Logo de la Universitat de València Logo Experimenta Logo del portal

AMPLIADA FINS AL 5 DE FEBRER la inscripció per XIX Fira-Concurs Experimenta

  • 24 de gener de 2024
XIX fira-concurs Experimenta 2024
XIX fira-concurs Experimenta 2024

Experiments i demostracions de Física i Tecnologia realitzats per alumnat d'ESO, Batxillerat i cicles formatius. INSCRIPCIÓ OBERTA FINS al 5 DE FEBRER (AMPLIAMENT). No t'ho perdes!

La XIX Fira-Concurs Experimenta 2024 es proposa convertir a l'alumnat en protagonista actiu i creatiu de la ciència i la tecnologia. L'objectiu es que cada grup participant (màxim 4 persones), amb l'ajuda del seu professorat, treballe un projecte experimental d'àmbit STEM, ho mostre i explique, incidint especialment en els aspectes de física involucrats. Es proposem, a més, incentivar i incrementar la participació de les dones. 

ACCEDEIX a tota la INFORMACIÓ de la XIX convocatòria

DATES CLAU

INSCRIPCIÓ amb fitxa descriptiva del projecte, fins al 5 DE FEBRER 29 de GENER 2024 
ENVIAMENT ENLLAÇ DE VIDEO dels projectes admesos, fins al 18 d'abril
FIRA presencial: 21 d'abril en el Museu de les Ciències de València.

Les propostes poden pertànyer a qualsevol àmbit o tema STEM, encara que han de posar de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la seua interrelació. S'estableixen dues modalitats de participació i concurs: demostracions i experiments de física i projectes d'aplicacions tecnològiques. 

Entre els projectes que es presenten en la fira es concediran cinc premis. Quatre d'ells valorats amb 150€ per cada participant del grup i premi al projecte més votat pel públic visitant amb 100 € per participant. També es concediran diferents mencions d'honor. A més, s'atorgaran premis per als departaments dels professors amb projectes guanyadors: materials per al muntatge d'experiències de física o tecnologia.

El bon funcionament dels experiments i prototips, la correcta comprensió per part de les i els participants del seu treball i la claredat de les explicacions són els aspectes més valorats. En acabar la fira se celebrarà el lliurament de premis i en una data posterior s'onganitzarà una exposició de projectes premiats.

La innovació i el desenvolupament tecnològic depenen, en gran mesura, de la curiositat i de l'entusiasme per a conéixer i comprendre tot el que es envolta, fins i tot les coses més quotidianes. És molt important que l'alumnat puga implicar-se en primera persona en la ciència. I especialment des del punt de vista experimental, un àmbit que permet adquirir familiaritat amb la realitat i posar en joc la capacitat de discussió i de relacionar allò que observa amb els principis de la ciència i amb les aplicacions tecnològiques.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN), a més de la col·laboració d'altres entitats, com el Museu de les Ciències de València (CAC), l'Ajuntament de València, Premis Sapiència, IFIC, la Reial Societat Espanyola de Física, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat i la Unitat d'Igualtat de la UV, el Grup de Treball de Física Arquimedes, Grup ScienceFlows, i diferents entitats externes.

Experimenta va nàixer en 2005 amb l'objectiu d'involucrar a l'alumnat l'any Mundial de la Física d'una manera activa i creativa. L'entusiasme dels concursants i dels visitants va ser extraordinari i va contribuir a transformar l'acte en un esdeveniment anual.

Més informació: https://go.uv.es/experimenta/fira