Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

Al laboratori disposaràs del material necessari per a la realització de diversos experiments.
Aquest material ha de servir per a molts experiments diferents, i s'utilitzarà al llarg de diversos anys. A més, l'espai del laboratori es comparteix amb moltes altres persones que hi desenvolupen el seu treball. Per aquesta raó hi ha un conjunt de normes que s'han de seguir en qualsevol laboratori, i que detallem a continuació:

  • Està prohibit menjar o beure.
  • Ha d'haver-hi ordre en la taula de treball. A la taula cal portar la llibreta de laboratori, però no mai la motxilla. En acabar, la taula ha de deixar-se tal com es va rebre: amb el material desmuntat i ordenat i l'espai de treball net.
  • L'alumnat és responsable de la conservació i bon funcionament del material. En començar la realització d'una pràctica haurà de comprovar que el material està complet i en bon estat. En cas contrari, avisarà el professor. Així mateix, ha d'avisar el professor en cas d'accident, trencament del material o quan en siga necessària la reposició.
  • L'horari del laboratori, encara que ampli, és limitat. Això implica que cal aprofitar-lo al màxim. Cal conèixer l'experiment que es a realitzarà i haver llegit amb atenció el guió de la pràctica abans d'entrar al laboratori. Això garanteix que es coneix tant el fenomen que s’estudiarà com la tècnica que s’utilitzarà.
  • Han de seguir-se sempre de manera escrupolosa les instruccions que es donen en el guió de la pràctica. Qualsevol dubte que puga sorgir durant la seua realització ha de consultar-se amb el professor.
  • Abans d'utilitzar un aparell el funcionament del qual es desconeix han de llegir-se amb atenció les instruccions del seu maneig. Si no hi són, cal demanar-les al professor.
  • Abans de començar a mesurar cal pensar quines mesures es faran i quina és la millor manera de prendre-les. Cal anotar sempre les sensibilitats dels aparells, ja que a partir d'això s'estimaran les incerteses de les mesures. 
  • De manera general, els generadors de les pràctiques que impliquen muntatges elèctrics no han d'engegar-se fins que el professor haja revisat el circuit muntat.
  • En els muntatges elèctrics tots els conductors han de fer els seus contactes mitjançant bananes, tret de quan la forma especial del born no ho permeta. Igualment cal evitar els nusos de conductors, per a la qual cosa, habitualment, n’hi haurà prou amb introduir dos dels conductors del nus en una mateixa banana de connexió a un dels aparells del circuit.
  • La utilització d'aigua en llocs propers a preses de corrent o circuits elèctrics és perillosa. Si s'aboca aigua sobre un circuit elèctric ha de desconnectar-se ràpidament, però amb les mans eixutes, l'alimentació elèctrica abans de procedir a eixugar el circuit.
  • La utilització d'encenedors Bunsen requereix atenció especial. Es mantindran encesos el temps estrictament necessari i es tancarà la clau de gas en acabar-ne l’ús. 
  • No s'han de situar substàncies inflamables en les proximitats de flames, resistències elèctriques o elements a alta temperatura.
  • Cal manipular amb especial atenció els estris i màquines tallants (com el cúter i la picadora de gel), els que es troben a alta temperatura o els que, pel seu disseny, puguen pessigar els dits. Ha de comunicar-se al professor qualsevol accident.
  • La balança electrònica no ha d'utilitzar-se mai per a objectes humits, ni per a masses que superen el valor màxim indicat en la balança. 
  • Aquelles substàncies les propietats químiques de les quals no s'hagen alterat durant la realització de l'experiment es guardaran en el seu flascó d'origen per reutilitzar-les, llevat que el guió de l'experiment indique el contrari