Logo de la Universitat de València Logo Experimenta Logo del portal

La XVIII fira Experimenta mostra els projectes de 300 participants de secundària a 3.500 visitants

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 d’abril de 2023
Experimenta 2023

El Museu de les Ciències de València ha acollit aquest diumenge 2 d’abril pel matí la XVIII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, amb més de 3.500 visitants. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València (UV), ha acollit 66 projectes STEM, amb més de 300 participants (50% dones) i és una festa que acosta la física i la tecnologia a estudiantat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.

A més, a les 13.30 hores es va celebrar l’acte de lliurament de premis a l’auditori Santiago Grisolía del Museu, acte que es va retrasmetre per streaming en el canal de YouTube del museu, amb més de 10.000 subscriptors. L’acte va ser precedit pel breu espectacle científic “Entre llums i camps”, a càrrec dels estudiants de primer curs de Física, Elena Rodríguez i Pau Cirujeda, que també són membres del grup Photonets. La Fira-Concurs Experimenta compta amb la col·laboració de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a més d’altres entitats i institucions.

Els projectes premiats en la XVIII Fira-Concurs Experimenta 2023 van ser, en la categoria Experiments i Demostracions de Física, el de l’IES Peset Aleixandre (Paterna), ‘Ai, que fonc!’ (en Ensenyament Secundari Obligatori, ESO) i el del British School Alzira (‘Interferómetro de Michelson’), de Batxillerat. En la categoria d’Aplicacions Tecnològiques, els centres guardonats foren el Col·legi San José de la Montaña de Cheste (‘Les pastilles de la iaia (determinant analgèsics)’) en ESO, i l’IES Enric Valor de Silla (‘Em tires una mà?’) en Batxillerat. El premi per votació del públic recaigué en la proposta “Més val aigua que força”, del Col·legi Mariano Serra de València, d’alumnat d’ESO.

Dels cinc premis, quatre estan dotats amb 300 euros, i el projecte més votat pel públic amb 200 euros, a més d’obsequis per al professorat i per a tots els grups participants, els quals varen rebre 11 mencions d’honor. El jurat, constituït per 30 professors i professores d’universitat i de centres de secundària, ha valorat el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

En la taula institucional que atorgava els premis i els diplomes –copresidida per Pilar Ezpeleta, directora general d’Universitats i Ángeles Solanes, vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació de la UV–, es trobaven Julio Monreal, director adjunt de Relacions Institucionals i Promoció de la Ciutat de les Arts i de les Ciències (CAC); Elena Pinilla, vicepresidenta de la Real Sociedad Española de Física i membre de la Divisió d’Ensenyament i Divulgació de la Física; i Berta Rubio, vicedirectora de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC). També eren membres de la taula institucional Jordi Vidal, degà de la Facultat de Física (UV); Sergi Serrano, president de l’Associació de Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV) i Domingo Martínez, coordinador d’un dels grups de Jurats i professor del Departament de Física Aplicada de la UV.

 

Vídeo de l'actehttps://www.uv.es/experimdocs/feria2023/video_spot_02-04-2023

Galeria de fotos d’aquest acte: http://ir.uv.es/experimenta/fotos23 

Web d’Experimenta: http://www.uv.es/experimenta i http://go.uv.es/experimenta/fira23

Acta de tots els projectes premiats ací.