Logo de la Universitat de València Logo Experimenta Logo del portal

  • Fira Experimenta 2017

El 83% dels projectes guardonats en 2019 van estar presentats per dones

  • 23 de setembre de 2019
Acte de lliurament de premis

Dels projectes guardonats (premi i menció d’honor) ena XIV Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia, el 83% van ser presentats per dones, en una edició on s’han admès 98 projectes. En xifres, al taller infantil Fisicalàndia han participat més persones que mai: 400. A més, 1.900 de les 5.000 persones visitants d’Experimenta van exercir el dret al vot del públic.

Pel que fa als premis als projectes, es van lliurar a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip de València, per part d’Adela Valero, vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València. Són 5 per categories (quatre d’ells dotats amb 300 euros, i un al projecte més votat pel públic, amb 200 euros). També es van donar 14 mencions d’honor. El jurat, constituït per professorat universitari i de centres de secundària, valorà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

Els projectes premiats en la categoria “Experiments i Demostracions de Física” van ser el de l’English School Los Olivos de Godella (Maxwell y la velocidad de la luz) i el de l’IES Dr. Peset Aleixandre de Paterna, Música maestro. Pel que fa a la categoria d’“Aplicacions Tecnològiques”, els centres guardonats foren el Sutherland High School de Pretòria (Sud-Àfrica), amb el projecte 6D-Bot Explorer i l’IES Benlliure de València amb Maqueta de un aparcamiento. El premi del públic va recaure en el Colegio Claret Fuensanta de València amb la proposta Hivernacle.

“Aquesta activitat formativa i també lúdica ha millorat l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia, especialment la física, mitjançant projectes STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) realitzats per alumnat de secundària. A més, el taller Fisicalàndia, per a xiquetes i xiquets, ha tingut molta participació”, destaca Chantal Ferrer, coordinadora d’Experimenta i professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València. El comité organitzador de la fira i concurs el formen també Jordi Vidal Perona, Miguel V. Andrés Bou i Amparo Pons Martí.

Entre d’altres, Experimenta també té com a objectiu promoure les vocacions en ciència i tecnologia, especialment en Física, i entre les dones, que enguany han arribat a ser la meitat de les persones participants i han aconseguit més del 80% dels premis. També s’ha incidit en els problemes ambientals i de sostenibilitat, sobre els quals tractaven diferents projectes i mostraven la importància de la física i de la tecnologia per al seu enteniment i possible solució.    

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física, Caixa Popular, la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat o la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres institucions.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies