Baula: programa pilot d’acompanyament per a estudiants de primer

  • November 14th, 2023
Baula: programa pilot d’acompanyament per a estudiants de primer

El curs 2023-2024, la Universitat de València ha posat en marxa Baula, un programa pilot d’acompanyament per a estudiants de primer que té com a objectiu reforçar la incorporació i el vincle del nou estudiantat amb els seus estudis, la vida universitària i la institució. Baula comprén accions formatives per titulacions, que han finalitzat recentment, i una acció d’acompanyament al llarg del curs.

El programa Baula s’ha implantat en els graus d’Informació i Documentació, Geografia i Medi Ambient, Sociologia, Enginyeria Electrònica de Telecomunicació i Enginyeria Telemàtica. Implica estudiantat de primer així com també professors i professores que s’encarreguen de les accions d’acompanyament.

Les accions formatives Baula són tallers específics de curta durada basats en experiències i dinàmiques que han buscat acostar l’estudiantat a l’aplicació pràctica del que estan estudiant a les aules. L’objectiu ha estat ajudar a descobrir les possibilitats de cada grau i reforçar l’inici de la trajectòria acadèmica de l’estudiantat universitari. Així, l’estudiantat d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicació i el d’Enginyeria Telemàtica han cursat un taller de robòtica de competició; el de Sociologia ha participat en un taller de sociologia aplicada al procés de definició del centre de memòria del Cabanyal-Canyamelar; i l’estudiantat de Geografia i Medi Ambient i d’Informació i Documentació han realitzat dinàmiques de grup i participatives per descobrir com podria ser la seua feina d’ací uns anys.

A més de les accions formatives, Baula també implica una acció d’acompanyament, amb orientació i seguiment al llarg del curs, a través de sessions individuals i grupals entre professorat i estudiantat dels graus que participen en l’edició pilot del programa.

El programa Baula està impulsat pel Vicerectorat d'Estudis, mitjançant la Delegada de la Rectora per a Trajectòries Acadèmiques, i està gestionat pel Sedi-Servei d’Informació i Dinamització amb la col·laboració dels tres centres implicats en aquesta primera edició: l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), la Facultat de Ciències Socials i la Facultat de Geografia i Història.