GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Un equip d'investigadors insta la ciutadania a preparar-se per a actuar enfront d'incendis forestals

  • 14 d’agost de 2023
Image de la noticia
Incendi forestal en la rodalia d'una àrea poblada de Grècia/iStock

El projecte europeu FirEUrisk, en el qual participa el CSIC, destaca la importància d'educar a la població en prevenció i presa de decisions per a salvar vides en incendis forestals

Ha desenvolupat eines per a integrar la prevenció i supressió d'incendis considerant, no sols el clima, sinó també a persones, infraestructures i impactes socioeconòmics

Durant els incendis de gran magnitud, les autoritats tenen la prioritat de salvar vides humanes. No obstant això, la cada vegada major virulència dels incendis forestals fa que el treball dels bombers i els recursos contra els incendis ja no siguen suficients. Enfront d'aquesta mena de situacions, el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) participa en el projecte europeu FirEUrisk, l'objectiu del qual és millorar la gestió dels incendis forestals en tota Europa. "Hem de treballar amb la població per a preparar a les persones i que puguen enfrontar aquestes situacions", explica el coordinador del projecte i investigador en la Universitat de Coïmbra (Portugal) Domingos Xavier Viegas.

La majoria dels incendis ocorren a causa de l'activitat humana i a la negligència. No obstant això, aquests últims poden evitar-se informant la població sobre com previndre les ignicions i sobre com actuar quan un incendi ja ha començat. "El nostre missatge per a la població és que salven les seues vides, això és el més important. Es tracta d'incendis que es propaguen amb tanta intensitat que amb la tecnologia actual no podem detindre'ls. Per tant, l'ajuda pot no arribar. És important adonar-se d'això", destaca Viegas.

Algunes recomanacions per a actuar davant la proximitat d'un incendi forestal, segons el coordinador del projecte:

  • Actuar ràpid: "Si les persones es troben en una situació en la qual pot haver-hi un incendi al seu al voltant o acostant-se, han de prendre decisions ràpidament".
  • Escapar immediatament: "Si les persones consideren que és millor allunyar-se, han d'abandonar el lloc amb gran anticipació, no esperar a l'últim minut".
  • Buscar refugi: "Si escapar no és una opció, buscar refugi és essencial ".

La participació ciutadana es torna encara més rellevant sota la nova realitat del canvi climàtic. "Hi ha una distribució molt irregular de les pluges i les temperatures extremes, apareixen quasi a l'atzar. Ara afrontem més incendis a la primavera, al març i abril; i la temporada d'incendis s'estén fins a finals de l'estiu, fins i tot a tardor, amb incendis que cremen fins a finals de setembre, octubre i, a vegades, fins i tot al novembre", explica Viegas. En una situació tan volàtil, les condicions poden canviar sobtadament i complicar el treball de supressió de l'incendi. Per tant, els experts destaquen que, per a salvar vides, les poblacions han d'estar preparades i saber com respondre.

Eines per a decidir en funció del foc

FirEUrisk treballa amb autoritats a nivell local, nacional i europeu per a millorar la presa de decisions i la informació que rep el públic, a través d'investigacions científiques i eines que avaluen el risc d'incendi. Un exemple és el desenvolupament d'un mapa sobre els combustibles a partir de la cobertura vegetal existents a Europa.

De tots els factors involucrats en el començament i comportament dels incendis, "la vegetació és l'únic factor que podem modificar i canviar d'alguna manera", assenyala el coordinador del projecte. El mapa europeu desenvolupat dins del projecte brinda als investigadors recursos per a comprendre el comportament del foc. A més, és útil per als decisors polítics ja que permet realitzar un càlcul estratègic del risc d'incendi que inclou, no sols al clima, sinó també a les llars, les persones i les infraestructures.

Aquestes eines són clau si es té en compte que la sequera i les temperatures extremes actuals han donat lloc al mes de juliol més calorós registrat fins hui, en l'hemisferi nord. "La falta de pluges ha creat un efecte acumulatiu en la sequedat de la vegetació", explica Viegas.

Les condicions de sequera actuals provoquen que els incendis es propaguen molt ràpidament i amb molta virulència. Aquesta és la situació actual a Portugal, Espanya i Grècia, on la sequera és molt més severa. “Les conseqüències han sigut devastadores: els incendis ja han arrasat amb Sicília, Sardenya i Rodas, obligant al fet que milers de persones avaluen aquestes destinacions turístiques. Aquests incendis poden amenaçar molt fàcilment la vida de les persones", conclou.

El projecte FirEUrisk

FirEUrisk és un projecte finançat per la Unió Europea, a través del programa marc Horitzó 2020, centrat en el desenvolupament d'una estratègia científica per a previndre i respondre als incendis forestals a Europa. El projecte, que reuneix 39 institucions expertes de tot el món, analitza el risc d'incendi i com gestionar-lo mitjançant el desenvolupament de noves eines que avaluen el perill d'incendi i la vulnerabilitat de les comunitats i els paisatges. Aquestes estratègies es provaran en àrees de demostració i s'implementaran per a adaptar tots els països europeus a les condicions climàtiques canviants.

Aquest projecte ha rebut finançament del programa d'investigació i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l'acord de subvenció núm. 101003890. Més informació del projecte en: https://fireurisk.eu/

CIDE Comunicació