Logo de la Universitat de València Logo Experimenta Logo del portal

La Facultat de Física convoca la XVIII fira Experimenta per a promoure la ciència i la divulgació en alumnat preuniversitari

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 d’octubre de 2022
logo fira experimenta

Estudiantes i estudiants de Batxillerat, ESO i cicles formatius poden inscriure’s fins al 5 de febrer a la Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta 2023, convocada per la Facultat de Física de la Universitat de València per al pròxim 2 d’abril al Museu de les Ciències de València.

La Fira-Concurs Experimenta incentiva l’estudiantat a involucrar-se en la ciència treballant projectes experimentals STEM (acrònim dels termes en anglès Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Individualment, o en grups de quatre membres com a màxim, l’alumnat du a terme aquests projectes amb la supervisió d’un professor o professora del seu centre. Una vegada finalitzats, els exposen i expliquen al públic visitant, posant de relleu les relacions entre fenòmens naturals i aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. És habitual que en aquesta festa de la ciència participen entre 70 i 90 projectes diferents, al voltant de 400 persones i hi haja més de 4.000 visitants.

La primera edició d’aquesta fira-concurs va ser el 2005 amb motiu de l’Any Mundial de la Física. Aquest tenia, i té, la intenció d’apropar-se al públic més jove d’una manera activa i creativa. L’èxit de l’acte el va convertir en un esdeveniment anual.

Experimenta és també un concurs en què s’atorguen diferents mencions d’honor i un total de cinc premis a l’alumnat. Quatre premis de 300 euros, corresponents a cada categoria i subcategoria, i un premi de 200 € al projecte més votat pel públic visitant. El professorat amb projectes guardonats també rebrà premis en forma de material experimental per a la docència. El jurat valora la qualitat i l’originalitat dels projectes, però sobre tot que l’alumnat haja comprés el seu treball i siga capaç d’explicar-lo amb claredat.

En una data posterior tindrà lloc una exposició dels projectes guardonats, en la qual es gravaran vídeos de l’alumnat explicant aquests projectes. Els vídeos i materials annexos es publicaran com materials docents i de divulgació en Internet, per a difondre el treball dels centres de secundària i per a animar a uns altres grups a fer experiments i a gaudir de la ciència en primera persona.

La Fira Experimenta compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICIN) mitjançant un projecte competitiu, el Museu de la Ciència de València, l’Ajuntament de València, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Reial Societat Espanyola de Física i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, entre altres.

 

Bases de la convocatòria any 2023 ací.

Procediment d’inscripció ací.

Enllaç a tota la informació de la convocatòria de 2023 ací

Web Experimenta: https://www.uv.es/experimenta