Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Nous seminaris tardor 2017

  • 21 de setembre de 2017
diàleg

L’IHMC desenvolupa tots els anys cicles de seminaris d’investigació al voltant de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, en què participen alguns dels més coneguts especialistes internacionals d’aquests temes. Els seminaris tenen habitualment lloc a la sala de conferències de l’IHMC a partir de les 16h. També hi ha cicles amb col·laboració amb altres institucions que tenen altres horaris i llocs. Totes les sessions són obertes al públic amb les limitacions d’espai de la sala de conferències. També és habitual la retransmissió en línia de les conferències.

Els seminaris estan coordinats actualment pel professor Enric Novella (Enric.Novella@uv.es). La llista següent informa del programa provisional dels seminaris previstos per al segon semestre de 2017. 

 

OCTUBRE

  • 4 octubre. 16 h. Agustí Nieto (Universitat Autònoma de Barcelona) "El poder de la química a l’Espanya de Franco"”. 
  • 18 octubre. 18 h. Xavier Cussó (Universitat Autònoma de Barcelona)  Seminari “Transición nutricional y estado nutritivo de la población española, 1900-2010: Diferencias de género”. 
  • 20 octubre. 17 h. Presentació del llibre “Polifemo y la mujer barbuda” Crónica (des)enfadada de un cáncer atípico". Autora: Natalia Fernández Díaz-Cabal; a càrrec de: Ana García (Fundació Institut Valencià d’Oncologia). Modera: Àlvar Martínez-Vidal. Una experiència vital sobre el càncer des de la ironia, la literatura i l'humor. 
  • 25 octubre. 18 h. Taula redona: “Educació en la alimentació i nutrició avui" coordinat per Antonio García Belmar (Universitat d’Alacant). 
  • 27 octubre. 9 a 14 h. Fòrum Valencià de Mecenatge Científic. Intervenen: Pilar Campins Falcó (vicerectora d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València), Albert Girona (secretari autonòmic de Cultura de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport) i Josefina Bueno Alonso (directora general d’Universitat, Investigació i Ciència de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport):
    • Ponència: "Marc jurídic del mecenatge: perspectiva internacional, estatal i autonòmica", a càrrec de Montserrat Casanellas (UB).
    • Taula redona sobre el “Mecenatge científic”, amb la participació de representants del personal investigador i de les agencies responsables. Modera: Federico Pallardó, degà de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. 


NOVEMBRE

  • 8 Novembre. 16h. Francisco Vázquez García (Universitat de Cadis). “La figura del cura pederasta en la cultura del anticlericalismo español”.
  • 22 novembre. 16 h. Salvador Cayuela Sánchez (Universitat Castella La-Manxa). "Biopolítica y discurso racial en el primer franquismo". 
  • 29 de novembre. 16 h. Pablo Soler: "Las telecomunicaciones en la Guerra Civil española". 

 

DESEMBRE

  • 13 de desembre. 16 h. Vicent Montalt (Universitat Jaume I de Castelló): "Ciencia y literatura en Shakespeare". 

 

GENER

  •  10 de gener. 16 h. La medicina legal en l’Espanya del primer terç del segle XX: presentació de la donació a l’IHMC de la biblioteca i papers d’Antonio Lecha-Marzo, amb la participació de Carmen de Meer Lecha-Marzo. També s’hi projectarà el documental "Juan Peset Alexandre". 
  • 24 de gener. 16 h. Luis Montiel (Universitat Complutense de Madrid): "Las verdades del bufón. Aspectos oscuros de la ciencia en la obra de ETA Hoffmann".