La Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política desenvolupa les seues activitats en el si de la Universitat Internacional de Gandia. Va nàixer amb l’objectiu d’homenatjar i mantenir viva la memòria del prestigiós catedràtic de la Universitat de València, aprofundir en les línies de recerca que el Dr. Cucó va transitar al llarg de la seua vida i propiciar la discussió entre els especialistes, alhora que servir de fòrum permanent de debat polític i intel·lectual.
Biografía d’Alfons Cucó
Nascut a València al juliol de 1941, es va llicenciar en Història per la Universitat de València en 1964 i es va doctorar en 1970. Després de la seua etapa com a senador del PSOE des de 1979 fins a 1996, Cucó va abandonar este partit convertit en un referent per la seua projecció intel·lectual i la seua preocupació pel valencianisme. En 1998 va guanyar la càtedra d'Història Contemporània en la Universitat. Va ser membre de Valencians pel Canvi. En 1977 va concórrer a les eleccions generals baix les sigles del Partit Socialista del País Valencià, encara que no va obtindre cap escó. Posteriorment, va ingressar en el PSPV-PSOE, arran de la fusió en 1978 entre l'antic PSPV i les federacions valencianes del PSOE i del Partit Socialista Popular. Durant el període en què va ser senador, va ser secretari de la Comissió d’Assumptes Iberoamericans i vicepresident d’Assumptes Exteriors i de la Comissió Mixta Congrés-Senat per a les Comunitats Europees. Entre 1983 i 1989 va ser president de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat i vicepresident de la Delegació Espanyola en el Consell d'Europa i davant de la Unió Europea Occidental.
Entre les seues publicacions destaquen El valencianisme polític (1971), que va tindre una gran influència i que va ser reeditat en 1999; Aspectes de la política valenciana en el segle XIX (1966); Republicans i camperols revoltats(1975); Sobre la ideologia blasquista (1979); Estudis d´història contemporània del País Valencià (1979); Llengua i política, cultura i nació, amb Santi Cortés (1997), Roig i blau, i La organización territorial del Estado, España en Europa: un análisis comparativo.
Direcció: Carme Melo