Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • IHMC

Luis Moreno, investigador visitant al DIE-CINVESTAV de Mèxic

  • 8 d’octubre de 2019
Luis Moreno

En 2019 es commemora el 80 aniversari de l'exili científic republicà. La destinació principal dels exiliats de 1939 va ser Mèxic. Entre els centenars d'intel·lectuals que van arribar en la primera expedició d'exiliats republicans acollits pel Govern de Mèxic a bord del Sinaia es trobava el nom de Modesto Bargalló (1894-1981). La biografia d'aquest professor de ciències d’escola normal i actor clau en la renovació de l'ensenyament de les ciències a Espanya durant el primer terç del segle XX va ser abordada per Luis Moreno Martínez com a part del seu Treball Fi de Màster en els estudis de Màster Interuniversitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica (2015-2016), guardonat amb el Premi de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (2016), i com a eix central de la seua tesi doctoral en el marc del Programa de Doctorat en Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Medicina i Comunicació Científica (a l'espera de defensa pública), finançada per la Fundació Juanelo Turriano a través d'una Beca per a Tesis Doctorals en Història de la Ciència i de la Tècnica (2017-2019). Aquests treballs han abordat l'obra de Modest Bargalló a Espanya (1894-1939).

Amb la finalitat d'abordar l'obra de Modest Bargalló a Mèxic (1939-1981), Luis Moreno s'ha incorporat com a Investigador d’Excel·lència Visitant al Departamento de Investigaciones Educativas del Centro de Investigación y Estudios Avanzados (DIE-CINVESTAV) del Instituto Politécnico Nacional. Aquesta estada es realitza en el marc del projecte d'investigació postdoctoral Exilio científico, pedagogía química e historia de la ciencia: La obra de Modesto Bargalló en México (1939-1981) finançat pel Govern de Mèxic a través de l’Agencia Mexicana de Cooperación Internacional para el Desarrollo. Aquesta estada d'investigació permetrà la consulta i anàlisi de les abundants fonts històriques localitzades amb la finalitat de realitzar futurs estudis sobre els canvis experimentats en l'ensenyament de la química en les dècades centrals del segle XX, la forja i desenvolupament històric del professorat de ciències de les escoles normals com a col·lectiu professional i el paper exercit per la història de la ciència en l'educació científica en els dos primers terços del segle XX, entre altres qüestions.  Així mateix, permetrà potenciar múltiples zones de contacte i col·laboració entre els estudis històrics sobre ciència a les aules i la investigació educativa des d'una mirada transnacional i multidisciplinària, una de les línies d'investigació àmpliament desenvolupades a l'Institut Interuniversitari López Piñero (IILP).

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies