GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

17 de juny, Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera.

  • 17 de juny de 2019
Image de la noticia

Hui 17 de juny, sota els auspicis de Nacions Unides, se celebra el Dia Mundial per a Combatre la Desertificació i la Sequera, amb el lema “Construïm el futur junts”.

En el marc d'aquesta celebració, des del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) analitzem la importància d'aquests processos de degradació en el context actual de canvi climàtic.

Hui 17 de juny, sota els auspicis de Nacions Unides, se celebra el Dia Mundial per a Combatre la Desertificació i la Sequera, amb el lema “Construïm el futur junts”.

https://www.un.org/es/events/desertificationday/?fbclid=IwAR3G4bli4Taed2z9Dt2iHoReC9oZXLKS0ovLTp08WBNwI5HJK8US69nJ9j0

En el marc d'aquesta celebració, des del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) analitzem la importància d'aquests processos de degradació en el context actual de canvi climàtic.

Els processos de desertificació són una herència històrica de les actuacions humanes sobre el territori, la causa principal del qual està relacionada amb els canvis d'usos del sòl, les variacions del clima i la sobreexplotació dels recursos naturals, que no consideren el fràgil equilibri dels ecosistemes terrestres.

El terme desertificació implica la degradació simultània de tres recursos naturals fonamentals per a la gestió sostenible del territori: sòl, aigua i vegetació. Té importants repercussions ambientals, socials i econòmiques i afecta principalment a les zones àrides, semiárides i subhmides seques, que constitueixen una porció important de la superfície de les terres emergides (el 40%) i són l'hàbitat i el mitjà de vida d'un gran segment de la població mundial.

Els riscos de desertificació en les zones àrides i *semiáridas del planeta, incloent la conca del mediterrani, i la comprovada tendència del calfament global de la Terra, són processos a gran escala amb mecanismes de retroalimentació i d'interacció d'importants conseqüències. La desertificació és tant un impacte com una causa del canvi climàtic, i al mateix temps una conseqüència de la pèrdua de biodiversitat. Així, els nous enfocaments per a l'estudi de la desertificació proposen una estreta relació entre aquesta, la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic, on el binomi sòl-vegetació exerceix un paper fonamental en la regulació del cicle del carboni i altres gasos d'efecte d'hivernacle.

En un context de canvi global, les conseqüències dels processos de desertificació s'exporten a altres zones no directament afectades i produeixen multitud de conseqüències després de-sectorials. Entre altres aspectes, cal assenyalar, els impactes en els moviments de migració de fauna, els canvis en els fluxos de radiacions atmosfèriques, els efectes en la dinàmica erosió/sedimentació i l'alteració dels cicles hidrològics, els canvis en els cicles biogeoquímics i les importants conseqüències en les migracions humanes com a efecte de l'empobriment del recurs sòl.

En el nostre territori, els factors naturals que operen dins del procés global de desertificació són principalment d'índole climàtica, però també cal incloure els factors geomorfològics i biòtics. Els ambients mediterranis es caracteritzen per unes condicions climàtiques altament variables, tant espacials com temporals, amb fortes variacions estacionals, *inter-anuals i a mitjà termini de les precipitacions. L'alta variabilitat pluviomètrica, la reiteració de dilatades sequeres estivals i pluriennals i la generació de freqüents tempestes d'alta energia erosiva, creen condicions molt favorables per als processos de desertificació.

Més encara, els diferents escenaris de canvi climàtic pronostiquen una tendència general de *aridificación del nostre territori, provocada per l'augment de temperatures, i de les variacions en els patrons de precipitació, així com un increment del risc d'incendis forestals. Al costat d'això, una taxa d'erosió elevada i sostinguda en el temps produirà una reducció de la capacitat dels ecosistemes de suportar la quantitat actual de vegetació. Al mateix temps aqueixa degradació de la vegetació comportarà al seu torn més erosió de sòl en un bucle de retroalimentació negativa.

Com es deriva de tot l'anterior, comprendre la naturalesa i els principals processos de degradació que operen en el nostre territori, encara que complex és essencial per a una gestió sostenible i la mitigació dels perills relacionats amb la desertificació.

En el marc d'aquest Dia Internacional, els investigadors del CIDE traslladen els seus coneixements científics sobre els processos de desertificació als ciutadans

https://www.youtube.com/watch?v=byqjFLfaafE

https://www.efeverde.com/noticias/20-del-suelo-espana-vulnerable-ante-desertificacion/

https://www.mitele.es/programas-tv/cuatro-al-dia/5d065515b95c9b58b48b4688/player/

(a partir del minut 31:05)

Imatges: