Logo de la Universitat de València Logo Experimenta Logo del portal

La fira Experimenta de la Universitat de València arriba amb 66 projectes de ciència i tecnologia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de març de 2023
Image de la noticia

El Museu de les Ciències de València acull diumenge 2 d’abril la XVIII edició de la Fira-Concurs EXPERIMENTA d’Experiments i Demostracions. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa. Simultàniament a la fira (entre les 10 i les 13 hores) estarà actiu el taller infantil Fisicalàndia. Els premis es lliuraran a partir de les 13.30 hores.

En la fira-concurs està previst que participen 300 persones, entre alumnat i professorat. D’accés lliure, acollirà 66 parades, amb diferents projectes experimentals STEM desenvolupats per l’alumnat d’ESO, Batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda del professorat que el tutoritza. El públic podrà preguntar pel funcionament i els fonaments de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalàndia, per construir i entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votat pel públic visitant de la fira, així com diferents mencions d’honor.

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comitè organitzador el formen també Jordi Vidal Perona, Miguel V. Andrés Bou i Amparo Pons Martí. “També tenim un gran nombre de col·laboradors voluntaris de la facultat (60) i 30 integrants del jurat són professorat de la Universitat i d’ensenyament secundari”, apunta Ferrer.

Els treballs han de ser experimentals i estan classificats en dos tipus: les demostracions i experiments i, d’altra banda, els projectes d’aplicacions tecnològiques. En les explicacions, l’alumnat (individualment o en grups de fins a quatre) ha de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, explicant els principis físics en que es fonamenten.

Els actes acabaran a les 13 hores, i a partir de les 13.30 s’iniciarà el lliurament de premis, el qual tindrà lloc a l’auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències de València precedit per un breu espectacle científic. En una data posterior tindrà lloc una exposició dels projectes guardonats, en la qual es gravaran vídeos de l’alumnat en què els expliquen. Els vídeos i materials annexos es publicaran com a materials docents i de divulgació en Internet, per a difondre el treball dels centres de secundària i per a animar a uns altres grups a fer experiments i a gaudir de la ciència en primera persona.

La Fira Experimenta compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICIN) mitjançant un projecte competitiu, el Museu de les Ciències de València, l’Ajuntament de València, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) i la Reial Societat Espanyola de Física entre altres. Dins de la Universitat de València, a més de la Facultat de Física, col·laboren la Delegació de Incorporació a la Universitat, la Unitat de Igualtat, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, i el Servei de Formació Permanent.

 

Més informació sobre la fira-concurs Experimenta:

http://www.uv.es/experimenta

https://go.uv.es/experimenta/fira

Instagram, Facebook i Twitter @Fira Experimenta  #Experimenta23

Imatges: