NoRumourHealth: un projecte per a evitar la propagació de notícies falses en l'àmbit de la salut

  • Research Team of Scientific Culture (SCIENCEFLOWS)
  • Ana M Serra Perales
  • February 26th, 2020
Image de la noticia

Un dels majors reptes als quals s'enfronta la comunitat mèdica i científica en els últims anys és la lluita contra les faules o les fakenews. Amb l'objectiu d'evitar la propagació de rumors falsos, el projecte NoRumourHealth desenvoluparà una aplicació especialment dissenyada per a les persones majors de 65 anys que els permetrà detectar informació falsa. El projecte, amb perspectiva internacional, es desenvoluparà a Espanya, Grècia i Polònia.

Encara que les faules informatives no són una novetat dels últims anys, és cert que Internet i l'era de la postveritat han potenciat la seua difusió en àrees especialment sensibles i amb conseqüències potencialment greus com és l'àmbit de la salut. A més, algunes aplicacions com a Whatsapp contribuïxen ràpidament a la propagació d'esta mena d'informacions. Amb l'objectiu de contribuir a evitar l'acceptació i difusió d'informació falsa en matèria sanitària, NoRumourHealth desenvoluparà d'una banda una aplicació i, per un altre, mòduls informatius. Així, es pretén dotar a la població de les ferramentes per a contrarestar la informació.


Una aplicació per a majors de 65 anys

Miembros del equipo en la reunión inicial del proyecto que tuvo lugar en Diciembre de 2019
Miembros del equipo en la reunión inicial del proyecto
que tuvo lugar en Diciembre de 2019

Un dels aspectes més nous del projecte és el seu enfocament cap a un dels sectors de la població que ha mostrat en algunes investigacions ser més procliu a compartir informació falsa: persones majors de 65 anys i que han tingut un accés a les noves tecnologies tardà o fins i tot una escassa alfabetització digital. Dins d'este sector de la població es posarà un especial focus d'interés en les dones, ja que solen ser les que es preocupen més per la salut dels quals tenen al voltant.
L'aplicació, que serà testada en un primer moment en fase d'estudi pilot, serà intuïtiva i fàcil d'utilitzar per a este sector de la població. D'esta manera, una vegada reben informació de l'àmbit de la salut, podran comprovar en l'aplicació si es tracta d'una notícia amb base científica o si és simplement una faula.


Mòduls formatius
A més de desenvolupar una aplicació digital, el projecte crearà també una sèrie de mòduls digitals en obert que oferiran formació sobre els mites de salut més freqüents. També permetran desenvolupar estratègies per a detectar alguns de les faules més freqüents i com afrontar informació de salut imprecisa. Finalment, NoRumourHealth publicarà també un llibre de desinformació en salut.
El projecte pretén, per tant, oferir recursos formatius a la població ja que alguns estudis han evidenciat com les correccions i les malinterpretaciones de la informació són més eficients i causen major impacte en els usuaris quan es realitzen de manera clara i sempre que els missatges no siguen amenaçadors ni requerisquen un canvi d'actitud de les persones. A més, les investigacions han evidenciat com, una vegada una informació és presa per algú com a certa, és molt difícil que es produïsca una canvi d'opinió.

Projecte Erasmus+KA2
En el projecte participen juntament amb ScienceFlows l'Institut Salut sense Faules (Espanya), Danmar Computers (Polònia), EVROPEI IHNILATES (Grècia) i FyG Consultors (Espanya). Té una duració total de dos anys (2019-2021) i rep un finançament total que ascendix a 129.543€.

Erasmus

[NoRumourHealth 2019-1-ES01-KA204-064037] is an Erasmus+ project funded under the Key Action 2: Cooperation for innovation and the Exchange of Good Practices, KA204: strategic Partnership for Adult Education.