Universitat de ValènciaFacultat de FísicaFira Experimenta Logo del portal

Èxit de públic i premiats en la XIX Fira-Concurs Experimenta

  • 22 d’abril de 2024
fira 2024

unes 3000 persones a la fira, i 15 guardonats (4 premis i 11 mencions d'honor)

Al voltant de 3000 persones van gaudir la XIX Fira-Concurs Experimenta 2024, celebrada el 21 d'abril al Museu de les Ciències de València amb 74 projectes STEM admesos (330 participants entre alumnat i professorat de secundària). Finalitzada la fira, a les 13:30 es va celebrar l'acte de lliurament de premis a l'auditori Santiago Grisolía del Museu que es va retrasmetre per streaming al canal youtube del museu, amb més de 10000 suscriptors. L'acte ha sigut precedit pel breu espectacle científic "Màgia o física?", a càrrec dels estudiants de primer curs de Física, Roser Forment i Miguel Hernández, que també són membres del grup Photonets.

Els PROJECTES PREMIATS en la XIX Fira-Concurs Experimenta 2024 atorgats pel jurat van ser, en la categoria Experiments i Demostracions de Física: el del IES Veles e Vents (Gandía) ('Doneu-me un punt de suport i resoldré equacions de segon grau') pel que fa la ESO i el del British School Alzira ('Visualització dels electrons de Bohr:ones estacionàries en anells') de Batxillerat. Pel que fa a la categoria d’Aplicacions Tecnològiques, els centres guardonats van ser el centre educatiu Gençana de Godella ('Càpsula espai-temps') de la ESO, i el IES de Moixent ('Coet 2.0') pel que fa a Batxillerat.

Presidint la taula institucional que atorgava els premis i els diplomes es trobava, Mª Isabel Vázquez, vicerectora d'estudis de la UV, a mès de Ana Mª Ortells, Directora General de la CAC, Enric Valor, degà de la Facultat de Física, Núria Rius, Directora de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) centre mixte CSIC-UV,  Mariam Tórtola presidenta de la secció local de la Real Sociedad Española de Física, Sergi Serrano, president de l’Associació de Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV) i Jordi Vidal, coordinador dels Jurats.

Abans de conèixer el resultats del concurs, es va fer reconeixement a la participació internacional a tres grups de batxillerat de la Uddevalla Gymnasieskola de Vätra Göttaland, de Suècia que han participat a la fira amb projectes de física. A continuació es van fer públics els projectes guardonats, amb premis de 150 €/participant a més d'obsequis per al professorat i per tots els grups participants que van rebre 11 mencions d’honor. El jurat, constituït per professorat universitari i de centres de secundària, ha valorat el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

Un premi addicional per a tots els grups es la invitació a exposar els seus projectes en EXPERIMENTA TOP en coincidència amb Expociència l'11 de maig, i els videos que es grabaran amb la seua explicació i que es depositaran en llínia com a materials docents oberts per donar difusió.

La Fira-Concurs Experimenta és organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de valència i compta amb la col·laboració de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia- Ministeri de Ciència i Innovació, a més d'altres entitats i institucions.

Donem l'enhorabona a les i els participants pel seu treball extraordinari, i especialment als grups guardonats