càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política desenvolupa les seues activitats en el si de la Universitat Internacional de Gandia. Va nàixer amb l’objectiu d’homenatjar i mantenir viva la memòria del prestigiós catedràtic de la Universitat de València, aprofundir en les línies de recerca que el Dr. Cucó va transitar al llarg de la seua vida i propiciar la discussió entre els especialistes, alhora que servir de fòrum permanent de debat polític i intel·lectual.

Biografía d’Alfons Cucó

Nascut a València al juliol de 1941, es va llicenciar en Història per la Universitat de València en 1964 i es va doctorar en 1970. Després de la seua etapa com a senador del PSOE des de 1979 fins a 1996, Cucó va abandonar este partit convertit en un referent per la seua projecció intel·lectual i la seua preocupació pel valencianisme. En 1998 va guanyar la càtedra d'Història Contemporània en la Universitat. Va ser membre de Valencians pel Canvi. En 1977 va concórrer a les eleccions generals baix les sigles del Partit Socialista del País Valencià, encara que no va obtindre cap escó. Posteriorment, va ingressar en el PSPV-PSOE, arran de la fusió en 1978 entre l'antic PSPV i les federacions valencianes del PSOE i del Partit Socialista Popular. Durant el període en què va ser senador, va ser secretari de la Comissió d’Assumptes Iberoamericans i vicepresident d’Assumptes Exteriors i de la Comissió Mixta Congrés-Senat per a les Comunitats Europees. Entre 1983 i 1989 va ser president de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat i vicepresident de la Delegació Espanyola en el Consell d'Europa i davant de la Unió Europea Occidental.

Entre les seues publicacions destaquen El valencianisme polític (1971), que va tindre una gran influència i que va ser reeditat en 1999; Aspectes de la política valenciana en el segle XIX (1966); Republicans i camperols revoltats(1975); Sobre la ideologia blasquista (1979); Estudis d´història contemporània del País Valencià (1979); Llengua i política, cultura i nació, amb Santi Cortés (1997), Roig i blau, i La organización territorial del Estado, España en Europa: un análisis comparativo.

Direcció: Carme Melo