GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Nova edició actualitzada i ampliada del llibre: Incendios forestales: Una introducción a la ecología del fuego

  • 26 de juny de 2024
Image de la noticia

El llibre Incendios forestales: Una introducción a la ecología del fuego, pertany a la col·lecció ‘Què sabem de’? dels llibres de divulgació del CSIC. Amb esta col·lecció es pretén acostar a un públic ampli l'estat de la qüestió entorn de temes clau de la investigació a través de textos breus i assequibles elaborats per personal científic del CSIC.

Els incendis forestals no tenen bona fama, perquè solem relacionar-los amb desastres naturals que comporten destrucció i, a vegades, també víctimes humanes. No obstant això, i com este llibre explica, hi ha una altra visió menys negativa si tenim en compte que els incendis formen part de la naturalesa i han modelat la diversitat dels nostres ecosistemes durant milions d'anys. Però, encara que existixen règims d'incendis que són naturals i totalment sostenibles des del punt de vista ecològic, la gran quantitat de vivendes construïdes actualment en les nostres muntanyes fa que alguns d'ells siguen insostenibles des del punt de vista socioeconòmic, la qual cosa genera molts conflictes en la gestió del territori. La branca de la ciència que estudia el paper dels incendis en els organismes i els ecosistemes (l'ecologia del foc) proporciona la base científica per a millorar la gestió del territori en ambients on els incendis tenen un paper preponderant. Per a poder realitzar una gestió sostenible dels recursos és necessari tindre una base sòlida sobre els processos implicats i esta obra aporta alguns d'eixos coneixements bàsics al públic general i, especialment, als estudiants, professors, gestors i investigadors interessats en l'ecologia, així com a totes les persones aficionades a la naturalesa.

Publicat en la seua primera edició en 2012, esta nova edició de 2024 és una versió actualitzada i ampliada. El nou context global requerix de noves aproximacions en la gestió d'incendis. Es requerix un canvi de paradigma basat en la ciència bàsica. El que crema són plantes amb una llarga història evolutiva que s'ha d'entendre si es vol fer una gestió sostenible.

CIDE Comunicació