GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Projecció i debat del documental Missió Eurídice. Setmana de la Ciència del CSIC 2023

  • 3 de novembre de 2023
Image de la noticia
Cartell informatiu

Amb motiu de la Setmana de la Ciència del CSIC 2023, des del CIDE hem organitzat una activitat titulada: ‘Projecció i debat del documental Missió Eurídice’. L'activitat tindrà lloc dilluns que ve 13 de novembre a les 19:00h en la Sala d'actes de la Casa de la Ciència del CSIC, C/Bailia núm. 1 a València.

En esta activitat, abordarem la problemàtica de la degradació del medi marí, i en particular de la presència de xarxes de pesca perdudes accidentalment en la mar, a través de la projecció del documental Missió Eurídice. La projecció del documental es realitzarà en versió original: italià (amb subtítols en espanyol). Seguirà un debat amb els investigadors, Dyana Vitale, Doctora en Biologia aplicada i Medicina experimental, Biòloga Marina i Investigadora Doctora per la Universitat de València (SAMA-UV), en el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) i Andrea Spinelli, Doctor en Biologia i Ecologia Marina, Investigador i Divulgador Científic en FUNDACIÓ Oceanogràfic, València.

Cada any s'abandonen en els oceans 640 mil tones de xarxes de pesca (segons els informes anuals del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient; PNUMA) i les dades van en augment. Milers de metres quadrats de xarxes de pesca perdudes estan escampats en zones cada vegada més extenses dels nostres fons marins, provocant una forma creixent de degradació d'estos ecosistemes. Al Mediterrani, les xarxes fantasma cobreixen zones cada vegada més àmplies de parets o bancs submarins, provocant una destrucció progressiva de totes les formes de vida, especialment de la fauna coralina i piscícola.

Misión Eurídice sorgeix de la preocupació de dos germans sicilians amants de la mar, Andrea i Marco Spinelli. En el seu Sicília natal, en el fons del Golf de Cefalú, han retirat una tona de xarxes fantasmes, gràcies al finançament aconseguit a través d'un “micromecenatge”, i a la formació d'un equip d'investigació al costat del qual han col·laborat la Fundació Oceanogràfic i Cressi España per al suport logístic i divulgatiu durant tota la Missió. El documental dona testimoniatge gràfic del treball realitzat a través d'este projecte i pretén sensibilitzar en esta problemàtica ambiental.

Per a assistir al visionat i posterior debat es requereix inscripció prèvia i reserva de plaça en el següent email: cultura.cide@csic.es

Organitzen: Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) i Casa de la Ciència del CSIC a València.

Col·labora: Fundación Oceanogràfic.

CIDE Comunicació