Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

CINEMA: CURSOS NAU GRAN

  • 10 d’abril de 2019
Nau Gran Cinema

CURSOS NAU GRAN EN OBERT

ASSIGNATURA CINEMA I MEDICINA

Amparo Mir Gisbert (Departament Medicina, UV) i Mª José Báguena Cervellera (Departament Història de la Ciència i Documentació, UV)

DATES DE REALITZACIÓ

Abril  dies 2 i 16 (Facultat de Medicina)

9 i 30  abril Sala de conferències del Palau de Cerveró. Institut Interuniversitari López Piñero.

Maig dies 7 i 21  (Facultat de medicina)

14 i 28  de maig   Sala de conferències del Palau de Cerveró. Institut Interuniversitari López Piñero.

DESCRIPCIÓ DEL CURS I CONTINGUTS

Les malalties poden definir-se com a espècies mórbides particulars reconegudes per la medicina actual. El seu estudi comprèn les causes de la malaltia -etiologia, els mecanismes que donen lloc als símptomes-patogènia i els símptomes i signes que configuren el quadre clínic. Però la malaltia és també una persona que viu la malaltia. L'aspecte humà i social forma part del quadre clínic, encara que a voltes en la praxi mèdica no es contempla. Per al pacient la malaltia significa un canvi, una pertorbació en la representació de si mateix, una alteració en la seua identitat i la seua autoestima que pot tenir conseqüències a nivell psicològic i a nivell social. 

El cinema al llarg de la seua història ofereix en nombroses pel·lícules la representació de les malalties des del punt de vista del pacient, aprofundint en aspectes complexos, en situacions i en vivències que completen el coneixement estrictament mèdic d'una determinada patologia. En les històries cinematogràfiques veiem il·lustrats matisos i circumstàncies de les malalties, moltes vegades de manera magistral, que d'una altra manera costaria reconèixer, per la qual cosa el cinema és un mètode didàctic de gran interès per a l'estudi de la medicina.

En aquesta assignatura s'aborda l'estudi d'una sèrie de patologies amb dues metodologies diferents i complementàries: 1. la classe teòrica, en la qual s'expliquen les causes, mecanismes, quadre clínic i tractament de cada patologia i 2. la presentació i projecció d'una pel·lícula, seguida de col·loqui, que il·lustrarà els aspectes particulars humans, psicològics i socials de la malaltia que s'ha tractat en classe.

 

PROGRAMA

  1. Esquizofrenia paranoide (2 abril). Prof. Enric Novella.
  2. Projecció de la pel·lícula Una mente maravillosa (A beautiful mind) dirigida per Ron Howard i protagonitzada per Russell Crowe i Jennifer Connelly (9 Abril). Presentació i col·loqui Prof. Enric Novella. 
  3. Leucemia (16 Abril). Profª Mar Tormo.
  4. Projecció de la pel·lícula La decisión de Anne (My sister’s Keeper) dirigida per Nick Cassavetes i protagonitzada per Cameron Díaz i Abigail Breslin (30 abril). Presentació i col·loqui Profª Mar Tormo.
  5. Anorexia y bulimia (7 mayo). Prof. Jose Luis Martí.
  6. Projecció de la pel·lícula Hasta los huesos (To the bone) dirigida per Marti Noxon i protagonitzada per Lillly Collins i Keanu Reeves  (14 de maig). Presentació i col·loqui Prof. Jose Luis Martí.
  7. Transtorno obsesivo-compulsivo (21 maig). Prof Vicente Balanzá.
  8. Projecció de la pel·lícula Mejor imposible (As Good as It Gets) dirigida per James L. Brooks i protagonitzada per Jack Nicholson, Helen Hunt i Greg Kinnear (28 maig). Presentació i col·loqui Ricardo Puchades.

 

PROFESSORS

  • Vicente Balanzá. Professor Titular de Psiquiatria de la Universitat de València. Facultatiu especialista. Hospital  Universitari La Fe.
  • Mª José Galindo Puerto. Cap Clínica de la Unidtat de malaties Infeccioses de l'Hospital Clínic Universitari. Professora Associada del Departament de Medicina de la Universitat de València.
  • Miguel García Deltoro. Cap del Servici de Malaties Infeccioses de l'Hospital General Universitari de València. Professor Associat del Departament de Medicina de la Universitat de València.
  • Jose Luis Martí Quirós. Psicólogo clínico. Psicoanalista. Membre de l' Asociació Psicoanalítica Internacional i de l'Asociación Psicoanalítica  de Madrid. Ex-professor de la Universitat de València.
  • Amparo Mir Gisbert. Catedràtica de Medicina de la Universitat de València. Facultativa Especialista en Inmunologia i en Alergia. Hospital Francesc de Borja, Gandía.
  • Enric Novella Gaya. Professor Titular d'Historia de la Medicina. Universitat de València.
  • Ricardo Puchades Pérez. Psicòleg clínic i Psicoanalista Didacta de la Asociació Psicoanalítica Internacional. Membre Titular de la Associació Psicoanalítica de Madrid. Professor del Màster  Arteterapia de la Universidad Politécnica de Valencia.
  • Mar Tormo. Facultativa especialista d'Hematologia. Hospital Clínic Universitari. Professora Asociada del Departament de Medicina de la Universitat de València.

 

Servei d’Extensió Universitària c/ Amadeu de Savoia 4 baix

46010 València telèfon 963983800