Universitat de ValènciaFacultat de FísicaFira Experimenta Logo del portal

La fira-concurs Experimenta organitzada per la Universitat de València congrega 3.000 persones al Museu de les Ciències

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 d’abril de 2024
Lliurament de premis de la fira-concurs Experimenta de l’any 2024, celebrada en el Museu de les Ciències de València.
Lliurament de premis de la fira-concurs Experimenta de l’any 2024, celebrada en el Museu de les Ciències de València.

El Museu de les Ciències de València ha acollit aquest diumenge 21 d’abril entre les 10 i les 13 hores la XIX Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, amb l’assistència de 3.000 persones. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València (UV), és una festa de la ciència que cada any congrega milers de persones i acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.

Experimenta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, entre d’altres entitats, ha comptat amb més de 70 parades, amb diferents projectes experimentals STEM desenvolupats per grups d’alumnat d’ESO i batxillerat, amb l’ajuda del seu professorat, un total de més de 300 participants que varen fer divulgació dels seus treballs al públic en les 3 hores de durada de la fira.

Finalitzada la fira, a les 13:30 es va celebrar el lliurament de premis a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu, el qual es va retrasmetre per streaming al canal de YouTube del museu, amb més de 10.000 subscriptors. L’acte fou precedit pel breu espectacle científic “Màgia o física?”, a càrrec d’estudiantat de primer curs de Física, en concret Roser Forment i Miguel Hernández, que també són membres del grup Photonets.

Els projectes premiats en la XIX fira-concurs Experimenta 2024 atorgats pel jurat van ser, en la categoria Experiments i Demostracions de Física el de l’IES Veles e Vents (Gandia), amb “Doneu-me un punt de suport i resoldré equacions de segon grau” pel que fa a l’ESO i el del British School Alzira (“Visualització dels electrons de Bohr: ones estacionàries en anells”) de batxillerat. En la categoria d’Aplicacions Tecnològiques, els centres guardonats van ser el centre educatiu Gençana de Godella (“Càpsula espai-temps”) a l’ESO i l’IES de Moixent (“Coet 2.0”) en batxillerat.

Abans de conéixer el resultats del concurs, es va fer reconeixement a la participació internacional a tres grups de batxillerat de la Uddevalla Gymnasieskola de Vätra Göttaland, de Suècia que han participat a la fira amb projectes de física. A continuació es van fer públics els projectes guardonats, amb premis per als participants i obsequis per al professorat i per tots els grups participants que van rebre 11 mencions d’honor. El jurat, constituït per professorat universitari i de centres de secundària, ha valorat el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

Un premi addicional per a tots els grups és la invitació a exposar els seus projectes en EXPERIMENTA TOP coincidint amb Expociència l’11 de maig, i els vídeos que es gravaran amb la seua explicació i que es depositaran en línia com a materials docents oberts per donar difusió. Com a novetat, enguany augmenta la dotació econòmica dels premis: els quatre del jurat arriben a 600 € per a un grup de 4 participants (150 €/participant).

En la taula que atorgava els premis i els diplomes es trobaven Mª Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis de la UV: Ana Mª Ortells, directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències; Enric Valor, degà de la Facultat de Física de la UV; Núria Rius, directora de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt CSIC-UV; Mariam Tórtola, presidenta de la secció local de la Real Sociedad Española de Física; Sergi Serrano, president de l’Associació de Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV) i Jordi Vidal, coordinador dels Jurats.

El comité organitzador de la fira-concurs Experimenta l’integren Chantal Ferrer Roca, professora del Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme de la UV i coordinadora de la fira-concurs, els professors Jordi Vidal Perona i Miguel V. Andrés Bou, i la professora Amparo Pons Martí.

Experimenta va nàixer el 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’estudiantat en l’Any Mundial de la Física de manera activa i creativa. L’extraordinari entusiasme de concursants i visitants en aquesta primera convocatòria va ajudar a convertir-lo en un esdeveniment anual.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FECYT-MICIN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències de València, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat, el secunden l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes i Expociència.

 

Més informació sobre Experimenta:

https://ir.uv.es/experimenta/feria

https://ir.uv.es/experimenta/fira

http://www.uv.es/experimenta

Imatges: