Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Història de l'Art Logo del portal

.
.
.

III Seminari de Cultura Visual i Antropologia de la imatge (13-XII-2016): "L'espectacle de la Passió: geografia, cos i imatge"

  • 16 de setembre de 2016
Image de la noticia

El Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València, amb el copatrocini de la Facultat de Geografia i Història, organitza aquest seminari com a activitat complementària dels nostres estudis de Grau i Postgrau en Història de l'Art. Està destinat fonamentalment a l'alumnat de la matèria de "Historiografia artística" de tercer curs del Grau en Història de l'Art, estudiants de l'últim any d'aquesta titulació, així com del Màster en Història de l'Art i Cultura Visual i del Doctorat en Història de l'Art.

El seminari serà impartit per membres del grup de recerca Irudi (Universitat de Buenos Aires, Universitat de Barcelona) i abordarà l'estudi de les rèpliques que de Jerusalem s'han fet al llarg de la història amb fins religiosos o lúdics. S'analitza una particular geografia sagrada de Terra Santa i del cos de Crist des de la perspectiva metodològica de l'antropologia de la imatge i els estudis visuals.

"Al desembre de 1999 es va inaugurar a Buenos Aires el parc temàtic Terra Santa, un espai en el qual es recreen amb cartró pedra les principals fites de la ciutat de Jerusalem. És comprensible que la valoració inicial d'aquest particular centre d'oci estigui irremeiablement intervinguda per l'exaltació kitsch: els sants llocs reproduïts en poliuretà, la Creació explicada en un espectacle de imatges, llum, so i raigs làser, la Resurrecció representada per un enorme Crist de 18 metres que emergeix cada hora del calvari ... No obstant això, després d'aquesta primera impressió, una mirada més atenta i sense prejudicis ens permet trobar una sèrie d'elements analítics que problematitzen una lectura plana i merament menyspreadora, percebent com, en realitat, Terra Santa és un escenari eficaç per repensar multitud de qüestions vinculades amb l'ús de les imatges, la cultura material religiosa o la religió en el món contemporani."

Llista d'enllaços: