Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Astronomia i Astrofísica Logo del portal

 Cicle de conferències:

 

 

Univers quàntic

 

 

"Arquitectura Còsmica IV:

L'UNIVERS QUÀNTIC"

Fundació Valenciana d'Estudis Avançats

Armando Pérez Cañellas El món quàntic 22 setembre 2016
Eugenio Roldán Serrano Llum quàntica 29 setembre
Mari Carmen Bañuls Polo Simulacions quàntiques 6 octubre 2016
Carlos Navarrete Benlloch Tecnologies quàntiques 20 octubre 2016
Gonzalo Olmo Alba Forats negres quàntiques 27 octubre 2016

 

Fullet informatiu

 

Novetat Arquitectura Còsmica IV

 


 

Imatge conferència A. Pérez  Conferenciant: Dr. D. Armando Pérez Cañellas
  Títol: El món quàntic
  Dijous 22 de setembre de 2016 (19h)

 Resum:

Amb més de cent anys d'història, la mecànica quàntica és una teoria d'indubtable èxit, ja que no s'ha observat cap desviació experimental de les seues prediccions. Són innombrables les aplicacions tecnològiques que ha permès, des del transistor al LED, incloent-hi el control de circuits semiconductors o les futures possibilitats del grafè. Malgrat aquest èxit, el comportament del món quàntic queda lluny de la nostra experiència quotidiana, i els seus conceptes encara ens són estranys. En aquesta xarrada, tractarem de fer una introducció a les idees que van conduir al naixement de la mecànica quàntica, i parlarem de les seues conseqüències teòriques i pràctiques, en particular de les futures possibilitats de la informació i la computació quàntiques.

 


 

imatge conferència E. Rodán  Conferenciant: Dr. D. Eugenio Roldán Serrano
  Títol: Llum quàntica
  Dijous 29 de setembre de 2016 (19h)

Resum:

 

Ja ho va dir Samuel Johnson, “tots sabem què és la llum, però no és fàcil dir què és”. La física clàssica va establir al llarg XIX que la llum no són sinó ones electromagnètiques, però a principi del segle XX va quedar clar que no n’hi havia prou aquest punt de vista ondulatori. La teoria quàntica hauria de resoldre els problemes i ens hauria de deixar una estranya imatge sobre la qüestió què és la llum (unes vegades ones, altres vegades partícules). En aquesta xarrada s'explicarà què diu la teoria quàntica respecte a la naturalesa de la llum i s'analitzaran  algunes de les situacions paradoxals a què aquesta visió ens porta.

 


 

Imatge conferència MC. Bañuls  Conferenciant: Dra. Da. Mari Carmen Bañuls Polo
  Títol: Simulacions quàntiques
  Dijous 6 d'octubre de 2016 (19h)

Resum:

La simulació és una eina crucial per a l'estudi de molts problemes complexos. Consisteix a imitar el comportament del sistema que volem estudiar mitjançant altres mitjans, amb la finalitat de ser capaços de predir-ne el comportament.

La física dels sistemes quàntics de molts cossos planteja abundants qüestions, la solució exacta de les quals no coneixem, o no podem calcular. La seua repercussió, però, abasta des del nivell teòric més fonamental fins a les aplicacions tecnològiques. Per això, l'interès a desenvolupar tècniques que ens permeten simular aquests sistemes. Aquestes simulacions poden ser clàssiques, és a dir, realitzades mitjançant ordinadors convencionals. Una de les característiques dels estats quàntics, l'entrellaçament, és un ingredient fonamental que cal tenir en compte per a l'èxit de tals simulacions.

Tanmateix, atesa la complexitat dels sistemes quàntics, alguns dels problemes que ens interessen només poden ser simulats per altres sistemes quàntics. Aquesta idea és el punt de partida del camp de la simulació quàntica, que gràcies als avanços tecnològics actuals, que permeten la manipulació precisa de sistemes quàntics al laboratori, esdevé una possibilitat cada vegada més propera.

 


 

Imatge conferència C. Navarrete  Conferenciant: Dr. D. Carlos Navarrete Benlloch
  Títol: Tecnologies quàntiques
  Dijous 20 d'octubre de 2016 (19h)

Resum:

 

Juntament amb la relativitat general d'Einstein, la mecànica quàntica és la teoria científica que millor descriu tots els fenòmens físics a què tenim accés avui dia. Malgrat que les lleis que la componen estan matemàticament ben definides i són relativament senzilles, aquestes xoquen completament amb la intuïció que tenim del món; tant, que encara no hi ha un acord unànime sobre el seu significat físic exacte. Si bé encara hi ha científics que intenten determinar la interpretació “correcta” de les lleis quàntiques, de fa dècades la gran majoria ha optat per assumir-les com un dogma, i tractar de generar amb aquestes lleis aplicacions tecnològiques útils.

En aquesta conferència aprendrem aquestes aplicacions que mai no haurien estat possibles sense els coneixements de mecànica quàntica de què avui disposem. D'una banda, parlarem de tecnologies que ja estan al nostre voltant i que ens fan la vida més fàcil: làsers, LED, components electrònics, ressonàncies magnètiques, etc. D'altra banda, ens endinsarem també en les aplicacions que estan a punt d’arribar gràcies al processament quàntic de la informació, com ara els ordinadors quàntics o la comunicació quàntica. Ens familiaritzarem també amb noves tecnologies que han aparegut en els últims anys, i que ens permeten crear petits prototips amb què testar aquestes aplicacions. Veurem com algunes d'aquestes noves tecnologies freguen la ciència ficció, fins al punt d'haver estat titllades d’“impossibles” fa només unes dècades pels pares mateixos de la física quàntica.

 


 

imatge conferència G. Olmo  Conferenciant: Dr. D. Gonzalo Olmo Alba
  Títol: Forats negres quàntics
  Dijous 27 d'octubre de 2016 (19h)

Resum:

Els forats negres són una predicció de la teoria de la relativitat general d'Einstein i la seua existència ha estat verificada recentment mitjançant l'observació directa d'ones gravitacionals. Això, que ha permès explicar nombrosos fenòmens astrofísics, planteja també grans interrogants. Stephen Hawking va descobrir que aquests objectes es poden evaporar a causa d'efectes quàntics, però el procés d'evaporació sembla estar en conflicte amb els fonaments de la teoria quàntica. L'objectiu principal d'aquesta xarrada és discutir els processos físics involucrats en la formació i evaporació de forats negres i presentar alguns dels últims avanços en aquest camp de la física teòrica.