GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Anunci de lectura de Tesi Doctoral

  • 12 de maig de 2025
Image de la noticia

Num. tesi: 18417
Data depòsit: 07/04/2025
Títol: Avaluació de la contaminació antròpica al Parc Natural de L'Albufera: ús de mostrejadors passius, anàlisis de nuclis de sediment i determinació del risc ambiental.
Autor/a: Yolanda Soriano Juan
Departamento: C02 Facultat de Química
Programa: 3154 Química
Àrea: Bàsiques
Centre: 46014731 Facultat de Químiques
Centre lectura: 46014583 Facultat de Farmàcia
Lloc lectura: Saló de Graus Facultat de Farmàcia. Av. Vicent Andrés Estellés S/N 46100, Burjassot
Hora lectura: 11.00:00
Data lectura: 21/05/2025 11.00:00

Resum:

El Parc Natural de l'Albufera de València (Espanya), és un cas d'estudi rellevant entre els aiguamolls costaners mediterranis pel fet que ha experimentat una deterioració ecològica significativa des de la dècada dels 70s, causat per factors naturals i, sobretot, antropogènics. Les activitats domèstiques, industrials i agrícoles, juntament amb el creixement demogràfic, han introduït una gran varietat de contaminants. La persistència d'estos compostos químics, fins i tot a baixes concentracions, pot provocar la seua acumulació en diversos compartiments ambientals i representar un risc significatiu per a estos ecosistemes. Així doncs, l'objectiu general de la tesi doctoral és establir la presència, el destí i el risc ecològic que implica la presència de contaminants orgànics al Parc Natural de L’Albufera de València.

En primer lloc, es va realitzar una exhaustiva revisió bibliogràfica per a aprofundir en les tècniques analítiques més recents per a determinar el perfil de contaminació en ecosistemes aquàtics, amb especial recalcament en els aiguamolls. Esta revisió posa de manifest l'interés d'obtindre mostres representatives en el temps, i la necessitat d'establir un perfil complet de la contaminació, i no sols determinar uns pocs contaminants seleccionats a priori per l'analista. El desenrotllament experimental de la tesi va implicar l'ús de mostrejadors passius per a avaluar la presència a mitjà termini de contaminants antropogènics, com a pesticides, fàrmacs i productes per a la cura personal (PPCPs), substàncies perfluoroalquiladas i polifluoroalquiladas (PFASs) i retardants de flama organofosforats (OPFRs) en aigua. Es van utilitzar mostrejadors passius de polietilé porós per a la vigilància a mitjà termini dels contaminants al Parc Natural, amb la finalitat de caracteritzar l'exposició i els riscos ecològics. Així mateix, i a fi d'avaluar la contaminació històrica del Parc a més llarg termini, es van recol·lectar nuclis (cores) de sediments d'una profunditat d'1 m en les zones nord i sud del llac de L'Albufera, els quals van ser segmentats, datats mitjançant la tècnica de radiocarbono i analitzats per a determinar la presència de contaminants orgànics. Finalment, es van seleccionar a l'atzar 51 punts de mostreig al Parc Natural de L'Albufera, en els quals es van prendre mostres puntuals tant d'aigua com de sediments. Es van utilitzar tècniques no dirigides per a identificar el perfil complet dels contaminants més important del parc, així com els seus punts d'origen, abastant el cicle de cultiu de l'arròs. Al llarg del desenrotllament d'esta tesi, es van realitzar anàlisis fisicoquímiques i de contaminants orgànics en laboratori per a avaluar la qualitat de l'aigua. Es va utilitzar Sistema d'Informació Geogràfica (GIS) i anàlisi estadística per a observar la distribució espacial dels contaminants i la possible influència de les característiques fisicoquímiques de les aigües. A més, es va avaluar el risc ecològic dels contaminants per a la fauna aquàtica utilitzant el quocient de risc ecològic (RQ).

Els resultats mostren que el Parc Natural de L’Albufera és un ecosistema fràgil i en risc degut principalment a l'ús de pesticides en els diversos cultius de la zona i a la presència de PPCPs (productes farmacèutics i de cura personal), probablement originada per abocaments ocasionals d'aigües tractades i no tractades. La utilització de mostrejadors passius permet establir millor el perfil de contaminants en aigua a mitjà termini, proporcionant una bona correlació amb les mostres puntuals preses durant el desplegament d'estos mostrejadors, i detectant esdeveniments puntuals que d'una altra manera passarien desapercebuts.

En el cas dels sediments, encara que es van presentar dificultats per a determinar la contaminació històrica pel fet que la majoria es deposita després d'esdeveniments torrencials, va ser possible explicar el comportament dels contaminants en funció de les característiques de la zona, així com de les propietats i el comportament dels propis sediments.

A més, també es va observar un patró de contaminació distint en aigües (pesticides i PPCPs) que en sediments (productes industrials), a causa de les diferents característiques fisicoquímiques dels compostos. Finalment, en esta tesi es va ampliar l'aplicació de mètodes dirigits a l'estudi d'aigües superficials de les conques dels rius Aconcagua i Maipi (Xile). La petjada global de la contaminació mostrava un patró lleugerament diferent en comparació amb els altres resultats d'este estudi. Això suggerix una globalització de l'ús de productes químics que abasta els sectors agrícola, industrial i farmacèutic. Este treball podria ajudar a reconéixer les substàncies químiques d'interés mundial i a mitigar el seu impacte en els medis aquàtics.

 

Comunicació CIDE