càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

  Investigacions cap a un model econòmic de territori sostenible

Informe mesval

Coordinen: José Manuel Pastor Monsálvez, Manuela Pardo del Val.

Abstract:

Espanya és un país dinàmic, modern, integrat en una economia globalitzada i amb un pes creixent en sectors intensius en coneixement. El nivell de benestar de la seua societat és alt, no sols perquè els seus ciutadans estan protegits per un potent estat de benestar, amb atenció sanitària universal gratuïta i amb un robust sistema educatiu públic, sinó també perquè les seues ciutats ofereixen un gran qualitat de vida i alts nivells de seguretat. Addicionalment, el seu patrimoni cultural, el seu impressionant patrimoni històric, el seu clima benigne, la seua privilegiada situació geoestratègica i les seues excel·lents comunicacions amb les principals economies europees converteixen a Espanya en un país pol d'atracció de talent. A això s'uneixen uns preus dels factors (sòl industrial, oficines, salaris, etc.) molt competitius enfront d'altres països europeus que coadjuven a l'atracció d'inversions internacionals i a la ubicació de seus empresarials.

  València com a destí per a estudiants internacionals: Factors determinants en el procés d'elecció de destí internacional

Autors: Manuela Pardo, Clara Martínez, Antonio Marín, José Manuel Pastor, Ángel Soler i Iván Vicente

Abstract:

València és una ciutat mediterrània amb un esperit obert, plural i tolerant, alhora que amb una ubicació i clima privilegiat
que ha atret diversos pobles i cultures al llarg de les seues més de dos mil anys d'història.

Les seues singulars característiques continuen sent hui dia un reclam per a turistes, que han convertit a la ciutat en una destinació turística nacional i internacional de primer ordre; per a professionals o empreses, que s'instal·len a la ciutat atrets pel seu potencial econòmic i la seua excepcional qualitat de vida; i també per a estudiants internacionals que, interessats en l'excel·lència i àmplia oferta acadèmica de les seues dues universitats públiques, han convertit a la ciutat en el primer destí Erasmus a Europa i un dels més importants destins de mobilitat internacional estudiantil.

  L'impacte dels apartaments turístics en el preu dels lloguers en valència: estudi comparat amb Madrid i Barcelona

Autors: José Manuel Pastor, Francisco Morillas, Juan Fernando Morala i Lorenzo Serrano

Abstract:

Durant l'última dècada l'anomenada “economia col·laborativa” s'ha estés a tot el món. El concepte de P2P (Peer to peer) lligat a l'economia col·laborativa implica l'intercanvi de béns i serveis entre particulars i, al principi, sense la participació d'intermediaris. No obstant això, abrigallades sota aquest concepte han sorgit multitud de plataformes digitals que connecten als consumidors, actuant per tant d'intermediaris. L'activitat d'aquesta mena de plataformes s'ha desenvolupat amb enorme èxit en el sector del transport, amb empreses com Uber o Cabify, i en el sector turístic, amb empreses com Vrbo o Airbnb, que ofereixen la possibilitat de llogar espais entre particulars, connectant als propietaris amb els demandants d'espais. La plataforma d'aquest tipus més important a Espanya i en l'àmbit mundial és Airbnb.

  De startup a scaleup: l'ecosistema emprenedor de València com a facilitador del creixement

Autors: Manuela Pardo del Val, Elvira Cerver Romero, Juan Francisco Martínez Pérez i Antonia Mohedano Suanes

Abstract:

L'ecosistema espanyol és un dels pocs europeus en els quals les startups i les scaleups no es concentren majoritàriament en la capital del país, com ocorre a Alemanya o França, sinó que es distribueix principalment en dues ciutats, Barcelona i Madrid. Aquestes dues localitzacions són seguides, a molta distància, per València i, encara que existeixen uns altres hubs emergents com Sant Sebastià, Bilbao, Alacant, Sevilla i Màlaga, si ens centrem en el segment de scaleups, entre tots ells acumulen tantes com València (Mind the Bridge, 2020). En l'actualitat, l'ecosistema de la ciutat de València i el seu entorn està format per 23 scaleups, classificables com a Pimes, amb característiques molt dispars i distribuïdes en diferents sectors, d'entre els que, en tot cas, preval el hub de salut i de benestar.