Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Logo del portal

Els discursos alternatius al poder, a debat en el Congrés Mediaflows

  • 4 d’octubre de 2021
Image de la noticia

Homero Gil de Zúñiga, Dimitra Dimitrakopoulou i Manuela Caiani, investigadors referents en l'estudi dels populismes, encapçalen el programa del Congrés Mediaflows 2021. La trobada abordarà la dissidència i la comunicació, és a dir, les veus i discursos generats en l'era dels fets alternatius.

La vocació d'aquest congrés, que tindrà lloc del 27 al 29 d'octubre de 2021 a València, és acollir un debat acadèmic sobre el paper que la comunicació està jugant actualment en les societats modernes com a eina amb què desafiar els discursos oficials i plantejar lectures alternatives a les veus del poder. No obstant això, s'analitzarà també el seu ús com a instrument per a construir versions de la realitat que poc o res tenen a veure amb les veritats fàctiques, donant resultat a una infinitat de faules i teories conspiratòries.

Obrirà la trobada acadèmica Homero Gil de Zúñiga, titular de la càtedra Medienwandel en la Universitat de Viena (Àustria), on dirigeix el Media Innovation Lab (MiLab), i Research Fellow en el Center for Information Technology Policy (CITP) de la Universitat de Princeton i en la Universitat Diego Portales de Xile. Després de la ponència d'inauguració, se celebrarà al Saló de Graus de la Facultad de Filologia, Traducció i Comunicació la taula de debat ‘Politics, populisms and power alternatives’. Hi participaran les investigadores Agnieszka Stepinska (Adam Mickiewicz University in Poznań, Polònia), Linda Bos (University of Amsterdam), Delia Belaven (Universitatea Babes-Bolyai, Romania) i Raquel Tarullo (CONICET. CITNoBA. l'Argentina).

Per la seua part, Dimitra Dimitrakopoulou, investigadora en el MIT i en la Universitat de Zuric en el marc del programa Marie Curie Global Fellow, establirà vincles entre la pseudociència, el populisme i l'alfabetització sanitària; en concret, abordarà el moviment antivacunació. Serà el 28 d'octubre. En aquesta jornada, que tindrà lloc a la Casa de la Ciència del CSIC, els investigadors Javier Serrano Puche (Universitat de Navarra), Concha Pérez Curiel (Universitat de Sevilla), Miguel Vicente Mariño (Universitat de Valladolid) i Andreu Casero Ripollés (Universitat Jaume I) posaran sobre la taula la simptomatologia i les conseqüències de ‘La pandèmia de la desinformació’.

Discursos extremistes

I clausurarà el congrés Manuela Caiani, professora adjunta en l'Institut d'Estudis Avançats (IHS) de Viena i en l'Institut de Scienze Umane e Sociali de la Scuola Normale Superiore (SNS) de Florència. Les seues investigacions se centren en l'extremisme de dreta a Europa i els Estats Units, la mobilització política i Internet. El divendres 29 la taula de debat la conformaran quatre periodistes en actiu: Noa de la Torre Alfaro (El Mundo i presidenta de la Unió de Periodistes Valencians), Raquel Pérez Ejerique (cap d'Informatius d'À Punt Mèdia), Antonio Maestre Hernández (La Marea) i Ana Pardo de Vera (Público).

Les sessions temàtiques de les vesprades versaran sobre els nous actors en la comunicació política -ciència i influencers-; les teories de la conspiració i el qüestionament dels discursos oficials; periodismes no mainstream; alternatives polítiques enfront de la política tradicional; moviments i contramoviments socials; i noves metodologies en la investigació en comunicació. El termini d’inscripció finalitza el pròxim 26 d'octubre.

 

Programa