University of Valencia logo Logo del portal

  • Universitat de València

Conjunt de conferències impartides pel professorat de secundària especialista en els diversos autors (Plató, Descartes,  Nietzsche i Simone de Beauvoir) per a reforçar els coneixements dels alumnes de 2n de Batxillerat.

Destinataris: alumnat de 2n de batxillerat.

Organització: Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València.

Coordinació: Juan de Dios Bares (Juan.D.Bares@uv.es)


PRIMERA SESSIÓ:

Plató (Atenes c. 427-347 a. de C.), filòsof grec seguidor de Sòcrates i mestre d'Aristòtil. En 387 va fundar l'Acadèmia, institució que continuaria la seua marxa al llarg de més de nou-cents anys i a la qual Aristòtil acudiria des d'Estagira a estudiar filosofia al voltant del 367, compartint uns vint anys d'amistat i treball amb el seu mestre. Va participar activament en l'ensenyament de l'Acadèmia i va escriure, sempre en forma de diàleg, sobre els més diversos temes, tals com a filosofia política, ètica, psicologia, antropologia filosòfica, epistemologia, gnoseología, metafísica, cosmogonia, cosmologia, filosofia del llenguatge i filosofia de l'educació; va intentar també plasmar en un Estat real la seua original teoria política, raó per la qual va viatjar dues vegades a Siracusa, Sicília, amb intencions de posar en pràctica allí el seu projecte, però va fracassar en ambdues ocasions i va aconseguir escapar penosament i corrent perill la seua vida a causa de les persecucions que va patir per part dels seus opositors. La seua influència ha sigut incalculable en tota la història de la filosofia, de la qual s'ha dit amb freqüència que va aconseguir identitat com a disciplina gràcies als seus treballs.

Ponent: Juan Antonio Negrete

Data de realització: Divendres 25 d'octubre de 2019

Hora i lloc de realització: de 12.00 a 14.00 hores, en l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

Inscripció: de l'11 al 23 d'octubre de 2019

SEGONA SESSIÓ: 

René Descartes (La Haye en Touraine (Francia), 31 de marzo de 1596 - Estocolmo (Suecia), 11 de febrero de 1650) fue un filósofo, matemático y físico francés, considerado como el padre de la geometría analítica y de la filosofía moderna, así como uno de los epígonos con luz propia en el umbral de la revolución científica. Es conocido su célebre principio “cogito ergo sum” -traducido como “pienso luego existo”- que es uno de los elementos básicos del racionalismo. Se “método cartesiano” expuesto en sus obras en Reglas para la dirección de la mente (1628) y Discurso del método (1637), estableció una ruptura con la escolástica y se caracterizó por la simplicidad de las cuatro normas y la consideración del método matemático como modelo.

Ponent: Guillermo Quintás.

Data de realització: divendres 14 de febrer de 2020

Hora i lloc de realització: de 12.00 a 14.00 hores, en l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

Inscripció: del 31 de gener al 12 de febrer de 2020

  • Realitza la inscripció 

TERCERA SESSIÓ:

Friedrich Nietzsche (Röcken (Regne de Prússia), 15 d'octubre de 1844-Weimar (Imperi Alemany), 25 d'agost de 1900) va ser un filòsof, poeta, músic i filòleg alemany del segle XIX, considerat un dels filòsofs més importants de la filosofia occidental, l'obra de la qual ha exercit una profunda influència tant en la història com en la cultura occidental.
Nietzsche va escriure sobre temes tan diversos com l'art, la filologia, la història, la religió, la ciència o la tragèdia. Va fer una crítica de la cultura, la religió i la filosofia occidental mitjançant la genealogia dels conceptes que les integren, basada en l'anàlisi de les actituds morals (positiva i negativa) cap a la vida. Aquest treball va afectar profundament a generacions posteriors de teòlegs, antropòlegs, filòsofs, sociòlegs, psicòlegs, politòlegs, historiadors, poetes, novel·listes i dramaturgs. Va meditar sobre les conseqüències del triomf del secularismo de la Il·lustració, expressada en la seua observació «Déu ha mort», d'una manera que va determinar l'agenda de molts dels intel·lectuals més cèlebres després de la seua mort.

Ponent: Maite Larrauri.

Data de realització: divendres 3 d’abril de 2020

Hora i lloc de realització: de 12.00 a 14.00 hores, en l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

Inscripció: del 20 de març a l’1 d’abril de 2020

  • Realitza la inscripció 

QUARTA SESSIÓ:

Simone de Beauvoir (París, 9 de gener de 1908-París, 14 d'abril de 1986) va ser una escriptora, professora i filòsofa francesa feminista. Va ser una lluitadora per la igualtat de drets de la dona i per la despenalització de l'avortament i de les relacions sexuals. Va escriure novel·les, assajos, biografies i monogràfics sobre temes polítics, socials i filosòfics. El seu pensament s'emmarca en el corrent filosòfic de l'existencialisme i la seua obra El segon sexe, es considera fonamental en la història del feminisme.

Ponent: Rafael Cabezas

Data de realització: Divendres 24 d'abril de 2020

Hora i lloc de realització: de 12.00 a 14.00 hores, en l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

Inscripció: del 3 al 22 d'abril de 2020

  • Realitza la inscripció

 

Programa per a descarregar [PDF]

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy