GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Una investigació del CSIC analitza l'impacte dels incendis forestals en els ecosistemes marins

  • 26 de gener de 2024
Image de la noticia
Foto d'un incendi amb la mar en primer pla. Crèdits: O.S. Fish and Wildlife Service en Pixnio.

El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) presenta les principals idees i qüestions a resoldre amb esta nova perspectiva d'estudi

L'anàlisi de les pertorbacions que provoquen els incendis forestals en els sistemes marins ajudaria també a comprendre el paper dels oceans com a embornals de carboni

Un estudi publicat en la revista Trends in Ecology & Evolution per personal investigador del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb investigadors del Grup d'Investigació Biodiversitat i Conservació (BIOCON) de l'Institut ECOAQUA pertanyent a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, proposa, per primera vegada, un marc conceptual per a l'estudi de l'ecologia del foc en el medi marí.

Els incendis forestals són una de les principals pertorbacions ecològiques de diversos ecosistemes terrestres com els boscos boreals, els boscos temperats, els matolls mediterranis, les sabanes tropicals i les prades. En estos ecosistemes, una part important dels subproductes generats pels incendis forestals (cendres, fum i sediments) arriben a l'oceà per via terrestre a través de l'escorrentia i dels rius, i, per via atmosfèrica, per mitjà d'aerosols.

Amb el calfament global, les tendències previsibles apunten a un augment global de l'activitat d'incendis, la qual cosa es traduirà en una major deposició en els ecosistemes marins de materials relacionats amb els incendis forestals. No obstant això, la comprensió de l'impacte d'estes pertorbacions en estos ecosistemes, tant en la qualitat de l'aigua com en la biota marina, és encara anecdòtica i requerix d'una major anàlisi.

Efectes biològics

“És esperable que els incendis forestals tinguen un impacte significatiu en l'ecologia dels oceans. En concret, esperem que els subproductes dels incendis forestals augmenten el transport de nutrients de la terra a la mar, alteren la química marina i el cicle del carboni i els nutrients, així com la productivitat del fitoplàncton, i tinguen efectes, tant positius com negatius, en la biota oceànica, des de microbis fins a mamífers”, explica Juli G. Pausas, investigador del CSIC en el CIDE que lidera este treball.

Exemples destacats d'estos efectes inclouen els provocats pels extensos incendis forestals de 1997 a Indonèsia, que van provocar marees roges que es van estendre per tot l'arxipèlag indonesi durant dos mesos. Estes marees roges, acompanyades d'un esgotament de l'oxigen, van provocar una mortalitat significativa del fitoplàncton, el zooplancton i els organismes bentònics (que habiten el fons de la mar), i es van considerar responsables de la mortalitat dels corals que es va produir al llarg d'un tram de 400 quilòmetres a les illes Mentawai. Durant els incendis australians de 2019 i 2020, els aerosols alliberats, rics en ferro, van iniciar una prolongada floració de fitoplàncton en l'Oceà Pacífic Sud, que va durar 4 mesos, superant els registres anteriors i generant una gran fixació de carboni.

Quantificar els efectes directes sobre diverses espècies, com a peixos, corals i plàncton, permetria comprendre millor la dinàmica dels ecosistemes marins després dels incendis, i amb això ampliar l'espectre d'anàlisi i obrir les possibilitats d'estudis cada vegada més diferenciats. També seria important aprofundir en les respostes funcionals i adaptatives de les diferents espècies que ocupen estos hàbitats per a comprendre millor els mecanismes que mantenen la biodiversitat en els ecosistemes marins ‘propensos al foc’. Estes investigacions són fonamentals per a orientar els esforços de conservació i les estratègies de recuperació d'estos ecosistemes, així com per a avaluar el potencial dels oceans per a mitigar les emissions dels incendis forestals.

Els oceans: embornals de les emissions dels incendis forestals

Aproximadament el 6% del carboni segrestat en els sediments marins és d'origen pirogénic, és a dir, procedent dels compostos carbonitzats generats durant els incendis que fluïxen des del sòl a través dels rius fins a aconseguir els oceans. “La deposició i acumulació d'estos compostos tenen implicacions significatives per al cicle del carboni, funcionant com un embornal geològic de carboni durant llargs períodes de temps”, assegura Pausas.

La quantificació del paper que exercixen els microbis marins i el fitoplàncton en la captura de les emissions de carboni procedents dels incendis forestals és també un camp d'investigació crucial, encara que poc explorat. Aprofundir en esta àrea no sols milloraria la comprensió dels cicles biogeoquímics globals, sinó que ajudaria a afinar el balanç global de carboni. “És essencial integrar este aspecte en els models globals del carboni i, al mateix temps, millorar la nostra capacitat per a quantificar la transferència de carboni a l'oceà a través de l'escorrentia i la sedimentació”, explica Rodrigo Riera, investigador de BIOCON de l'Institut ECOAQUA de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria.

Per tot això, “hem d'abordar l'ecologia del foc en el medi marí per a comprendre en profunditat l'impacte dels incendis forestals en el nostre planeta. Això enriquiria el nostre coneixement dels sistemes interconnectats que constituïxen la Terra”, conclou Pausas. En este marc, l'ecologia del foc en els sistemes marins constituïx una àrea d'investigació amb gran projecció futura.

Referència:

Rodrigo Riera, Juli G. Pausas. Fire ecology in marine systems. Trends in Ecology & Evolution. 2023. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tree.2023.12.001