Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Activitats i articles en premsa de l'exposició: "ESCOLTAR PER AUSCULTAR"

  • 22 de març de 2019
Expo estetoscopio

Exposició en Fundació Mutua de Levante (21 febrer- 23 de març 2019, Alcoi): "Escoltar per auscultar. Els sons de la medicina"

FINS AL 23 DE MARÇ

Lloc: Fundació Mutua de Levante , Plaça Espanya 15, Alcoi.

Activitats i articles en premsa de l'exposició:

http://www.tipografialamoderna.com/la_memoria/bicentenario-del-descubrimiento-del-fonendoscopio/

http://www.tipografialamoderna.com/la_memoria/aparicio-de-lestetoscopi-o-fonendoscopi-ara-fa-200-anys/

https://www.lesmuntanyes.com/2019/03/13/la-fundacio-mutua-levante-organitza-una-taula-redona-sobre-lestetoscopi/
 

Quan en 1816 el francès René Laënec va concebre un instrument que anava a revolucionar amb el pas del temps el diagnòstic de moltes malalties, principalment respiratòries i cardíaques, no imaginava la importància i l’ús que tindria arreu del mon.

Tot va començar de forma fortuïta quan va veure jugar a uns xiquets al joc de xiuxiueig, per tal de transmetre els sons a través de diversos materials (tronc de fusta, cilindre de paper, etc). Açò va moure a investigar al científic francès per tal d’obtindre una milloria en la detecció dels sorolls respiratoris i cardíacs, i així, primer amb paper i després amb fusta va crear un objecte en forma de tub cilíndric que millorava la captació dels sons provinents de l’interior humà.   

També hi havia un interès personal en com poder superar la situació que ell patia cada dia quan passava consulta, ja que fins eixe moment la forma d’escoltar o més be auscultar els sorolls respiratoris i cardíacs era aplicar de forma directa l’orella del metge sobre el pit o l’esquena de homes i dones. Es en aquest últim cas, sobretot, el que més avergonyiment li causava a més d’un problema d’higiene pel contacte amb la pell del malalt o malalta.

Tot i que al principi va rebre diversos noms, al final es va quedar amb el d’estetoscopi, encara que molts anys després va ser conegut també com a fonendoscopi, que com la gran majoria de les paraules de les ciències biomèdiques tenen el seu origen en el grec i el llatí. Així la paraula estetoscopi es descomposa en steto (“pit”) i scop (”visió”)

Hem de dir també que l’instrument que presentem en l’exposició, a l’igual que altres ferramentes de la ciència, la tècnica o la medicina, ajuda a comprendre el context històric en el qual aparegueren i com van evolucionant al pas del temps. El cas concret de l’estetoscopi o fonendoscopi,  que està íntimament relacionat amb la professió mèdica, va jugar un paper clau en els inicis de la medicina clínica allà per les primeres dècades del segle XIX, on Paris, junt a d’altres capitals europees, representava l’avantguarda dels sabers mèdics i científics.

En aquesta medicina hospitalària moderna, que estava deixant darrere la visió predominantment caritativa d’estes institucions, l’estetoscopi del metge francès Laënnec estava cridat a ser el propulsor d’un canvi en profunditat per tal de trobar l’explicació a moltes de les malalties. 

En la Exposició, que es farà als locals de la Fundació Mutua Levante que hi ha a la plaça d’Espanya d’Alcoi entre el 21 de febrer (inauguració a les 20 h.) i el 23 de març,  al voltant de l’aparició d’aquest instrument, es vol mostrar la trajectòria evolutiva i context històric de com apareix, en quin lloc, i la seua utilitat a partir d’aleshores. Però també exposar una selecció d’estetoscopis o fonendoscopis antics i moderns que representen alguns dels models emprats en la consulta diària de molts professionals sanitaris.

Un aspecte que considerem important, gràcies a les noves tecnologies, es poder oferir al públic en general l’auscultació respiratòria i cardíaca a través d’un auricular que estarà instal·lat en la pròpia sala d’exposicions i que ajudarà a entendre el significat de la transmissió de sorolls tant comuns com la respiració o els batecs cardíacs. 

 

Joan Lloret Pastor 

Pintura de Théobald Chartran (1849-1907) que representa l’auscultació directa o immediata de Laënnec a un malalt tísic (tuberculós) en l’hospital Necker de París. En la mà esquerra sosté l’estetoscopi inventat per ell. A la part dreta del quadre es veu un grup d’estudiants de medicina que observa atentament l’escena. La Sorbona, 1891

 

Institucions i persones que col. laboren en l’ Exposició:

Institut Hª de la Medicina i de la Ciencia “López Piñero”.Universitat de València

Fundació Mutua Levante. Alcoi

Facultat de Medicina de València

Il.lustre Col.legi Oficial de Metges de València

MedicalMarquet Levante S.L.

 

Equip:

Pep Jordá, Xavi Cortés (Fundació Mutua Levante)

Maite Ibañez (coordinació Universitat de València)

Joan Lloret (comissari)

Antonio Pastor, Àngel Beneito, Paco Blay