'especial significació que tenen l'accés a dades especialment protegides en el sector de la salut, de les implicacions que té tractar dades de caràcter personal de menors en edat escolar, i finalment de l'especial transcendència que tenen alguns acompliments professionals com els propis dels despatxos d'advocats.

Addicionalment, s'ha introduït un epígraf que familiaritza a l'estudiantat amb altres àmbits de compliment normatiu com el respecte de la identitat corporativa, la garantia dels drets de propietat intel·lectual i del dret a la pròpia imatge o de la necessitat de conèixer i aplicar les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals. La guia finalitza amb un petit decàleg que resumeix el seu contingut.

El desenvolupament d'aquesta guia s'emmarca en les activitats vinculades al programa de càtedres institucionals de la Universitat de València.

Finalment, el director de la càtedra, destaca la important col·laboració de diferents universitats i d'altres institucions en l'anàlisi i revisió de la guia i en la verificació dels seus continguts. La Guia que es publicarà en la pàgina web institucional de la Universitat de València es publicarà amb llicència Creative Commons que permetrà la seua reutilització per tot el sector educatiu nacional.

Pot descarregar la Guia ací.

Informació sobre la presentació:

Dia: 04/11/2019

Hora: 13.00 a 14.00

Lloc: Sala de Juntes del Rectorat. Tercera planta de l'Edifici del Rectorat de la Universitat de València [Avda Blasco Ibáñez 13 (46010-València).

Adreça electrònica i TF. de contacte:

cmicrosoft@uv.es

Tf. (34) 96 382 81 20 /669 842 981

@catedramuv1