University of Valencia logo Logo del portal

  • Universitat de València

Què és?

El professor d’una assignatura que s’imparteix a la universitat demana als seus estudiants, com a treball, l’elaboració del guió per a una xicoteta obra de teatre sobre conceptes químics dirigida a alumnat de Batxillerat de la modalitat de Ciències. Eixe és el punt de partida del divertiment que tindran vostés ocasió de presenciar.

Es poden barrejar teatre i química?

És possible, ho hem fet i el resultat final ha sigut fantàstic. “El Teatre és pura Química; la Química és pur Teatre” és una activitat acadèmica que persegueix tres objectius: en primer lloc, que les autores/actrius i els autors/actors s’enfronten al repte de motivar a un grup de xics i xiques de 16-18 anys cap a l’estudi de la Química. En segon lloc, que analitzen i disseccionen les nocions químiques més bàsiques, per a trobar eixa metàfora, eixa  situació  inesperada i sorprenent, que permeta aproximar-se a elles d’una manera distinta. I, per últim, que qui vaja a gaudir de l’obra des del pati de butaques veja aquesta disciplina amb altres ulls, que reconega i valore la seua presència en la vida quotidiana i que, fins i tot, s’enamore un poc més d’ella.

No estem, doncs, davant d’una obra representada per actrius i actors professionals. Són les i els estudiants, essencialment, qui li donen vida. Han posat, això sí, tot el que tenien a mà: el seu enginy, la seua millor voluntat i el temps escàs que les classes i les pràctiques els deixaven per a assajar. Els uneix, ens uneix, la passió per aquesta ciència nostra, tan rica, tan versàtil i tan il·lusionant.

Trajectòria

El projecte es va iniciar en 2008 i, des d’aleshores, ja s’han dut a terme més de mig centenar de representacions, tant en la sala Darwin del Campus de Burjassot de la UV, com, per exemple, en el Parque de las Ciencias de Andalucía-Granada (2009), en la Casa de Cultura Marqués González de Quirós de Gandia (2010 i 2011), en l’Instituto Ramiro de Maeztu de Madrid (en el marc dels actes de l’Any Internacional de la Química 2011), en la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant (2013) o en la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau (durant la I Trobada de Propostes d’Innovació Docente i de Teatre de la UV “El teatre com a eina docent a les aules”, celebrada en 2018).

Per aquest projecte, el professor Rosendo Pou va rebre en 2010 el Premi Universitat-Societat en la seua modalitat “Qualitat i Innovació Docent”, atorgat pel Consell Social de la UV.

Més Informació: 

Contacte: 

 

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy