GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

‘Bioclima’, la nova aplicació mòbil del CSIC per a monitorar el cicle de vida de les plantes, ja està disponible

  • 20 de desembre de 2023
Image de la noticia
L'App Bioclima permet registrar els canvis en la fenologia d'espècies vegetals derivats del canvi climàtic/Imatge generada amb Chat GPT

Desenvolupada pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), ‘Bioclima’ es presenta com una aplicació mòbil de ciència ciutadana per a Android i *iOS

Esta senzilla aplicació busca recopilar una gran quantitat de dades del ritme fenològic d'espècies vegetals comunes per a entendre com afecta el canvi climàtic a les plantes

L'aplicació mòbil de ciència ciutadana Bioclima ja està disponible per a la seua descàrrega en els dispositius mòbils. El desenvolupament d'esta aplicació ha sigut coordinat per Francesco de Bello, investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana. Compta amb la col·laboració del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i ha sigut desenvolupada per la consultora tecnològica Encamina. Bioclima sorgix de la necessitat d'entendre com el canvi climàtic afecta als nostres ecosistemes.

Mitjançant esta aplicació mòbil és possible registrar els canvis en el ritme del cicle de vida de les plantes derivats de les variacions climàtiques, és a dir la seua fenologia, i amb això analitzar els impactes del canvi climàtic i les estratègies que adopten les espècies per a adaptar-se a ells. Per a això, és crucial recopilar gran quantitat de dades i és ací on l'ajuda de la ciutadania exercix un paper fonamental.

Tant experts com aficionats poden prendre nota de les dates en les quals ocorren estos canvis en els cicles biològics de les plantes, coneguts com fenofases. Quan apareix la primera flor? Quan cauen les primeres fulles? Estes observacions permeten estudiar les variacions en els cicles de les plantes al llarg del territori i del temps. L'aplicació Bioclima és pionera a Espanya i permet realitzar un seguiment de la fenologia en espècies vegetals comunes en els nostres ecosistemes.

Una app oberta i col·laborativa

Intuïtiva i fàcil d'usar, l'aplicació està oberta a qualsevol persona que vulga col·laborar. Totes les persones que vulguen registrar i compartir les seues observacions de les seues eixides de camp poden descarregar gratuïtament l'aplicació Bioclima i fer les seues contribucions.

Inspirat en iniciatives similars, però sense aplicacions dissenyades específicament per a esta tasca, este sistema integra la quantificació de cadascuna de les etapes fonamentals de les plantes: creixement, floració i fructificació. Actualment l'àrea d'observació se circumscriu a la Comunitat Valenciana, si bé s'espera en un futur poder ampliar a altres àrees de la geografia espanyola.

Validació científica de les dades aportades

Les observacions es validen científicament pels investigadors de la Xarxa Bioclima, els qui empraran estes dades per a la construcció d'una base de dades de confiança sobre la fenologia de la nostra biodiversitat. A través d'esta aplicació, les dades es carregaran en el Banc de Dades de Biodiversitat (BDB) de la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, la major plataforma virtual de recopilació de dades actuals sobre la distribució geogràfica de les espècies silvestres de la Comunitat Valenciana, i que forma part d'una xarxa de dades a nivell nacional i del Sistema Global d'Informació sobre Biodiversitat (GBIF), a escala global. D'esta manera les dades es podran també visualitzar i descarregar lliurement en la pàgina del BDB.

Amb l'extensa base de dades generada de manera ràpida i a gran escala, es podran abordar preguntes urgents sobre l'impacte del canvi climàtic en la nostra biodiversitat.

Finançada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica del Govern d'Espanya, i per la Conselleria de Innovacioó, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana (programa Aico), Bioclima està disponible en castellà i es pot descarregar fàcilment a les botigues Google Play i Apple App Store.

 

CIDE Comunicació