Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Jornada: “L'envelliment: una perspectiva multidisciplinària”

  • 17 d’abril de 2024
Image de la noticia

Organització: Valeriano Iranzo (UV) i Enric Novella (UV)

Saló d'actes del Palau de Cerveró, Institut Interuniversitari López Piñero (UV)

València, 24 d'abril de 2024, 16:30-20 h.

Organització: Valeriano Iranzo (UV) i Enric Novella (UV)

Dir que l'envelliment és alguna cosa que a tots ens afecta, i potser des que naixem, no deixa de ser una trivialitat. Ho sabem, encara que no per això és una mica menys important per a nosaltres. Més enllà d'això, són molt diversos els aspectes de l'envelliment que conviden a la reflexió. Primerament, els seus efectes, a nivell físic i cognitiu, en les nostres vides, i en termes més generals, la seua justificació en termes evolutius, sobre la qual encara no hi ha acord en la comunitat científica. Quant a la conceptualització del propi envelliment, cada vegada més veus es pronuncien contra la idea que l'envelliment és una etapa més de la vida, un procés inexorable, i plantegen una visió diferent que el considera una malaltia en si mateixa, susceptible en principi de tractament. D'altra banda, encara que a principis del segle XXI continuem envellint, en les últimes dècades la medicina ha alentit de manera visible els efectes de l'envelliment. La tendència accelerada cap a una població mundial cada vegada de major edat, amb les implicacions socials que això comporta, és un repte col·lectiu que no pot passar-se per alt. La contrapart d'aquest fenomen a nivell individual o existencial és, per descomptat, com afrontar aquest allargament de la vida provocat pels avanços en la medicina. L'objectiu d'aquesta trobada és, en fi, discutir sobre l'envelliment: els seus condicionants; la seua conceptualització teòrica; els seus efectes i els múltiples reptes que planteja, tant per al subjecte individual com per a la societat.

 

 

Ponents:

  1. José Viña Ribes (Catedrático de Fisiología en la Universitat de València): “Cómo vivir para envejecer mejor. Reflexiones de un gerontólogo”
  2. Sacramento Pinazo-Hernandis (Profesora Titular de Psicología Social en la Universitat de València): “La realidad psicosocial del envejecimiento”
  3. Pablo García Barranquero (Profesor Ayudante Doctor de Filosofía en la Universidad de Málaga): “No, no quiero hacerme mayor: preguntas y problemas en la filosofía del envejecimiento”

 

Estructura de la jornada:

  • Presentació 16:30 h.
  • José Viña Ribes 16:45 h.
  • Sacramento Pinazo-Hernandis 17:30 h.
  • Descans 18:15 h.
  • Pablo García Barranquero 18:30 h.
  • Taula rodona 19:15 h.