Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Un curs obert d'història de la ciència

  • 12 de setembre de 2017
Mooc

El passat curs 2016-2017 la Universitat de València va llançar un programa pilot per a produir cursos de video en format obert i dirigit a un públic ampli. El contingut estarà disponible en diverses plataformes, incloent MIRIADAX: https://miriadax.net/home.

L'IHMC ha participat amb un curs de 10 mòduls dedicat a una introducció general de la història de la ciència, la tecnologia i la medicina. Cada mòdul consta de 5 píndoles d'uns 5 minuts.

Per a afrontar aquest repte, s'ha adoptat una estructura cronològica senzilla que se superposa a una organització temàtica. D'aquesta manera, cada mòdul aborda un període històric des d'un grup d'espais, biografies i objectes que permeten destacar certes característiques particulars. S'ha optat per una presentació nova, d'acord amb les noves tendències historiogràfiques. Abandonant la vella història dels descobriments i els grans genis, s'ha elaborat un recorregut per les maneres de conèixer i fer en la història, que permet endinsar-se en les pràctiques socials i culturals associades amb la ciència, la medicina i la tecnologia.

S'aborden així personatges, objectes i espais poc habituals en els relats tradicionals, però molt significatius per a estudiar aspectes de la ciència, la tecnologia i la medicina. En l'elaboració del curs, a més del taller d'audiovisuals de la UV, han participat Carmel Ferragud (IHMC), José Pardo Tomás (Milà i Fontanals, CSIC, Barcelona), Antonio García Belmar (Universitat d'Alacant), José Ramón Bertomeu (IHMC), María José Báguena (IHMC), Ximo Guillem (IHMC), Josep L. Barona (IHMC), Pedro Ruiz Castell (IHMC).

Una primera versió del curs està disponible en youtube: